foto: Juris Rozenbergs
Skūpsti, dejas, līksmība... Tā teātra zieds ballējās Krodera balvas pasniegšanā
Kamēr aktieris Artūrs Skrastiņš bija aizņemts ar organizatoriskiem pasākumiem, viņa sievu,Krodera balvas nominanti Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu (pa kreisi) pieskatīja tētis Jānis Ķuzulis.
Sarkanais paklājs
2018. gada 20. marts, 13:10

Skūpsti, dejas, līksmība... Tā teātra zieds ballējās Krodera balvas pasniegšanā

Kasjauns.lv

Valmieras Drāmas teātrī 19. marta vakarā asprātīgā un teatrālā atmosfērā, klātesot Latvijas teātru aktieriem, jau ceturto reizi tika pasniegta Krodera balva. Pēc vakara vadītāju lūguma nominantiem ziedus dalīja un Viļa Daudziņa veidotās nozīmītes pasniedza finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Krodera balvas pasniegšanas ceremonija un ballīte Valmierā

Valmieras Drāmas teātrī 2018. gada 19. martā tika sadalītas Krodera balvas.

gallery icon
129

Krodera balva tiek piešķirta par spilgtu veikumu sezonas garumā, par pamatu ņemot pretendenta izcilo devumu kādā teātra žanrā vairāku gadu garumā.

Apbalvošanas ceremoniju, tāpat kā pagājušajā gadā, vadīja aktieri Vilis Daudziņš un Artūrs Skrastiņš. Pēc ceremonijas aktieri nodevās līksmībai – ieturējušies ar uzkodām un spirdzinājumiem, metās dejās, saviesīgās sarunās un viens otra “paķeršanā uz zoba”.

Šogad Krodera balvai tika izvirzīti 12 nominanti, vērtējot pretendenta izaicinošo dabu un izcilību. Arī katrs nominants saņēma unikālu Viļa Daudziņa veidotu nozīmīti, bet Krodera balvas ieguvēju Viesturu Kairišu pārsteidza Imants Strads Pētera Lūča lomā, pasniedzot viņam mākslinieka Aivara Vilipsōna veidoto bronzas Krodera ābeli – metu topošajam Krodera piemineklim.

Kairišs arī tika pie naudas balvas 711.44 eiro vērtībā. Krodera fonda valde ir gandarīta, ka šajā nepavisam ne vieglajā lēmumā saglabājās Krodera balvas tradīcijai būtiskais – tā tiek piešķirta par robežu paplašināšanu, izcilību un drosmi.

Krodera balvas nominanti:

Reinis Suhanovs – par intriģējošu režiju telpā un nebijušu radīšanas telpu meklējumiem Valmieras vasaras festivālā;

Viesturs Kairišs – par pārgalvību, hibridizējot drāmu ar mūziku, un drosmi, runājot par varas un Latvijas nesatikšanos;

Aina Matīsa – par pedagoģisko talantu, uzturot paaudzēs izpratni, ka vārds ir ne tikai skaņa, bet arī doma, un doma – pamats vēstījumam un interpretācijai;

Arturs Krūzkops – par spožu aktierisku eksistenci plašā lomu spektrā un bezbailīgu atkailināšanos Dieva un publikas priekšā;

Baiba Broka – par vēsturisku personību nežēlīgu atklāsmi visā to poētiskajā, seksuālajā un politiskajā krāšņumā;

Sandra Kļaviņa – par valdzinošiem ceļojumiem sievietes gara, prāta, instinktu un  neaprēķināmības  labirintos;

Juris Vaivods – par neatsveramu ieguldījumu muzikālās dramaturģijas veidošanā, daudzus gadus klātesot izrāžu tapšanā un aktieru apmācībā;

Ilze Ķuzule-Skrastiņa – par drošsirdību, nolaižoties apziņas un zemapziņas dzīlēs, un žēlsirdību, atklājot katras cilvēciskas būtnes vērtību;

Imants Strads – par laikmetu, žanru, dzimumu un orientāciju robežu pārkāpšanu neaizmirstamu skatuves tēlu vārdā;

Kaspars Znotiņš – par padziļinātām reliģisku, mistisku un fizioloģisku ieviržu studijām un precizitāti to iemiesojumā;

Edīte Tišheizere – par iedziļināšanos režisora domā un aktiera darbā, par spēju izrādi pārradīt literārā esejā, kas mākslai un tās vēsturei dod nenovērtējamu atgriezenisko saiti;

Dailes teātra darbinieku bufete – par vienīgo telpu Eiropā, kur tiek kultivēta radošas domas satikšanās iespēja, neskatoties uz birokrātijas uzliktiem šķēršļiem smēķēšanas un citu aizliegumu veidā.

Krodera balvu iniciējis un pasniedz Krodera fonds, kas dibināts, lai saglabātu ievērojamā režisora piemiņu un veicinātu radošu viņa mākslas un dzīves skatījuma attīstību latviešu teātrī. Ik gadu Krodera fonda valde pasniedz vienu balvu gada izaicinošākajam un izcilākajam mākslinieciskajam devumam profesionālajā teātrī, neierobežojot pretendentu darbības jomu.