"Lauku sētas" Mārtiņu, kurš pieprasa naudu ceļojumam, gan nosoda, gan atbalsta
Tik ļoti gribas uz Brazīliju, ka Mārtiņš Ainis Roga lūgumu ziedot izplata arī cilvēkiem personīgi adresētās vēstulēs.
Slavenības
2016. gada 8. marts, 06:31

"Lauku sētas" Mārtiņu, kurš pieprasa naudu ceļojumam, gan nosoda, gan atbalsta

Jauns.lv

TV šova “Lauku sēta” uzvarētājs Mārtiņš Ainis Roga (30) pagājušajā nedēļā uzsāka kampaņu, lūdzot ziedot naudu viņa sievai Solvitai (30), lai arī viņa varētu doties ceļojumā uz Brazīliju, ko balvā par uzvaru šovā saņēma Mārtiņš. Žurnāls “Kas Jauns” raksta, ko par Mārtiņu tagad domā šova dalībnieki.

Pagājušajā vasarā LNT šovā “Lauku sēta” uzvarēja talsinieks Mārtiņš Ainis Roga, balvā par to saņemot nevis traktoru, kā bija ierasts trijās iepriekšējās šova sezonās, bet gan ceļojumu uz Brazīliju. Taču brauciens pienācās vienai personai, un tagad, kad jāpošas ceļā, Roga sapratis, ka negrib sievu atstāt mājās, bet tādas naudas – gandrīz 4000 eiro – biļetei arī nav. Tāpēc pagājušajā nedēļā ar lūgumu ziedot sievas biļetei viņš personīgi vērsās pie svešiem cilvēkiem, tostarp – slavenībām, izsaucot pamatīgu ažiotāžu.

Slavenības sašutušas par diedelēšanu

Mārtiņš lūgumu ziedot Brazīlijas braucienam vairākkārt gan publiskoja savā feisbuka profilā, gan nosūtīja cilvēkiem personīgi. Piemēram, eksministrei un uzņēmējai Lindai Abu Meri. Pagājušās trešdienas rītā viņa sociālajā tīklā pauda, ka „vākt ziedojumus biļetei uz Brazīliju ir nekaunīgi”. Abu Meri neslēpa, ka jūtas nikna, agrā rīta stundā no „ārpus draugu loka esoša Rogas kunga” saņemot vēstuli, kurā lūgta nauda biļetei uz Brazīliju. „Reāli pretīga sajūta. Ne slimība, ne bērni, ne nabadzība, ne nelaime. Bet Brazīlija! Esmu nikna. Šādi nekauņas kā šis nonivelē ziedojumu vākšanas jēgu,” turpināja ekspolitiķe, kā lielāko aizkaitinājumu uzsverot Mārtiņa iniciatīvu viņu traucēt personīgi.

Viņas teiktais izsauca viedokļu vētru gan sociālā tīkla vietnē, gan publikācijās portālos. Atklājās, ka šādu vēstuli saņēmusi arī uzņēmēja Marika Ģederte, un abas dāmas bija vienisprātis, ka tiek uzskatītas „par bankomātiem”, kam nauda krīt no gaisa, tāpēc var mierīgi paprasīt izklaidei. „Nenobrīnīties” par Mārtiņa gājienu nevarēja arī dziedātāja Olga Rajecka, atklājot, ka nesen uz Honkongu aizbraukusi „pa 320 EUR turp un atpakaļ”. Kāpēc šim vajadzētu trīsarpus tūkstošu?!

Mazāk par naudas vākšanas veidu – jo „pajautāt jau vienmēr var un katram savs ceļš, kā sasniegt mērķi” –, bet vairāk par lielo summu plecus raustīja arī dziedātājs Lauris Reiniks. „Es kā ceļotājs gribu jautāt – vai čalis savu dāmu biznesa klasē taisās lidināt? Biļetes uz Brazīliju var dabūt divas reizes lētāk. Un pat vēl lētāk. Būs dienas naudu pierēķinājis,” prātoja Reiniks.

