Slavenības
2016. gada 9. marts, 12:37

"Playboy" dibinātāja Hefnera jaunajai sievai konstatēta Laima slimība

Kasjauns.lv

„Playboy” dibinātāja Hjū Hefnera (89) jaunajai sieviņai Kristalai Harisai (29) konstatēta Laima slimība un priekšā garš atlabšanas ceļš.

Par diagnosticēto Laima slimību Kristala Harisa paziņoja aizvadītās nedēļas nogalē ar „Instagram” palīdzību. Viņa arī brīdinājusi savus sociālā tīkla sekotājus, norādot, cik viegli esot nepamanīt ērču izraisītās slimības simptomus.

„Ja jūs KAUT REIZI esat devušies PĀRGĀJIENĀ, pārbaudieties, vai jums nav Laima slimība. Pati labākā laboratorija, kur to izdarīt, ir „Igenex”, kas atrodas netālu no Palo Alto,” savā blogā ierakstījusi jaunā Hefnera kundze. „Man šo slimību konstatēja pirms dažām dienām un priekšā ir garš atveseļošanās ceļš.”

Kristala Harisa saviem sociālo tīklu sekotājiem norādījusi, ka cilvēki, kas cieš no šīs kaites, ne vienmēr zina, ka viņus sakodusi ērce vai arī tie ir jau saslimuši. „Domājams, šo slimību iegūst no ērces koduma, taču es pat neatminos, ka būtu sakosta, ka man būtu izsitumi vai tamlīdzīgi,” raksta Kristala.

Harisa nav vienīgā sabiedrībā zināmā personība, kas cieš no šīs slimības. Laima slimība skārusi arī TV personību un modeli Jolandu Fosteri un viņas bērnus Bellu un Anvaru Hadidus, dziedātāju Avrilu Laviņju, kā arī aktierus Aleku Boldvinu un Benu Stilleru.  

„Pats svarīgākais, TIK DAUDZI no jums ir Laima slimības pārnēsātāji, pat to neapzinoties,” turpinājusi izglītot Kristala. „Iespējams tāpēc, ka ērces ir tik mikroskopiski mazas. Es vienmēr domāju, ka ērces ir lielas un pamanāmas. Simptomi ir tik dažādi. Ja slimību ilgu laiku neārstē, tā var izraisīt izkliedēto sklerozi, Alcheimera slimību, Parkinsona slimību, plānprātību un ALS (Amiotrofo laterālo sklerozi jeb Šarko slimību).”

Hefnera trešā sieva pēcāk uzskaitījusi virkni simptomu, kas var liecināt par Laima slimību. To skaitā ir „muskuļu sāpes, paātrināta sirdsdarbība un problēmas ar atmiņu.”

„Šī slimība skārusi tik daudz cilvēku un kļūst jau par epidēmiju,” norāda Kristala. „Es vienmēr uzskatīju, ka esmu hipohondriķe. Ārsti man vienmēr teica, ka pie vainas ir „stress” jeb tas viss ir „tikai manā galvā”, bet es visbeidzot nonācu pie slēdziena un to varat arī jūs.”

Kristala painformējusi savus sociālo tīklu sekotājus, ka šo kaiti iegūst ne tikai no ērcēm – gaidībās esoša māmiņa to var nodot arī savam bērnam.

„Laima slimību var arī salīdzināt ar sifilisu, jo to var nodod seksuālo kontaktu ceļā,” norādijusi Harisa.

Kristala Harisa un Hjū Hefners apprecējās 2012. gadā.

Laima slimības simptomi

Laima slimībai ir trīs stadijas: pirmā stadija, kad iekož ērce, un mēneša laikā pēc kodiena uz ādas parādās sarkans nesāpīgs plankums. Pēc laika tas pazūd. Otrā ir tā saucamā izplatīšanās stadija, kad borēlijas sāk pastaigu pa organismu, izraisot dažādas iekšējo orgānu klīniskās izpausmes. Trešā ir vēlīnā jeb hroniskā stadija, kad borēliju rosīšanās rezultātā jau sākušies orgānu bojājumi. Kādā medicīniskā aprakstā teikts, ka Laima slimība ir radniecīga sifilisam – ar līdzīgām izpausmēm, sekām un ārstēšanu.

•   

Pirmās stadijas

sarkanie plankumi mēdz būt dažādi – no centa izmēra līdz plaukstas lielumam. Taču 10% slimnieku plankumu vispār nav. Pirmajā nedēļā vai vēlāk (pat mēnesi pēc ērces piesūkšanās) var pasliktināties pašsajūta un rasties mānīgs gripas iespaids: sagurums, galvassāpes, mazliet paaugstināta temperatūra, sāpes locītavās, nepamatota nervozitāte. Ar analīzēm Laima slimību pirmajā stadijā (mēnesi un pat ilgāk) nav iespējams noteikt – diagnoze tiek balstīta uz klīniskām pazīmēm.   Diemžēl pilnīgu izārstēšanos garantē tikai tad, ja slimība atklāta sākuma stadijā. Tātad – pats svarīgākais ir pamanīt sarkano plankumu un tūdaļ doties pie ģimenes ārsta vai infektologa (palīdzēs arī dermatologs).  Laima slimību ārstē ar spēcīgu un ilgstošu antibiotiku kursu, 90% gadījumu rezultāti ir pozitīvi. Arī vēlākajās stadijās jādzer antibiotikas, tikai to efektivitāte vairs nav tik augsta.

•   

Otrajā stadijā

baktērijas jau nokļuvušas asinīs un limfātiskajā sistēmā un savairojušās. Borēliju izraisītie iekaisumi var izpausties kā meningīts, sejas nerva iekaisums, meningoradikulīts, artrīts, ādas iekaisums, sirdsdarbības traucējumi, endomiokardīts, neiroborelioze, oftamoborelioze u.c.

•    Kā var noprast no slimnieku pieredzes, lai izārstētos

no trešās jeb hroniskās stadijas

, kad jau bojāti iekšējie orgāni, cilvēkam jābūt ļoti zinošam, apņēmīgam, pacietīgam un arī diezgan situētam... Hroniskās kaites izpaužas ar atkārtotiem saasinājumiem un miera periodiem, un katra saasinājuma laikā ārsti liek atkārtot antibiotiku kursu. Visneglītākā ielaistas Laimas slimības seja – sāpīgi vai nejutīgi sarkanzili plankumi uz ādas, kas atgādina apsaldējumus (visbiežāk – uz rokām un kājām).

Kasjauns.lv / Foto: Vida Press