foto: Publicitātes
Slavenību pūļi Siguldas pilsdrupās jeb Kā es braucu „Instrumentu” koncertu baudīt
Grupa "Instrumenti".
Slavenības
2018. gada 19. jūnijs, 07:26

Slavenību pūļi Siguldas pilsdrupās jeb Kā es braucu „Instrumentu” koncertu baudīt

Inta Mengiša

Kasjauns.lv

15. un 16. jūnijā Siguldas pilsdrupu estrādē notikušos grupas „Instrumenti” jaunākā albuma „Atkala” koncertus kuplā pulkā apmeklēja sabiedrībā zināmi ļaudis.

Slavenības grupas "Instrumenti" koncertā Siguldas pilsdrupās

Grupas "Instrumenti" koncerts Siguldas pilsdrupās.

gallery icon
71

Atšķirībā no vairuma brīvdabas koncertu, kur vēl krietni pirms mūziķu kāpšanas uz skatuves visa apkārtne skan un dārd, iešana uz Siguldas pilsdrupām klausīties „Instrumentus” šķita visai maģiska, jo visapkārt valdīja pilnīgs klusums.

Par to, ka drīz sāksies populārās pašmāju grupas koncerts, liecināja vien čalojošas ļaužu straumes, kas jau pāris stundas pirms gaidāmās Reiņa Sējāna un Jāņa Šipkēvica juniora kāpšanas uz skatuves, nerimstoši plūda 1207. gadā celtās Livonijas ordeņa pils virzienā. Ļaudis, pārsvarā pāri un ģimenes ar bērniem, bez kurnēšanas abpus ieejai stājās rindās, kas dažbrīd cauri pils ārpagalmam stiepās pat kilometra attālumā.

foto: Inta Mengiša
Ļaužu bija pulka.

Kustība uz priekšu virzījās gana raiti, un rindās stāvētāji laiku vadīja draudzīgās sarunās. „Tev negaršojot pienenes…” ik pa laikam kāda jauniešu kompānija nodungoja rindas no „Instrumentu” šīs sezonas topīgākā hita „HES un tu”.

Rindā bija manāmas arī vairākas sabiedrībā zināmas sejas - kino režisors Andrejs Ēķis ar sievu Dainu, producente Leonarda Ķestere, arī nesen sievu apņēmušais modes mākslinieks Bruno Birmanis, humorists Jānis Skutelis, kurš strikti paziņoja, ka ar draudzeni Elīnu nevēlas tikt fotografēts.

Ja ne, tad ne. Ejot tālāk, sastopam kādreizējo LNT raidījuma „Tautas balss” vadītāju Elīnu Fīrmani (pirms kāzām – Doļģi), kura ar vīru Oskaru Fīrmani draugu kompānijā pirms koncerta iestiprinājās pie galdiņiem āra kafejnīcā

Pēdējos gados Elīna nododas ģimenes dzīvei, audzina nepilnus četrus gadus veco meitu Karolīnu un publiskus pasākumus apmeklē reti. Jāteic, viņa aizvien ir tikpat dzirkstoša un smaidīga kā kādreiz TV ekrānā, kur kopā ar Māri Grigali vadīja „Tautas balsi”.

Pie biļešu kontroles norobežojuma sastapu grupas „Instrumenti” mūziķa Reiņa Sējāna sievu vokālo pedagoģi Maiju Sējāni, kura pirms koncerta pie ieejas estrādē vēroja, kā garās rindās plūst apmeklētāju pulki.

Turpat savu kārtu uz ieiešanu estrādē izstāvēja producente un režisore Leonarda Ķestere.

foto: Inta Mengiša
Gustavs Terzens ar laulāto draudzeni, grupas „The Sound Poets” čellisti Undīni Balodi vakaru pavadīja, sēžot netālu no skatuves zaļā pakalnītē.

