foto: Mārtiņš Ziders
Slavenības tautastērpos spieto simtgades filmas pirmizrādē
Pavārraidījumu vadītāja, sabiedrības dāma Ilze Jurkāne.
Kino
2018. gada 4. maijs, 12:34

Slavenības tautastērpos spieto simtgades filmas pirmizrādē

Kasjauns.lv

Kinoteātrī „Splendid Palace” pirmizrādi piedzīvoja režisores Kristīnes Želves dokumentālā spēlfilma “Mērijas ceļojums”. Liela daļa sabiedrībā zināmu ļaužu uz filmu ieradās īpaši posušies. Ne viens vien, par godu pirmizrādei mugurā bija vilcis tautastērpu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kristīnes Želves filmas "Mērijas ceļojums" pirmizrāde kinoteātrī "Splendid Palace"

Režisores Kristīnes Želves filma "Mērijas ceļojums" šodien piedzīvoja pirmizrādi.

gallery icon
61

Filma „Mērijas ceļojums” tapusi Nacionālā Kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei ietvaros un ir pozicionējama gan kā stāsts par individuālu varoņdarbu, gan mātes un meitas attiecībām, gan kā visas Latvijas vēsturisko griežu simbolisks konspekts.

Tāpat filmā ir izteikta Eiropas dimensija, kas ļauj Latviju nenošķirt no piederības tās kultūrai un vēstures notikumiem. Filmā ir daudzi slāņi, kas tai palīdz uzrunāt visdažādāko auditoriju.

35 gadus vecā Mērija Grīnberga bija vienīgā brīvprātīgā muzeja darbiniece, kas 1944. gadā devās līdzi vilcienam ar Latvijas mākslas vērtībām. Vācu okupācijas spēki tās centās izvest, padomju okupācijas spēki atveda atpakaļ.

Mērija savu pienākumu izpildīja līdz galam un atgriezās padomju Rīgā. Filmas stāsts balstās uz viņas mātes, Mērijas Grīnbergas vecākās autentiskajām dienasgrāmatām, kas glabājas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā.

Filma uzņemta Latvijā un Čehijā, tajā sapludinātas dokumentālās un inscenētās epizodes.