foto: publicitātes (Jānis Deinats)
Mazajai Billei sākas jauna dzīve - filmu izrādīs vairāk nekā 100 vietās visā Latvijā
Kadrs no filmas "Bille".
Kino
2018. gada 23. augusts, 15:30

Mazajai Billei sākas jauna dzīve - filmu izrādīs vairāk nekā 100 vietās visā Latvijā

Jauns.lv

Līdz ar augusta nogali sākas jauns posms mazās Billes dzīvē! Kultūras namos visā valstī būs skatāma viena no Latvijas simtgades filmām – režisores Ināras Kolmanes veidotā spēlfilma „Bille".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Simtgades spēlfilmu “Bille” kinoteātros jau noskatījušies vairāk nekā 40 000 interesentu, un nu filma sāk rudens ceļojumu pa Latvijas novadiem. Ar apvienības “Kinopunkts” palīdzību tā būs skatāma vairāk nekā 100 vietās visā Latvijā.

Pirmais seanss jau 25. augustā Lielvārdes Brīvdabas estrādē, tad likts īpašs akcents uz pirmajām skolas dienām daudzās pilsētās, un pēc tam filmu varēs vērot arī visu septembri – seansu plāns jau sastādīts.

foto: publicitātes (Jānis Deinats)
Kadrs no filmas "Bille".

Nacionālā Kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei" uzņemtā spēlfilma "Bille" iekļuvusi 2018. gada pirmā pusgada Latvijas apmeklētāko filmu desmitniekā, to noskatījušies jau vairāk nekā 40 tūkstoši skatītāju.

Filmas mākslas departamenta uzburtā „ulmaņlaiku” sajūta filmas apmeklētājus ieved 30. gadu Latvijā. Filmēšana norisinājās gan Rīgā – autentiskajā rakstnieces Vizmas Belševicas bērnības mājā Vārnu ielā, Vecrīgā, Sarkandaugavā un Maskavas forštatē  –, gan Tērvetē, Tukuma apkaimē, Baldonē, Gulbenē un citur.

Mazās Billes ceļu pa kinoekrāniem pavada arī dažādi īpaši notikumi – piemēram, gardēžiem "Billes" komanda sadarbībā ar restorānu Tinto ir radījusi videorecepti, kas rāda, kā pagatavot Billes tēva iecienīto cepto “siļķi avīzē”. Tas ir gardums, ar kuru mielojās ne tikai filmas varoņi, bet arī visa filmēšanas grupa, jo, kā jau filmas uzņemšanā ierasts, rekvizitores bija pagatavojušas vairākas porcijas.

foto: publicitātes (Jānis Deinats)
Artūra Skrastiņa atveidotā Billes tēva iecienītais ēdiens bija ceptā “siļķe avīzē”.

Filma tapusi pēc rakstnieces un dzejnieces Vizmas Belševicas daļēji autobiogrāfiskā romāna Bille. Mazā septiņgadniece Bille ir cīnītāja. Stingri audzinātai, viņai ik dienu sevi jāpierāda un jāapliecina, taču vairāk par visu Bille ilgojas pēc vecāku mīlestības un atzinības.  Par spīti grūtajai ikdienai Bille nezaudē dzīvesprieku. Kopā ar draugiem viņa dodas meklēt sapņu zemi Leiputriju, izpriecājas gadatirgū un uzsāk mācības pirmajā klasē.

Foto no filmas "Bille" un tās uzņemšanas laukuma

Foto no spēlfilmas "Bille" un tās uzņemšanas laukuma.

gallery icon
24

Titullomu filmā atveido Rūta Kronberga, Billes mammas lomā iejutusies Elīna Vāne, savukārt tēvu spēlē Artūrs Skrastiņš. Vecmāmiņas lomu atveido Lolita Cauka. Filmā piedalās arī citi pazīstami latviešu aktieri – Lilita Ozoliņa, Gundars Āboliņš, Guna Zariņa, Pēteris Liepiņš, Vilis Daudziņš, Maija Doveika, Ilze Vazdika, Dace Makovska, Dace Bonāte, Agris Māsēns, Leons Krivāns un citi.

Filma tapusi kā Latvijas, Lietuvas un Čehijas kopražojums. Pamata finansējums saņemts Nacionālā Kino centra programmā "Latvijas filmas Latvijas simtgadei".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās