foto: Publicitātes
Runājošo suņu laiks. Recenzija par filmu "Suņu neiespējamā misija"
Kino
2018. gada 4. jūnijs, 09:00

Runājošo suņu laiks. Recenzija par filmu "Suņu neiespējamā misija"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Filmas ar runājošiem dzīvniekiem galvenajā lomā ir vesels apakšžanrs, kas īpaši necenšas izdomāt riteni no jauna.

Filmas bērniem ir lielākoties «atkodušas» zināmu formulu, ko izmantot atkal un atkal, jo viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Tādā ziņā runājošo dzīvnieku «žanrs» ir viens no iemīļotākajiem, jo tajā ir iespējams apvienot gan zināmu reālismu (cilvēku pasaule), gan arī fantāziju (dzīvnieku pasaule).

Mīlīgi lopiņi patīk gan mazākajiem, gan arī pieaugušajiem skatītājiem, kuri varēs sevi atpazīt zināmos tipāžos, kādi tiek piemeklēti katram no četrkājainajiem varoņiem. Tādā ziņā jaunā ģimenes komēdija «Suņu neiespējamā misija» nepienes šim apakšžanram neko pārsteidzoši jaunu, taču ir gana asprātīga, lai kļūtu par patīkamu un vieglu izklaidi kopīgam ģimenes kino apmeklējumam.

Jaunā Radžas Gonsela («Nekad neskūpstītā», «Smurfi 2») filma apspēlē arī tik populāro policijas detektīvfilmas žanru, lielāku akcentu liekot uz policijas suņu dzīvi. Nopietnais un «dzīves apbružātais» rotveilers Makss izmeklē bīstamas bandas darbības - tā nelegāli ieved eksotiskus dzīvniekus, lai ar tiem nopelnītu. Savā ziņā Makss ir tipisks policistu drāmas galvenais varonis - ar savu goda kodeksu, vientuļnieks un gatavs doties bīstamās situācijās, lai izcīnītu taisnīgumu. Taču vienas misijas ietvaros viņš nejauši sastop FIB aģentu Frenku, kurš slepeni ir iefiltrējies kriminālajā organizācija, lai to sagrautu no iekšienes. Tā nu Makss un Frenks palēnām kļūst par partneriem un - beigu beigās - arī draugiem.

Netipiski čomi

«Čomu komēdijas» žanrs Holivudā arī ir ļoti populārs. Līdzīgi kā astoņdesmito gadu populārā «Nāvējošā ieroča» sērija, tā saliek kopā divus ļoti pretējus varoņus, kuriem apstākļu spiediena dēļ nākas sadarboties.

Makss un Frenks nav sajūsmā par negaidīto tikšanos - abiem šķiet, ka viņi ir bijuši jau pavisam tuvu  noziedznieku sagūstīšanai. Taču, abiem sadarbojoties, izdodas atklāt izmeklēšanai nepieciešamu slepenu informāciju, kas abus aizved uz Lasvegasu. Uz suņu izstādi.

Pārvērtību spēle

Līdzīgi kā populārā komēdija «Mis Slepenā aģente» ar Sandru Buloku galvenajā lomā, arī «Suņu neiespējamā misija» apspēlē smieklīgas situācijas, kuras rodas, kad rūdītiem policistiem ir jāiejūtas skaistumkonkursu vidē.

Lai veiksmīgi iefiltrētos suņu izstādē, Makss un Frenks atrdod sev negaidītus palīgus - izstāžu suņu treneri Metiju un izbijušu, nu jau neirotisku izstāžu zvaigzni - suni Filipu. Tā nu ar šo ekscentrisko tēlu palīdzību, abi policisti ir gatavi iekarot izstāžu pasauli.

Sirsnīgi

Protams, ka šāda veida filmas reti kad izceļas ar savām mākslinieciskajām kvalitātēm vai oriģinalitāti. To galvenais uzdevums ir izklaidēt, smīdināt, kā arī bērniem sniegt kādu noderīgu un labu mācību.

Un tieši Maksa tēls ir tas, kurš iznes šo mācību - ir jau iespējams ar visu mēģināt tikt galā pašam un nevienam neuzticēties. Taču jebkura misija ir veiksmīgāka, ja ir uzticams partneris, kurš beigu beigās var kļūt arī par tavu draugu.

«SUŅU NEIESPĒJAMĀ MISIJA»

Show dogs

Ģimenes filma, komēdija, asa sižeta filma, piedzīvojumu filma, ASV, 2018

Režisors: Radža Gosnels

Galvenajās lomās: Vils Ārnets, Nataša Lionna, Kriss «Ludacris» Bridžess, Stenlijs Tuči, Alans Kamings u.c.

KRITIĶU VIEDOKĻI

PETA PADUJA, «THE WASHINGTON POST»: NOTEIKTI BĒRNIEM

***

Pieaugušajiem varbūt «Suņu neispējamā misija» nebūs pārāk sajūsminoša, bet bērniem gan noteikti. Ar purkšķu jokiem, asprātīgiem suņiem, šī runājošo dzīvnieku komēdija ir mērķēta uz jaunu auditoriju. Suņus mīlošiem pieaugušajiem arī būs šis tas interesants.

MAIKLS REHTŠAFENS, «HOLLYWOOD REPORTER»: PAŠIRONISKS SCENĀRIJS

***

Pateicoties diezgan radošam varoņu kāstingam un pašironiskam scenārijam, kas neizvairās par sevi pasmieties, «Suņu neiespējamā misija» kļūst par labas kvalitātes ģimenes komēdiju, kas nav žanra pabērns, lai arī neko jaunu un svaigu tam nepienes.

BREDS VĪLERS, «THE GLOBE AND MAIL»: MĪLĪGA KOMĒDIJA

***

«Suņu neiespējamā misija» ir visai mīlīga ģimenes komēdija, kuras galvenajā lomā ir suns. Tā arī dod labu mācību bērniem: kā iemācīties pieņemt citu cilvēku mīlestību, palīdzību un kompāniju.

Tēmas