foto: Publicitātes foto
Ekselenti un krimināli. Recenzija par jauno latviešu filmu "Kriminālās ekselences fonds"
Skatoties šo filmu, ir skaidrs, ka visi iesaistītie to dara tikai kino mīlestības dēļ, nevis tādēļ, lai "kāstu piķi".
Kino
2018. gada 20. februāris, 14:03

Ekselenti un krimināli. Recenzija par jauno latviešu filmu "Kriminālās ekselences fonds"

Elīna Marta Martinsone

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Ilgi gaidītā un vēl ilgāk tapusī Oskara Rupenheita pilnmetrāžas kriminālkomēdija beidzot ir klāt un patiešām spridzina.

Informācija par to, ka top latviešu kriminālkomēdija, kuru komanda veido par tikai par saviem, saziedotajiem vai sponsoru līdzekļiem, klejoja apkārt jau sen. Kino aprindās šis projekts jau bija kļuvis leģendārs, un beidzot nepacietīgi gaidītais rezultāts ir klāt.

Pirmkārt, pirms vispār sāku runāt par pašu filmu, ir jāmin, ka ir milzīgs prieks par to entuziasmu un kino mīlestību, kas burtiski staro no šī projekta. Runājot ar vairākiem kolēģiem, kas strādā industrijā, vairākkārt dzirdēju: «Vot, tas ir īsts kino gars. Džeki dara nevis naudas dēļ, bet tāpēc, ka patīk.»

Turklāt beidzot visiem lielajiem mākslas kritiķiem ar tipisko «par manu nodokļu maksātāja naudu!!!» argumentu nebūs.

Latviešiem ar komēdiju žanru ir švaki, to zina visi. Un slāpes pēc šī žanra ir tādas, ka skatītāji ir ar mieru pieņemt pilnīgi jebko. Tāpēc ir tāds prieks par filmu, kas jau «pazīst drēbi» – gan komēdiju, gan kriminālžanru, gan kino kā tādu. Filma ir pilna ar atsaucēm uz žanra klasiku, turklāt eleganti to apvieno ar ļoti specifiskām vietējām detaļām, padarot filmu neticami «latvisku».

Nē, ne urrā-patriotisku, un pieņemu, ka Imanta Veides seju neatlies bronzā, bet vietējā publika atpazīs tik daudz specifisku lietu, situāciju un detaļu, ka «Kriminālās ekselences fonda» holivudiskums ir teju nemanāms. Turklāt filmā netēlo profesionāli aktieri.

Režisors ir atlasījis tipāžus, draugus, paziņas, ziedotājus un savācis tiešām krimināli ekselentu komandu. Brīžiem tas saskalda filmu, jo ir skaidrs, ka ir bijusi vēlme iedot mirklīti ekrāna laika arī šim un šim tēlam… Bet nu – par visu pēc kārtas.

Scenārists meklē iedvesmu

Filmas galvenais varonis ir TV scenārists Imants Veide (Lauris Kļaviņš spoži debitē kino!), kurš strādā pie jauna seriāla. Pāreja no melodrāmas pie kriminālstāsta nav tik vienkārša, tāpēc Imants ar savu draugu – neveiksmīgu aktieri Hariju – sāk dzīvē izspēlēt dažādas blēžu shēmas, lai krātu iedvesmu topošajam scenārijam. Tiesa, ir skaidrs, ka lielākoties varoņus virza arī neapmierinātība ar savu dzīvi.

Abi neveiksmīgie «kriminaļņiki» palēnām iepinas arvien dziļāk un dziļāk dažādās noziedzīgās un blēdīgās avantūrās lielākoties Imanta ambīciju dēļ – viņš nolēmis arī dzīvē kļūt par kriminālo autoritāti. Un kas to būtu domājis, ka viss sāksies ar kaimiņienei nozagtu sunīti?