Taču daudzi atgādina arī, ka tādā pašā veidā ceļanaudu uz Antarktīdu pirms gada vāca un savāca bijusī sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Eniņa. Atsaucoties uz to, par Mārtiņu saprotošu vārdu aizliek radio personība Valdis Melderis. „Saistībā ar Mārtiņu atcerējos par Zani Eniņu, kuras ideja man šķita lieliska. Protams, nauda vajadzīga visiem – veciem, slimiem, bērniem un tā joprojām. BET vairāk par naudu viņiem visiem ir vajadzīgs kāds, no kā iedvesmoties, kaut kas, uz ko tiekties,” sarunā ar “Kas Jauns” atzīst Melderis.

Viņš atceras, ka pērn pirms došanās uz Dakāras ralliju prātojis par kampaņu „pa piecītim no katra FB drauga”, bet tieši „slimie bērni” viņu atturējuši. „Labi, ka toreiz nesaņēmos, jo Zane to visu izdarīja daudz elegantāk, nekā es jebkad spētu. Labi, ka nesačakarēju ideju. Ja pietrūkst drosmes īstenot savu sapni, vienmēr taču var atbalstīt tos, kuriem drosme ir. Jo runa ir par katru, kurš DARA!” turpina Melderis.

Ziedošanas sakarā Melderis atceras arī gadījumu „iz dzīves” deviņdesmito gadu pašā sākumā. „Man bija identiska situācija, kad es kā psiholoģijas skolotājs un „ģitārists” ar Franču liceja kori braucu uz Amjēnu un gribēju paņemt līdzi arī sievu (tolaik – pirmo sievu Intu). Apstaigājām pāris tolaik zināmāku uzņēmēju, lai tie viņai nosponsorē ceļu. Ar uzņēmēja Andra Deniņa palīdzību tas arī izdevās,” neslēpj Melderis.

Šova dalībnieki neizpratnē

Žurnāls “Kas Jauns” raksta, kāda ir arī šova producenta Anda Miziša un citu šova dalībnieku attieksme pret Mārtiņa vēlmi ar ziedojumu palīdzību sarūpēt naudu ceļojumam sievai.

Piemēram, saimniece Valentīna Roziņa sarunā ar “Kas Jauns” Mārtiņa akciju vērtē kā „nesolīdu” un „bezkaunīgu”.  „Tas ir pazemojums visam šovam. Galu galā – līgums paliek līgums, ko tur pārmest organizatoriem,” pikta ir Roziņa, smejot, ka šis šovs laikam nebeigsies nekad – tad par it kā izverdzināšanu izārdījusies Ingūna Stapāne, tagad – Mārtiņš…

Neizpratnē ir arī Violeta Stepanova, norādot, ka saprot grūtības ar naudu, taču Mārtiņš perfekti zinājis, ka cīnās par ceļojumu vienai personai. Savukārt Ilona Jeršova, ar kuru uzvarētājam bija vienas no sirsnīgākajām attiecībām TV projektā, saka, ka Mārtiņu šobrīd atpazīt grūti. „Es nekādā gadījumā nenosodu, ka Mārtiņš grib savākt naudu ceļojumam sievai, taču man nav pieņemams veids, kādā tas tiek darīts, nepārtraukti vainojot šova veidotājus, uz tādas negatīvas nots. Nu nav viņš piemānīts! Man Mārtiņš atmiņā palicis kā ļoti pozitīvs un jauks cilvēks, tāpēc esmu pārsteigta par to, kas notiek…” teic Ilona.

Vairāk par šova “Lauku sēta” uzvarētāja Mārtiņa Aiņa Rogas sacelto ažiotāžu, vēloties šovā iegūto balvu – ceļojumu uz Brazīliju – izbaudīt divatā ar sievu, lasiet žurnāla “Kas Jauns” jaunākajā – 8. marta numurā.

 

Kas Jauns/Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva