Bohēma, ķeblis Čīčam, Fredis lido... "Zelta mikrofona" kuriozu TOP 7
Mūzikas ierakstu gada balvas vēsturiski mirkļi. Galvenajās lomās: DJ Ella, Fredis un Dzintars Čīča.
Slavenības
2016. gada 15. marts, 11:14

Bohēma, ķeblis Čīčam, Fredis lido... "Zelta mikrofona" kuriozu TOP 7

Jauns.lv

Šodien Nacionālās operas un baleta telpās notiks „Zelta mikrofona” pasniegšanas ceremonija. Latvijas Mūzikas ierakstu balvas 20 gadu vēsture glabā milzumdaudz dažādu slepenu un svešām ausīm neparedzētu kuriozu atgadījumu. Tos apkopojot un sistematizējot, Kasjauns.lv izveidoja kuriozu TOP 7.

Mūziķis un radio SWH ētera balss

Andris Freidenfelds

pēdējos gados ar pasākumu vadīšanu neaizraujas. Vienīgais, kam viņš ir piekritis un apzināti taupās, ir ikgadējā „Zelta mikrofona” pasniegšanas ceremonija. Visspilgtākais kuriozs Fredim iespiedies atmiņā no 2006. gada, kad pasākumu vadīja kopā ar kolēģiem – Baibu Sipenieci-Gavari un Valteru Krauzi. Katrs no viņiem izdomāja kādu noteiktu pozu, ko ieņems brīdī, kad vērsies vaļā priekškars. Fredis iecerēja, ka lidos pa gaisu kā Karlsons un dedzinās laternu. „Savā prātā izdomāju, ka tā varētu simbolizēt tēvu, kurš nes gaismu,” nosaka mūziķis.

Dailes teātrī viņš sarunāja personālu, kas varēs iekārt auklās pāris metru augstumā. „Tā ir mana lielākā fobija – bailes no augstuma, bet es kā muļķis izdomāju lidināties virs skatuves...” atceras Fredis. Galvenie stiprinājumi bija pie padusēm un cirkšņiem, bet, tā kā ievads pasākumam kavējās, Fredis auklās karājās aptuveni 10 minūtes un sāka just, ka kājas vairs nespēj pakustināt. „Vēl viena minūte, un manas kājas varētu amputēt. Es tur karājos un dulli smaidīju, pat pateikt neko nespēju,” pasmejas Fredis.

Dailes teātra aktrise Rēzija Kalniņa reiz bija uzaicināta pasniegt vienu no balvām viņas dzimtajā teātrī notiekošajā pasākumā. Tolaik vēl Rēzija savā teātrī ne īpaši labi orientējās. Kā gadījās, kā ne, viņa tumšajā aizskatuvē paklupa aiz vadiem, nogāzās un pārsita zodu. Rēzija tika nogādāta blakus esošajā 1. slimnīcā, kur zodam uzlika šuves. Bet Rēzija negāja uzreiz uz mājām – viņa atgriezās ballītē un pasniedza balvu.

„Mūzikas ierakstu gada balvā 2008” grupa „Linga” ieguva balvu kategorijā „Radiohits” par dziesmu „Gan”. Visi it kā bija redzējuši, ka

Gvido Linga

ir pasākuma norises vietā, bet pēc balvas viņš nenāca un nenāca. Pasākuma vadītājiem un balvas pasniedzējam atlika tikai raustīt plecus un apbalvot nākamās kategorijas varoņus. Kā pēcāk izrādījās, Gvido bija aizsēdējies kafejnīcā un savu triumfu uz skatuves nokavēja.

2008. gada Mūzikas ierakstu gada balvas ceremonijā DJ Ella  uzstājās ar priekšnesumu. Nokāpjot no skatuves un nevēloties traucēt citus koncerta viesus, mūziķe devās sēdēt uz 2. balkonu, lai arī viņai vietas bija ierādītas skatītāju zālē. Ella bija nominēta divās kategorijās – deju mūzikas albums un videoklips –, bet pat viņa pati neticēja, ka kādu balvu saņems. Tas tik bija kliedziens, kad tika nosaukts uzvarētāja – Ellas – vārds. Visi gaidīja pāris minūšu, kamēr, spiegdama no laimes, Ella augstpapēžu kurpēs nokļūs līdz skatuvei. Otras balvas saņemšana jau vairs nebija oriģināla, bet tāpat sajūsmināja klātesošos.

2007. gada ceremonijā balvu par mūža ieguldījumu saņēma

Gunārs Rozenbergs

, bet ne ceremonijas laikā. Gunārs bija nedaudz nokavējis koncerta sākumu un aizmirsis mājās ielūgumus. Diemžēl māksliniekam neizdevās pārliecināt apsardzi un vajadzēja doties mājās bez balvas. Protams, ka balva pēc tam tika nogādāta pie īpašnieka.

2003. gada ceremonijā Dzintars Čīča saņēma balvu kategorijā „Labākais mūzikas albums bērniem”.  Lai pateiktu pateicības runu, Dzintaram tika sagādāts ķeblītis, jo līdz vadītāja mikrofonam viņš vēl neaizsniedzās.

Reiz, kad Dailes teātrī notika Mūzikas ierakstu gada balvas ballīte,

Mārcis Judzis

(grupa „Dzelzs vilks”), stāvot uz 2. stāva balkona, zaudēja līdzsvaru un pārkrita pāri margām. Paldies Dievam, šo stāstu varam pierakstīt kurioziem. Turpat blakus esošie kolēģi bija ne pa jokam nobijušies.

Žurnāla „Kas Jauns” jaunākajā numura īpašajā speciālizlaidumā „Labākie no labākajiem” lasiet daudz interesantu mūziķu piedzīvojumu, jaunumu un atklājumu  


Kasjauns.lv / Foto: no Mūzikas ierakstu gada balvas arhīva, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva