Trakā pasaule
2018. gada 16. jūlijs, 10:44

Kāpēc dzīvniekiem nevajadzētu prognozēt sporta rezultātus - slaveno Pasaules kausa "gaišreģu" skarbie likteņi

Jauns.lv

Kurš gan neatceras leģendāro astoņkāji Polu, kas 2010. gadā ļoti precīzi prognozēja Dienvidāfrikā notikušā Pasaules kausa futbolā spēļu rezultātus? Arī šogad dažādiem lopiņiem deva iespēju prognozēt Pasaules kausa rezultātus Krievijā, taču viņu liktenis izrādījies gaužām sūrs.

Japānā dienu pirms izlases pirmās spēles Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā no jūras tika izvilkts krietni liels astoņkājis, kam deva vārdu Rabio. To ievietoja baseinā un deva trīs pārtikas izvēles iespējas, uz kuriem bija norādes, vai Japānu gaida uzvara, neizšķirts, zaudējums.

foto: Ekrānuzņēmums
Astoņkājis Rabio prognozēja, prognozēja, prognozēja, līdz nonāca tirgū un tika apēsts.

Rabio pamielojās no tvertnes, kur bija Japānas karodziņš, izlase turnīru sāka ar uzvaru, un jauna prognozēšanas zvaigzne bija dzimusi. Un nelika vilties - precīzi prognozēja Japānas neizšķirtu ar Senegālu un zaudējumu Polijai.

Japāna iekļuva "play-off", taču Rabio... nākamo spēli nesagaidīja. Kā atklāja viņa saimnieks, astoņkājis pārdots, nonācis zivju tirgū un notiesāts. Tālākās spēles prognozējis cits izmakšķerētais astoņkājis Rabio juniors, kas gan neko uzminēt nespēja, Japāna zaudēja Beļģijai un brauca mājup.

Turnīra beigas nesagaidīja arī cits prognozētājs - Ķīnas pils muzejā ieklīdušais rudais bezpajumtnieks - kaķis Baltais plankums. Viņš precīzi noprognozēja iznākumus septiņos no desmit mačiem, bet tad aizgāja viņsaulē, turnīra beigas nesagaidīdams.

foto: AFP/Scanpix/LETA
Ķīnas kaķis-pareģis Baltais plankums Pasaules kausa finālturnīra beigas nesagaidīja.

Ne visai precīzi prognozēšanā klājās britu salu "medijam" - ruksim Markusam. Tas izvēlējās "paziņot", ka Anglija ceturtdaļfinālā zaudēs, noprognozēja vēl lērumu visādu muļķību un tika izsmiets un pazemots sociālajos tīklos. "Ruksis Markuss izrādījās nolādēts melis, čūska tāds," sūrojās kāds fans, kas, visticamāk, ticot šā gaišreģa ieteikumam, bija zaudējis kaudzi naudas totalizatoros.

foto: Caters News Agency/Scanpix/LETA
Ruksis Markuss pirms turnīra prognozēja, ka Pasaules kausa izcīņas pusfinālā iekļūs Urugvaja, Argentīna, Nigērija un Beļģija. Kļūdījās pamatīgi.