Iekļūstot pasākuma norises vietā, skatam pavērās patiešām lieliskā pilsdrupu estrāde, kura pelnīti tiek uzskatīta par vienu no Latvijā gleznainākajām brīvdabas koncertu vietām. Senatnīgā aura virmo visriņķī, it kā ievedot citā pasaulē.

Netālu no ieejas atkal priekšā filmu režisors Andrejs Ēķis, kurš, atvedis sievu Dainu uz pilsdrupām, ļāva kundzei baudīt iecienītās mūziķu grupas uzstāšanos, bet pats izlaidās augšpēdus uz nojumes dēļu grīdas, rimti lūkodamies te debesjumā, te uz mīļoto, te uzmezdams skatienu garāmejošajiem koncerta apmeklētājiem.

Tikpat omulīgi jutās arī TV seja un teātra režisors Pauls Timrots. Viņš ar kundzi kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu kuplā kompānijā bija iekārtojušies uz līdzpaņemtajiem plediem.

Grupas "Instrumenti" koncerts Siguldas pilsdrupu estrādē 2018. gada 15. jūnijā

gallery icon
58

Radio dīdžejs un TV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens ar laulāto draudzeni, grupas „The Sound Poets” čellisti Undīni Balodi vakaru pavadīja, sēžot netālu no skatuves zaļā pakalnītē, no kuras pavērās brīnumjauks skats uz visu koncerta norises vietu

 Tikmēr Undīnes grupas biedrs – „The Sound Poets” solists Jānis Aišpurs koncertu izbaudīja daudz ekskluzīvākā vietā. Pirms diviem mēnešiem, neveiksmīgi krītot no velosipēda, Jānis lauza kāju, un pēc ārstu prognozēm, līdz pat augustam viņam būs jāstaigā uz kruķiem. Mūziķis, kaut nevar ilgstoši stāvēt, negribēja laist garām „Instrumentu” koncertu, un rada iespēju to klausīties sēdvietā VIP zonā.

Par savas ģimenes ērtībām ekonomiski bija parūpējies leģendārais aktieris Ivars Kalniņš. Viņš uz koncertu bija atbraucis ar sievu Lauru un abām meitiņām. Kalniņš bija paņēmis no mājām četrus saliekamos krēslus, lai mūziķu uzstāšanos varētu baudīt komfortabli, pašu izvēlētā vietā pavisam tuvu skatuvei.

foto: Inta Mengiša
Modes mākslinieks Bruno Birmanis ar sievu Janu Johannu.

Sākot skanēt dziesmai “Apēst tevi”, ko visa publika sagaidīja ar vētrainām ovācijām, lecot gaisā un skaļi dziedot līdzi, aktieris tomēr cēlās kājās, lai koncerta turpinājumu varētu baudīt vienā līmenī ar pārējiem.

Netālu no Kalniņu ģimenes bija manāms arī kādreizējais bobslejists, tagad Latvijas bobsleja federācijas viceprezidents Zintis Ekmanis ar sievu Dainu. Visi grupas “Instrumenti” dziesmas klausījās un dziedāja līdzi kuplā tuvinieku pulkā.

“Instrumentu” jaudīgo uzstāšanos ar pasakainu saulrietu estrādes fonā noskatījās arī trimdas latviešu grupas “Čikāgas piecīši” solists Armands Birkens, kurš kādu laiku ir iecerējis pavadīt, viesojoties senču dzimtenē, atzīmējot Latvijas simtgadi.

Koncerts bija burvīgs. Solists Jānis Šipkēvics, kurš beidzamajos gados uz skatuves biežāk kāpa nevis grupas sastāvā, bet gan kā solo mākslinieks Shipsea, bija tik ļoti noilgojies pēc “Instrumentu” publikas, ka starp dziesmām izplūda garākos stāstījumos par dziesmu tapšanu, grupas “Instrumenti” atjaunošanos pat bez izjukšanas utt.

Taču tas tikai vairoja mūziķu kontaktu ar klausītājiem, un Siguldas pilsdrupas Jānis un Reinis ar pavadošo grupu pieskandināja godam.