foto: Publicitātes
Vīrišķības atgūšanas ceļš. Filmas "Izaicinājums" recenzija
Kino
2018. gada 16. jūlijs, 08:12

Vīrišķības atgūšanas ceļš. Filmas "Izaicinājums" recenzija

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Aktieris un režisors Pedijs Konsidīns piedāvā savu otru filmu, kas paceļ sporta drāmas žanru jaunā līmenī.

Filmas par boksu ir populārs sporta drāmu apakšžanrs. Gan «Rokijs», gan «Miljons dolāru mazulīte» ir filmas, kas apvieno vardarbīgu cīņu ringā ar smagu izdzīvošanas un sevis atrašanas ceļu.

Pārsvarā boksa rings darbojas kā metafora – uzvara boksā kļūst par simbolu uzvarai pār sevi, savas pašvērtības atgūšanai. Taču lielākoties to visu pavada diezgan daudz sentimentāla patosa un sporta glorifikācijas. Šajā ziņā «Izaicinājums» ir izņēmums, jo boksa pasaule patiesībā ieņem sekundāru lomu.

Metijs Bērtons nav nekāda pasaules zvaigzne – viņš ir vidēja līmeņa bokseris, kurš savu darbu dara labi, uzvar un nu jau tuvojas pensionēšanās vecumam. Protams, ka viņam parādījies jaunāks sāncensis, taču filma nekļūst par dueli starp «veco buku» un jauno spīdekli. Visu Metija dzīvi apvērš otrādi smags smadzeņu satricinājums, kas ne tikai izmaina visu viņa karjeras ceļu, bet arī paša sportista dzīvi, ķermeni un uztveres spējas. Metija cīņa par uzvaru ir pārnesta jaunā līmenī – par boksa ringu kļūst viņa dzīve, paša ķermenis un viņa ģimene.

Par sevis atgūšanu

Metija Bērtona trauma padara viņu ne tikai par nederīgu boksa ringam, bet arī parastām ikdienišķām darbībām. Neizskaidrojamas dusmu lēkmes, nespēja kontrolēt savu ķermeni un rīcību – viņam ir jāiemācās dzīvot no jauna, ne tikai jāatgūst spēja boksēties.

Viņa sieva Emma kļūst par viņa aprūpētāju - laulības dzīve kļūst par sarežģītu un mokošu ceļu atpakaļ vienam pie otra. Visam pa vidu ir arī abu mazā meitiņa Mia, kura piepeši ir palikusi bez tēva, lai arī tīri fiziski viņš it kā joprojām ir blakus.

Režisors un aktieris

Lai arī kritiķi lielākoties uzskata, ka šī filma nav sasniegusi Konsidīna režisoriskās debijas augstumus, visi kā viens atzīst, ka šī ir grandiozu aktierdarbu meistarklase – gan pats Konsidīns, kurš ar pārsteidzošu dziļumu atveido trauslu un sagrautu vīrieti, gan Vitekere, kuras Emma ir vienlaikus gan stipra, gan tikpat salauzta.

Līdzīgi kā iepriekšējā filmā, arī šeit Konsidīns brīžiem izmanto pārsteidzošu reālismu, liekot skatītājiem ielūkoties cilvēka dzīves bezdibeņa mirkļos ar emocionāli piesātinātām epizodēm.

Neparasta sporta drāma

Ir patīkami redzēt boksa drāmu, kas neapspēlē tikai visiem sen jau zināmos tropus un paņēmienus, turklāt izvairās no pārlieku salkanām epizodēm. Konsidīns radījis drosmīgu stāstu, kas nevairās runāt par vīrišķības trauslumu.

«Izaicinājums» ir stāsts par to, cik smaga ir cīņa, mēģinot atgūt sevi, kontroli pār savu ķermeni un cik daudz ko mēs pieņemam kā pašsaprotamu.

«IZAICINĀJUMS» ("Journeyman")

Drāma, sports, Lielbritānija, 2018

Režisors: Pedijs Konsidīns

Lomās: Pedijs Konsidīns, Džodija Vitekere, Pols Poplvels, Antonijs Velšs u.c.