foto: Courtesy of STXfilms
Ar pašapziņu vari visu! Recenzija par filmu "Pilnīga skaistule"
Kino
2018. gada 25. jūnijs, 10:28

Ar pašapziņu vari visu! Recenzija par filmu "Pilnīga skaistule"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Lieliskā un šarmantā komiķe Eimija Šūmere piedāvā jaunu filmu, kas mēģina iemācīt, ka skaistums slēpjas mūsu prātos.

Eimija Šūmere kļuva slavena ar savu pašironisko un izcili trāpīgo humoru. Viņa nekautrējas pasmieties par sevi –patiesībā viņa lielākoties smejas pati par sevi. Un arī šajā filmā viņa kā aktrise pierāda, ka nekautrēties par sevi paironizēt ir pats atbruņojošākais, ko var izdarīt.

Lai gan filmas režisori ir tipisko romantisko komēdiju veidotāju tandēms – Ebija Kona un Marks Silversteins, tajā ir daudz šarmantu epizožu. Daudzi jau sāka filmas vēstījumu kritizēt, to neredzējuši. Jo no treilera it kā varēja padomāt, ka stāsts ir par to, ka sievietei galvenais ir skaistums.

Taču patiesībā stāsta morāle ir mazliet dziļāka – Emijas atveidotā Renē maģiski nekļūst «skaista». Nē, viņa treniņā gūst galvas traumu un piepeši sevi ierauga skaistu. Precīzāk sakot, ierauga savu patieso «es». To, kuru redz viņas draugi un cilvēki, kas viņu mīl.

Ne velti mēdz teikt – ja sievietes piepeši būtu apmierinātas ar savu izskatu, reklāmas un kosmētikas kompānijas bankrotētu. Jo arī Renē ir iedragāta pašapziņa – viņa, redz, neizskatās kā modeles ekrānos vai viņas kolēģes no glaunā modes žurnāla. Taču patiesībā viņa sevi par zemu novērtē. Un tur arī slēpjas problēma. Nevis viņas izskatā.

Banāli un sirsnīgi

Filmas stāsts ir ļoti vienkāršs un izmanto jau sen zināmo «maģisko pārvērtību» paņēmienu. Par sevi nepārliecinātā Renē sasit galvu un piepeši sevi ierauga citā gaismā. Viņa iegūst milzīgu pašapziņu un nebaidās darīt visu, ko sen bija vēlējusies.

Liela daļa joku darbojas tieši tāpēc, ka visiem citiem viņa izskatās tieši tāpat kā vienmēr. Nav notikušas neticamas vizuālas pārvērtības. Šis banālais vēstījums joprojām ir spēcīgs, un to ir vērts atcerēties – visu panākumu atslēga ir pašapziņā un pārliecībā par sevi.

Tipiska izklaide ar bonusiem

Kopumā filma ir saņēmusi visai apmierinošas atsauksmes, taču neko īpaši jaunu Eimijas Šūmeres karjerā nepienes. Viņa atveido sev tipisku varoni, joki ir trāpīgi, bet pats filmas stāsts tomēr brīžiem ieslīd moralizējošā, pamācošā un viegli banālā gultnē.

Jāņem vērā, ka šoreiz scenārija līdzautore nav arī pati Eimija, ko var just – trūkst satīriskāku mirkļu. Tajā pašā laikā Šūmeres ironiskais tonis visu caurvij, padarot arī vienkāršākās joku ainas daudzreiz asprātīgākas. Filma veido sociālu komentāru par mūsu sabiedrību, kas ir apsēsta ar to, kā viss izskatās no ārpuses.

Esi tu pati

Amerikāņu filmām vēstījums: «Esi tu pats» ir viens no visizplatītākajiem. Tas, protams, šķiet banāls un novalkāts, taču ne velti banalitātes eksistē – tās mūs visus vieno, ko visi pazīst un ko visi patiesībā arī vēlas.

Var jau šķist, ka mūsu laikos nevienam vairs neaizliedz būt par to, kas viņš vai viņa ir. Taču neviens nedzīvo uz vientuļas salas – sabiedrības vērtējums (sevišķi interneta laikmetā, kur to var izteikt jebkurš un jebkuram šķiet, ka tas arī ir jādara) nav izslēdzams. Un būt sev pašam nemaz nav tik vienkārši. Tā kā reizēm vajag arī kādu muļķīgu komēdiju, kas to lieku reizi atgādina.

«PILNĪGA SKAISTULE»

Komēdija, ASV, 2018

Režisori: Ebija Kona, Marks Silversteins

Lomās: Eimija Šūmere, Mišele Viljamsa, Rorijs Skovels, Emīlija Ratajkovska, Eidija Braienta, Bizija Filipsa, Toms Hopers, Naomi Kempbela, Lorena Hatone u.c.