foto: Mārtiņš Ziders
“Supernovas” vadītājs Justs iekārtojas pats savā pirmajā dzīvoklī
Justam Sirmajam pirmais paša dzīvoklis mūžā.
Slavenības
2018. gada 24. februāris, 08:32

“Supernovas” vadītājs Justs iekārtojas pats savā pirmajā dzīvoklī

Kasjauns.lv

Dziedātājs un LTV konkursa “Supernova 2018” vadītājs Justs Sirmais (23) uzsācis patstāvīgu dzīvi Rīgas centrā, kur bauda izsmalcinātu interjeru un skalda malku. Viņam beidzot ir arī pašam savs dzīvoklis. Žurnāls “Kas Jauns” lūkoja, kā dziedātājs tajā iekārtojies.

Kā dzīvo "Supernovas" vadītājs Justs Sirmais

Kā dzīvo "Supernovas" vadītājs Justs Sirmais.

gallery icon
44


Kopš dalības Eirovīzijā ir pagājuši divi gadi, un pa šo laiku daudz kas Justa dzīvē mainījies. Un ne tikai tas, ka tapuši jauni skaņdarbi un šovasar puisis beigs Latvijas Mūzikas akadēmiju, kļūstot par vokālo pedagogu populārajā un džeza mūzikā.


„Ja godīgi, nejūtos vēl to dzīvokli nopelnījis. Jo to izveidojis mans tēvs, bet es tur vienkārši esmu, pateicoties viņa mīlestībai. Vienīgais, ko es daru, pats maksāju īri un komunālos,” aizdomājas Justs. Izrādās, ēkas atjaunotnes stāsts ir tikpat sens, cik pats Justs. Viņa vectēvs, pieredzējušais būvinženieris Pauls Sirmais, par savulaik Ventspils naftas termināļa projektēšanā nopelnīto naudu pēc “Rīgas Balss” sludinājuma iegādājies blakus esošo zemesgabalu, bet pēc laika radusies iespēja nopirkt arī dažas ēkas.

foto: Mārtiņš Ziders
Justs ar vectētiņu Paulu un tēti Mārtiņu, no kuriem mantojis lielas darbspējas un saprašanu par lietu pasauli.

Nama atjaunošanas darbi pašu spēkiem ilguši vairāk nekā 20 gadus – jumta stāvā Justa tēvs Mārtiņš un vectēvs Pauls izveidojuši inženieru biroju “Ierosme”, bet stāvu zemāk tapis studijas tipa dzīvoklītis. Tas vēl pilnībā nav pabeigts, jo Justam ir savas ieceres par punktiem, kas interjerā būtu jāsaliek uz „i”, taču tas viņu netraucē baudīt neatkarību un radīt mūziku.

foto: Mārtiņš Ziders
Tas, ka vēl nav izbūvēta virtuve ar sanitāro mezglu un darba virsmu, nenozīmē, ka Justs dzīvo badā. rāda, ka pagaidām ir šāda elektriskā plītiņa, uz kuras sarūpēt vakariņas, piemēram, griķus, rīsus vai grūbas ar vistas fileju.


Justs vienmēr zinājis, ka tēvam ar koku ir īpaša un niansēta saikne. Nu, dzīvojot interjerā, kas pilnveidojas, pateicoties koka “personībai”, viņš arī pats sācis apjaust, ka tas “sarunājas”. „Kad gaisma aust un saule iespīd logā, ej pa trepēm un pēkšņi pamani, ka koks iemirdzas neredzētās krāsās. Izgaismojas taciņa uz grīdas un durvis iespīdas sarkanas. Var sēdēt visu dienu un vērot krāsu spēli,” koku visapkārt novērtē Justs. Interjeru papildina antīkas mēbeles no Zviedrijas. Interesanti, ka Justs savulaik gribēja kļūt par profesionālu galdnieku, bet tēvs viņu atrunājis. Lai labāk iet mūzikā, bet galdniecību, ja dēls gribēs, pats iemācīs.

Glaunākais parkets pasaulē

Justa dzīvokļa lielākais lepnums ir inkrustētais parkets. „Mans tētis ir meistars, kurš nodarbojas ar koka grīdām un koku vispār. Nebaidos teikt, ka viņš ir labākais Latvijā. Tāpēc manā retrostila dzīvoklī ir īpašs parkets, par ko pat baidos pajautāt, cik tāds maksā,” stāsta Justs. Šā parketa paraugs redzams arī izsmalcinātajā “Heritage Parquet” salonā.

Pirmā puķe

foto: Mārtiņš Ziders

Dzīvoklī Justam ir arī pirmā puķe, ko pats ieaudzējis. Stāds ņemts no auga iepriekšējā mītnē. Tam nolūzuši zari, un Justs izdomājis tos apsakņot. „Bija trīs tādi stādi, un katram devu savu vārdu. Šo, piemēram, nosaucu par kroplīti, jo bija visnīkulīgākais, bet, redz, kā nu aug!” Pārējie divi aizceļojuši pie draugiem, kad iets uz sālsmaizi. Par kaktusveidīgo augu mūziķis zina teikt, ka tas var izstiepties viņa augumā un, kad pienāks laiks, tam sprāgs laukā sēklas un ripos pa grīdu, ko īpaši labi varēšot dzirdēt naktīs. 

Pats skaldījis malku

foto: Mārtiņš Ziders

Piemājas pagalmā, kas robežojas ar Rīgas Jauno Svētās Ģertrūdes baznīcu, Justs rāda uz nožogotu placīti un malkas grēdu tajā. Izrādās, mūziķis aizvadītajā vasarā to pats saskaldījis, jo ēka daļēji tiek apkurināta ar malku. „Interesanti – vari būt centrā, bet vienlaikus tāda lauku sajūta. Malkas skaldīšana man ir viens no mīļākajiem darbiem – var ātri redzēt rezultātu,” atklāj mūziķis.