Kā mazs mākslas darbs! Slavenības izvēlas "Pasotti" lietussargus. FOTO
Arī dziedātājai un aktrisei Hilarijai Dafai ir zīmola „Pasotti” lietussargs, kura rokturis rotāts „Swarovski” kristāliem.
Slavenības
2016. gada 18. marts, 12:40

Kā mazs mākslas darbs! Slavenības izvēlas "Pasotti" lietussargus. FOTO

Jauns.lv

Vairums cilvēku lietussargu uztver tikai kā praktisku mantu, kas pasargā no samirkšanas lietus laikā. Taču ir kāds itāliešu zīmols, kura darinātie lietussargi ir īsti mākslas darbi. Skaisti aksesuāri, kas izdaiļo lietainā dienā un piešķir īpašniecei (vai īpašniekam) zināmu devu šarma, romantikas vai elegances.

Lielākais vairums cilvēku lietussargam īpašu uzmanību nepievērš. Ak, tas taču ir tikai priekšmets, kam jākalpo par sargātāju no lietus. Ja lietus gāž kā ar spaiņiem nereti tiek paķerts līdzi arī pussalauzts lietussargs – galvenais, ka tik kaut kas „uz galvas”.

Itāliešu zīmola „Pasotti” lietussargi nav tikai praktiski, tie ir arī romantiski un ļoti, ļoti dažādi. Tie darināti no kvalitatīviem un ūdens necaurlaidīgiem materiāliem, bet rokturi rotāti ar „Swarovski” kristāliem vai grebti kā dažādu dzīvnieku galvas. Var droši apgalvot, ka ikkatrs no „Pasotti” lietussargiem ir kā mazs mākslas darbs. Katrs modelis darināts ierobežotā skaitā Itālijas pilsētiņas Kastelučio (Castellucchio) mazā un stilīgā darbnīcā.

Zīmols „Pasotti” šogad atzīmē jau 60. pastāvēšanas gadadienu. Kompāniju 1956. gadā dibināja Ernesta Pasotti, kura uzsāka ekskluzīva dizaina lietussargu biznesu, katram no klientiem preci nogādājot personīgi ar savu skūteri. Šodien kompāniju vada Ernestas Pasotti meita Eva Džiakomini (Eva Giacomini) un mazmeita Nikola Bergotti (Nicola Bergotti).

Ernesta Pasotti lietussargu dizainu izdomāja pati un veidoja tos savām rokām savā istabā. Viņa tos pārdeva vietējiem iedzīvotājiem un draugiem.

Tagad „Pasotti” ir zīmols ar pasaules slavu, taču arī tagad tajā nestrādā simtiem darbinieku. „Pasotti” lietussargus un saulessargus darina vien 15 cilvēku liela komanda. „Mēs nevēlamies būt lielāki, mums patīk strādāt šādi,” norāda kompānijas dibinātājas mazmeita Nikola. „Mūsu mērķis ir turpināt ražot luksusa klases lietussargus un sūtīt tos uz labākajiem modes preču veikaliem visā pasaulē.”

„Pasotti” lietussargus piegādā uz 55 pasaules valstīm un to cenas svārstās robežās no 120 līdz 450 ASV dolāriem. Pirms lietussarga nonākšanas pārdošanā, katrs no tiem „iziet” trīs kvalitātes testus. Klients, kurš būs nopircis šo lietussargu, nenonāks situācijā, ka lietussargs neatveras vai saplīst pie pirmās viegla vēja brāzmas.

Zīmols gadā izgatavo aptuveni 30 000 lietussargu.

„Pasotti” lepojas ar to, ka lietussargi ir simtprocentīgs itāliešu ražojums. Viss tiek iepirkts no itāliešu piegādātājiem un arī materiāli tapuši Itālijā. „Lietussargi ir roku darbs,” norāda Nikola. „Mūsu kompānijas rīcībā ir tikai šujmašīnas. Lai gan arī dažas šuves ir roku darbs!”

Dubultā auduma lietussargi, kuru ārpuse ir vienkrāsaina, bet iekšpuse kā zieds, darināti no augstas kvalitātes poliestera, kas izskatās kā zīds. „Zīdu mēs neizmantojam, jo tas ir pārāk smalks audums,” norāda Nikola.

Par „Pasotti” firmassīzmi tiek uzskatīts sarkans lietussargs, kura iekšpusē redzams zieda zīmējums. Zīmols citu vidū īpaši izceļas ar neparastajiem lietussargu rokturiem, kas izskatās kā panteru, dinozauru un čūsku galvas, kā arī galvaskausi. „Mūsu arhīvā ir tūkstošiem rokturu,” norāda Ernestas Pasotti mazmeita. „Krietni vairāk nekā jūs varat apskatīt zīmola mājaslapā internetā. Ar katru no tām saistās kāds stāsts. Daži no šiem rokturiem ir vēl manas vecmāmiņas izdomāti, dažus veidojis mans tēvs, bet dažus es pati. Dažus ieteikuši mūsu piegādātāji, dažus pašu darbinieki... Mēs esam maza kompānija un mums patīk strādāt kā komandai. Ja kādam no mūsu darbiniekiem ir ideja, vai arī gribas izmēģināt ko jaunu, viņi zina, ka droši var to darīt.”

Nikola atzīst, ka sieviešu lietussargi ir daudz dažādāki, kamēr vīriešiem domātie ir salīdzinoši klasiski. „Taču ne visi vīrieši ir konservatīvi,” viņa norāda. „Nereti klients vīrietis izvēlas sev lietussargu no sievietēm domātās kolekcijas!”

„Pasotti” lietussargus iecienījušās tādas Holivudas slavenības kā Hilarija Dafa, Fērgija, Lindseja Lohana, Nikija Mināža un Džordžs Klūnijs.

Zīmols ražo arī stilīgus spieķus un kurpju lāpstiņas ar tikpat izteiksmīgiem rokturiem, kādi tie ir lietussargiem. Lai gan spieķi pie smokinga mūsdienās lieto vairs tikai retais vīrietis, „Pasotti” lepojas, ka tieši viņu darinājumu uz pirmizrādes vakaru līdzi ņēmis stilīgais Holivudas aktieris Džonijs Deps. Stilīgs „Pasotti” spieķi redzams arī Holivudas dīvas Dženiferas Lopesas videoklipā dziesmai „On the Floor” un Šona Pola videoklipā „Got 2 Luv U”.  

Dženifera Lopesa – „On the Floor”

Šons Pols – „Got 2 Luv U”


Kasjauns.lv / Foto: Vida Press, Instargam, Facebook