foto: Publicitātes
Vieglākais "Marvel" supervaronis. Recenzija par filmu "Skudrcilvēks un Lapsene"
Kino
2018. gada 10. jūlijs, 12:47

Vieglākais "Marvel" supervaronis. Recenzija par filmu "Skudrcilvēks un Lapsene"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Komiksu kino ekranizējumu universā arvien vairāk parādās sašķetināti, episki stāsti, ar kuriem viegli un asprātīgi konkurē "Skudrcilvēks un Lapsene", ko arī šonedēļ varat vērot kinoteātros visā Latvijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2015. gadā iznāca pirmā filma, kas iepazīstināja pasauli ar mazāko varoni - Skudrcilvēku. Neviens īsti neticēja, ka tā spēs kaut cik konkurēt ar visiem zināmajiem Atriebējiem, Kapteini Ameriku vai Dzelzs vīru.

Pat viena no «Skudrcilvēka» zvaigznēm - aktrise Evandželīna Lilija — atceras, ka, pirmoreiz lasot scenāriju, esot nodomājusi - kas tas tāds? Laikam tiešām komiksfilmu veidotājiem aptrūcies ideju. Filma arī piedzīvoja pēdējā mirkļa izmaiņas režijas lauciņā, Edgaram Raitam atstājot projektu Peitona Rīda rokās.

foto: Publicitātes

Taču filmas veidotāju pareizais lēmums bija Skota Lenga (jeb Skudrcilvēka) lomai izvēlēties harizmātisko un simpātisko komisko aktieri Polu Radu. Un, par spīti skepsei, filma saņēma pietiekami labas atsauksmes un iekaroja skatītāju sirdis. Turklāt jaunais sīkvels šķiet pat noapaļotāks un vieglāks.

Izskatās, ka režisors beidzot ir atradis pareizo un savu piegājienu, kā arī Skudrcilvēka varonis nu jau ir pa īstam nostiprinājies «Marvel» universā, piedaloties «Kapteinis Amerika. Pilsoņu karš». Jā, šī ir viena no nenopietnākajām komiksu filmām ar vismazāko spriedzes un asiņu līmeni. Taču arī viena no izklaidējošākajām.

Skota Lenga jaunā dzīve

Skots Lengs ir izbijis noziedznieks, kuram tikusi dota iespēja sākt dzīvi no sākuma - kļūstot par Skudrcilvēku. Jau iemēģinājis savu roku supervaroņa ādā un ietusējis ar Atriebējiem. Taču Skotam joprojām jātiek galā ar savām problēmām ar likumu.

Turklāt svarīgs caurvijmotīvs ir Skota vēlme atgūt savas meitas cieņu un mīlestību, kā arī no jauna radīt ģimenes sajūtu, labojot pagātnē pieļautās kļūdas. Un tieši tas šo stāstu padara tik saprotamu - šis ir cilvēks, kas ir kļūdījies, un vēlas laboties.

Jaunā operācija

Lai arī Skudrcilvēks ir nolēmis savu superkostīmu nolikt skapja tumšākajā nostūrī, profesors Henks Pims viņam to īsti neatļauj. Izrādās, ka oriģinālais Skudrcilvēks reiz ir bijis kopā arī ar oriģinālo Lapseni - Dženetu -  kura joprojām ir ieslodzīta kvantu pasaulē.

Skots Lengs, kurš izcieš savu mājas arestu un tādēļ pat nedrīkst tikties ar savu meitu Houpu, jokainā veidā uzzina par Dženetu, un tiek ierauts mistisku un aizraujošu notikumu virpulī, kas atklāj arvien jaunus pagātnes noslēpumus par visiem.

Bez slaktiņiem

Lai arī Skudrcilvēkam šoreiz ir izveicīga un nopietna pāriniece - Lapsene (Evandželija Lilija), tas nenozīmē, ka ir zudis filmas vieglais stils. Pols Rads joprojām ir asprātīgs, harizmātisks un neļauj šim komiksu stāstam ieslīgt pārliekā pārnopietnībā, kas bieži vien notiek, piemēram, «DC Comics» filmās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ir aizraujošas dažādu foršu lietu samazināšanas ainas, interesanta ļaundare, pagātnes noslēpumi un, protams, gana daudz joku. Lieliska vasaras izklaide un svaiga gaisa malks komiksu pasaulē.

«SKUDRCILVĒKS UN LAPSENE» ("Ant-Man and the Wasp")
Piedzīvojumu filma, asa sižeta filma, zinātniskā fantastika, ASV, 2018
Režisors: Peitons Rīds
Lomās: Pols Rads, Evandželija Lilija, Maikls Penja, Voltons Goginss, Hanna Džona-Keimena, Mišela Feifere, Lorenss Fišbērns, Maikls Duglass u.c.

KRITIĶU VIEDOKĻI
RODRIGO PERESS, «THE PLAYLIST»: LABI PAVADĪTS LAIKS

****

Iespējams, vissvarīgākais ir tas, ka «Skudrcilvēks un lapsene» - zīmīgs uzlabojums kopš oriģināla - arī visu laiku patur acīs savu īpašo balvu: labi pavadīt laiku, pasmieties un izklaidēt savus skatītājus.


METS MEITEMS, «GAMES RADAR»: ŠARMANTAIS POLS RADS

****

Pola Rada komiskie mirkļi un dabiskais simpātiskums tiek izmantots visu laiku - kad viņš ir uz ekrāna, šarmanta asprātība nav tālu jāmeklē, jo viņš ir tikpat izklaidējošs gan ar, gan bez sava supervaroņa kostīma.

RIČARDS LOSONS, «VANITY FAIR»: BEZ ASINĪM

****

Filmas jaukākā iezīme ir tas, cik tajā ir maz asiņu. Ir pāris šāvienu un auto avāriju, bet tā nav filma, kuras mērķis ir būt drūmai vai brutālai.