foto: Lauris Vīksne
Horena regeja grupa: "Supernovas" lēmums ir pretrunā ar konkursa nolikumu
„Mūsu rokās ir stiprākais zobens pasaulē – vārds. Un vārds, tās ir mūsu dziesmas,” tā “Riga Reggae” līderis un viens no “Suprenova 2018” konkursā iesniegtās “Stop The War U2” dziesmas autoriem Horens Stalbe.
TV
2018. gada 12. februāris, 18:57

Horena regeja grupa: "Supernovas" lēmums ir pretrunā ar konkursa nolikumu

Kasjauns.lv

Pēc 10. februārī aizvadītā konkursa „Supernova 2018” 2. pusfināla grupa „Riga Reggae” konstatēja kļūdu konkursa interneta platformā, kas varēja ietekmēt konkursa balsu sadalījumu. Izvērtējot šo pretenziju, konkursa rīkotāji nolēma finālā iekļaut trešo dalībnieku, un par šādu lēmumu grupa "Riga Reggea" vēršu uzmanību, ka tas ir pretrunā ar noteikumiem.

TV konkursa "Supernova 2018" otrais pusfināls

TV konkursa "Supernova 2018" otrais pusfināls.

gallery icon
122

"Supernova 2018" 2. pusfināla  balsošanas laikā grupas „Riga Reggae” foto tika pievienots nepareizi - pie mākslinieka Ritvara -, tādējādi maldinot balsotājus. Pēc kļūdas fiksēšanas grupa vērsās pie konkursa organizatoru komandas ar aicinājumu izvērtēt balsošanas laikā pieļauto kļūdu.

Izvērtējot radušos situāciju, konkursa rīkotāji pieņēma lēmumu anulēt interneta balsošanas rezultātus, kas iegūti no balsojuma Supernova mājas lapā. Līdz ar to, apkopojot rezultātus bez interneta balsojuma, otro vietu šajā pusfinālā ieņēma Markus Riva, tāpēc viņam tika nodrošināta iespēja piedalīties konkursa finālā 24. februārī. Turklāt RITVARS, kurš pēc balsošanas rezultātu pārskatīšanas ierindojas trešajā vietā, arī saglabāja savu vietu finālā, tāpat kā otra pusfināla uzvarētāja Madara. Savukārt grupa “Riga Reggae”, arī pārskatot balsošanas rezultātus, neiekļuva konkursa finālā.
Tādējādi finālā iekļuva trīs pusfināla dalībnieki, un šis lēmums, kā atklātajā vēstulē norāda grupa “Riga Reggae”, ir pretrunā ar konkursa “Supernova 2018” nolikumu.

Grupa „Riga Reggae” atklātā vēstule konkursa „Supernova 2018” organizatoriem

Atsaucoties uz saņemto Latvijas Televīzijas paskaidrojumu par radušos kļūdu konkursa „Supernova 2018” 2. pusfināla balsošanas kārtībā, vēlamies vērst uzmanību, ka tas nav saskaņā ar konkursa nolikuma 3.3.2 punktu: “ No katra pusfināla Konkursa finālā iekļūs divi dalībnieki, ko noteiks telefona, interneta, Spotify un žūrijas vērtējums.”
No 2. pusfināla izvirzot konkursa finālā 3 dalībniekus, Latvijas Televīzijas sniegtais paskaidrojums ir pretrunā ar konkursa „Supernova 2018” balsošanas nolikuma 1.1.1 punktu: “1.1.1. No katra pusfināla fināla raidījumam kvalificējas divi dalībnieki, kuri ieguvuši divas augstākās vietas skatītāju balsojuma un žūrijas vērtējuma apkopojumā.”
Atsaucoties uz konkursa „Supernova 2018” balsošanas nolikuma 7.4 punktu aicinām sniegt informāciju, kas tieši tehniski nedarbojās interneta balsojuma sistēmā. Mēs norādījām kļūdu ar nepareizi ievietotu attēlu, kura dēļ konkursa dalībnieks Ritvars iespējams tika pie papildus balsīm auditorijas neuzmanības dēļ. Mūsuprāt, kļūda radusies cilvēciskā faktora, ne tehnisku iemeslu dēļ.
Savukārt konkursa nolikumā 7.4 punktā ir teikts: “Ja tehnisku iemeslu dēļ nav notikusi Skatītāju internetbalsošana un nav pieejams Skatītāju internetbalsojums, par skatītāju balsojumu uzskatāms Skatītāju telefonbalsojums.””


Portāls Jauns.lv atgādina, ka šī nav pirmā reize, kad kāds no Eirovīzijas nacionālās atlases dalībniekiem apstrīdējis konkursa rezultātus. Piemēram, 2012. gadā pretenzijas izteica grupa “Mad Show Boys”, kas nosūtīja oficiālu protestu Latvijas Televīzijai par to, ka it kā tikusi ietekmēta konkursa žūrija, vēršot uzmanību, ka “Mad Show Boys” dziesma esot plaģiāts un uzvaras gadījumā Latvijai radīšoties problēmas. Tikmēr Latvijas Televīzija, atsaucoties uz dziesmas “Music Thief” autora Garija Poļska 2012. gada 19. februāra sūdzību par “Eirodziesma 2012” balsojumu, paziņoja, ka Latvijas Televīzijas rīcībā nav informācija, ka kāda persona žūrijas balsošanas istabā būtu izplatījusi informāciju, ka “Music Thief “uzvaras gadījumā Latvijai draudētu tiesas prāva par autortiesību pārkāpumiem un tāpēc, lai saglabātu Valsts reputāciju, dziesma ir jāvērtē ar zemu atzīmi.

Grupa „Mad Show Boys” ar dziesmu „Music Thief” Eirovīzijas nacionālajā atlasē

gallery icon
15