Joki un lamas

Oskars Rupenheits ir arī scenārija autors, un jāatzīst, ka dialogi ir tiešām asprātīgi. No vienkāršrunas aizlienētie lamu vārdi plūst kā pārpilnības raga. Brīžiem šķiet, ka nu jau ir par daudz. Taču tos atšķaida tik ģeniāli izteicieni, ka viss ir piedodams. Esmu pārliecināta, ka tādas zelta frāzes kā «rullējam tapeti» ieiesies folklorā.

Ir zināms, ka stāsti par neveiksmīgiem noziedzniekiem ir diezgan pārizmantoti, tāpēc atrast tiem kādu jaunu pavērsienu ir izaicinājums. Un «Kriminālās Ekselences Fonds» iemanās apspēlēt gan jebkuram māksliniekam pazīstamo radošo krīzi, gan paironizē par dažādiem kompromisiem, uz kuriem nākas iziet, ja gribas realizēt savu ideju. Vai vienkārši samaksāt īri.

Raimonda Paula ēnā

Filmas uzvarošais aspekts ir stilistika. Ņemot vērā tās tapšanas apstākļus, apbrīnojama ir uzmanība, kas tiek pievērsta it kā mazām detaļām. Sīkumi varoņi mājās, mašīnās, fona sarunas, kas brīžiem ir tikpat smieklīgas kā pirmā plāna sarunas… Un, protams, Raimonds Pauls. «Kriminālās Ekselences Fonds» ir apvienojis divas it kā nesavienojamas lietas: latviešu estrādes mūzikas zelta klasiku un kriminālstāstu.  

Jāsaka, kopumā filma ir mazliet par garu un brīžiem stāsts sāk buksēt vai ievilkties, bet kopumā tā ir oriģināla, ar milzīgu atdevi un mīlestību tapusi izklaide. Skatoties šo filmu, ir skaidrs, ka visi iesaistītie to dara tikai kino mīlestības dēļ, nevis tādēļ, lai «kāstu piķi».

«KRIMINĀLĀS EKSELENCES FONDS»
Komēdija, spraiga sižeta filma, detektīvfilma, Latvija, 2017
Režisors: Oskars Rupenheits
Galvenajās lomās: Lauris Kļaviņš, Andris Daugaviņš, Jana Rubīna, Juris Riekstiņš, Māris Mičerevskis u.c.

Kadri no filmas "Kriminālās ekselences fonds" un filmēšanas aizkulisēm

Kadri no filmas "Kriminālās ekselences fonds" un filmēšanas aizkulisēm

gallery icon
69

SKATĪTĀJU VIEDOKĻI
AGNESE LOGINA, KINOPĒTNIECE: AIZKUSTINOŠS ROTAĻĪGUMS
****

«Sen nebiju smējusies filmā ar tik daudz mizogīnijas iezīmēm! Un, protams, Māris Mičerevskis ir superzvaigzne. Filmā ir aizkustinošs rotaļīgums un spēja sevi netvert pārāk nopietni. Filma varētu būt īsāka, bet kopumā – ļoti forši.»

JĀNIS JANSONS, KINOSKATĪTĀJS, VIETNĒ «TWITTER.COM»: LIELISKA KOMĒDIJA
*****
«Šovakar bijām uz «Kriminālās ekselences fonda» pirmizrādi. Lieliska latviešu komēdija, iesaku aiziet. Tas nav nekāds Ēķis & Co.»

MĀRTIŅŠ OTTO, KINOSKATĪTĀJS, VIETNĒ «TWITTER.COM»: IZCILI JOKI
*****
«Ļoti iesaku apmeklēt «Kriminālās ekselences fondu»! Beidzot latviešu filma, pēc kuras noskatīšanās radās sajūta, ka filmas veidotāji no sirds ir domājuši par gala rezultātu, nevis peļņu. Malači! Izcili joki, IR vērts nopirkt biļeti.»

Kriminālkomēdijas "Kriminālās ekselences fonds" neoficiālā pirmizrāde

Kriminālkomēdijas "Kriminālās ekselences fonds" komanda jautrā atmosfērā 2018. gada 1. februārī nosvin filmas pirmizrādi kinoteātrī "Forum Cinema".

gallery icon
73