Kāda nevienlīdzība! Ja Eltonam Džonam ir tituls, kāpēc tāds nav arī vīram?
Sera Eltona Džona dzīvesbiedrs kanādiešu kino producents Deivids Fērnišs ir neizpratnē, kāpēc viņš pēc kāzām nav mantojis titulu, ja reiz tāds ir laulātajam draugam.
Slavenības
2016. gada 8. aprīlis, 05:33

Kāda nevienlīdzība! Ja Eltonam Džonam ir tituls, kāpēc tāds nav arī vīram?

Jauns.lv

Mūziķa sera Eltona Džona (69) laulātais draugs kino producents Deiviss Fērnišs (53) saīdzis – kā tas nākas, ka vīram ir tituls, bet viņam pēc laulībām tāds nav! Kur tad paliek vienlīdzība?

Sers Eltons Džons un Deivids Fērnišs bija viens no pirmajiem geju pāriem, kas salaulājās Apvienotajā Karalistē. Viņi kāzas svinēja ne tikai kā savas mīlestības apliecinājumu, bet arī kā uzvaras gājienu, ka visi var nu justies vienlīdzīgi. Taču tagad Fērnišs atklājis rūgtumu, kas viņa sirdī glabājas jau divus gadus. Kanādā dzimušais kino producents uzskata, ka esot netaisnīgi, ka viņam liegts sera tituls, kad viņš laulājās ar Džonu, kuram tāds piešķirts jau tālajā 1998. gadā. Fernišs to sauc par „diskrimināciju”, jo sieviete šādā situācijā automātiski mantotu lēdijas titulu.

„Es 100% apmērā atbalstu vienlīdzību visiem, visās dzīves situācijās,” norādījis Fērnišs. „Titula piešķiršana ir piemērs tam, ko vēl jācenšas panākt. Patiesība ir tāda: ja sieviete apprec vīrieti ar titulu, arī viņa manto titulu.”

„Es uzskatu, ka visiem jābūt pieejamām vienādām iespējām, vienādām privilēģijām un vienādiem goda nosaukumiem,” ir pārliecināts Fērnišs. Viņš arīdzan uzskata; jo vienlīdzīgāki visi būsim, jo labāk visi dzīvosim.

Sers Eltons Džons savas deviņus gadus ilgušās civilās partnerattiecības ar Deividu Fērnišu reģistrēja kā oficiālu laulību 2014. gada decembrī, sarīkojot krāšņas un grandiozas svinības. Tas bija tikai dažus mēnešus pēc tam, kad Lielbritānijā tika legalizētas viendzimuma partneru laulības.

Svinības notika Vindzorā un tās apmeklēja tādas slavenības kā Deivids un Viktorija Bekhemi, mūziķis Eds Šīrans, aktrise Elizabete Hērlija, aktieris Hjū Grānts, dziedātāja Lulu, komiķis Džimijs Karrs, izdevuma „Evening Standard” īpašnieks Jevgēņijs Ļebedjevs un „Burberry” šefs Kristofers Beilijs.

Lai gan viendzimuma partneru laulības ir legālas kā Apvienotajā Karalistē, tā ASV – kur pāris dzīvo kopā ar abiem dēliem Zahariju (5) un Eliju (3) – nav likuma, kas noteiktu, ka vīrietis manto titulu, ja apprec kādu, kam piešķirts bruņinieka goda nosaukums.

Tas neattiecas tikai uz geju pāriem, bet arī uz tradicionāli orientētiem pāriem! Ja vīrietis apprec sievieti, kurai piešķirts Britu impērijas ordeņa kavalieres vai princeses tituls – jaunais vīrs to pēc kāzām nemanto.

Deivids nav vēl izlēmis, kādu titulu sev īsti vēlētos. „Es neesmu vēl domājis, kāds tituls būtu piemērots sera vīram,” viņš piebildis. „Es šā kā tā īsti neizprotu titulu vēsturi un aristokrātiju šajā valstī.”

„Tas nav vecmodīgi; tas ir ļoti īpaši, ja to piešķir cilvēkiem, kas to pelnījuši,” secina sera vīrs Deivids Fērnišs.

   

Kasjauns.lv / Foto: Vida Press