foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Varis Vētra stājas mirušo kolēģu vietā
Varis Vētra (pa kreisi) ar izrādes "Tobāgo!" komponistu Uldi Marhilēviču. Tieši Uldis pierunājis Vari izlīdzēt un nospēlēt Sīmaņa Zaķīša lomu.
Slavenības
2018. gada 12. janvāris, 08:34

Varis Vētra stājas mirušo kolēģu vietā

Kasjauns.lv

Aizvadītā gada nogalē aizsaulē pāragri aizgājušā aktiera un režisora Valda Liepiņa lomu muzikālajā izrādē “Tobāgo!” pēc komponista Ulda Marhileviča un aktieru lūguma piekritis spēlēt dziedošais aktieris Varis Vētra.

Traģikomiskās dziesmu spēles "Tobāgo!" izrāde Rīgas Kongresu namā

Traģikomiskās dziesmu spēles "Tobāgo!" izrāde Rīgas Kongresu namā

gallery icon
173

Varis Vētra, kas Dailes teātri pameta pirms daudziem gadiem, sevi vairāk uztver kā dziesminieku un dzīves pētnieku, tomēr aktieriskā dzirkstele viņā aizvien ir kvēlojoša. Varis gan atzīst, ka nav bijis sajūsmā, kad viņam izteikts piedāvājums atgriezties jaunuzvestajā “Tobāgo!” iestudējumā, kurā savulaik atveidoja hercogu Jēkabu. Tagad Vētram lūgts nospēlēt vismaz piecas turpmākās izrādes, iejūtoties Sīmaņa Zaķīša lomā, ko izrādē pirms daudziem gadiem atveidoja pāragri mūžībā aizgājušais Harijs Spanovskis, bet aizvadītajā gadā spoži iznesa pagājušā gada 4. decembrī mirušais Valdis Liepiņš.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Izrādē "Tobāgo!" Valdis Liepiņš un aktrise Katrīne Pasternaka.


Varis Vētra žurnālam “Kas Jauns” neslēpj, ka pēc komponista Ulda Marhileviča telefonzvana un lūguma arī no aktieriem un izrādes organizatoriem vēl krietnu laiku domājis, vai pieņemt piedāvājumu spēlēt mirušā kolēģa lomu “Tobāgo!”.

„No teātra esmu prom jau sen, un patiešām biju cerējis, ka izdosies šo situāciju atrisināt kaut kā citādi. Ir taču daudz aktieru, kas ar prieku pieņemtu šādu piedāvājumu. Situācija ir diezgan dīvaina... Tagad lasu, skatos ierakstus, pētu, bet, godīgi sakot, neizjūtu sevī tādu lielu gandarījumu otra iepriekš veidotā darbā līst iekšā. Otrkārt, saistībā ar Valda aiziešanu krietnu laiku negribējās pat tai lietai pieskarties, pāri bija tāds kā smagums.


Piekritu, jo kolēģi zvanīja un visi kopā mani uzrunāja. Nedaudz pakonsultējos ar sevi un domāju – ja būtu kāds liderīgs gadījums, visticamāk, es nebūtu atradis tam laiku, jo man pašam ir ļoti daudz, ko darīt. Mana motivācija bija iet palīgā kolēģiem. Dzīvē cilvēks jau pats sajūt, kad kas ir jādara,” stāsta Vētra.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Tobāgo!" izrādēs pirms daudziem gadiem Sīmaņa Zaķīša lomu izspēlēja pāragri mūžībā aizgājušais Harijs Spanovskis.

Taujāts, vai Vari nemulsina fakts, ka gan Sīmanis Zaķītis mirst uz skatuves, gan abi iepriekšējie šā tēla atveidotāji – Harijs Spanovskis un Valdis Liepiņš – ir devušies aizsaulē, Vētra saka:

„Pēc scenārija tur jau mirst visi pēc kārtas, un galīgi nesaskatu, ka šajā jautājumā varētu būt kāda bīstamība.Pirmajā iestudējumā izrādi spēlējām vairāk nekā simt reižu, vairāku gadu garumā, un nevienam nekas slikts nenotika. Harijs Spanovskis vēl ilgi dzīvoja. Šobrīd, kad ir aizgājis Valdis, tā no malas varētu likties. Bet tad jau sanāk, ka tikpat labi aktrisēm nav ieteicams spēlēt Annu Kareņinu, jo lielākā daļa, kas viņu atveidojušas, ir mirušas.


Ja man būtu svarīgi iemesli nespēlēt, es to arī nedarītu. Es tam nepievēršu uzmanību, jo man tas nav nekāds etalona darbs. Vienkārši eju palīgā čaļiem nospēlēt izrādi,” smaidot teic Varis. Viņš arī piebilst: „Šajā Māras Zālītes darbā galvenā tēma ir – dzimtene un dzīvība ir ļoti, ļoti svarīgas. Lugas ideja ir daudz, daudz plašāka par to, kurš nomirst un kurš izdzīvo.”

Atjaunotā koncertuzveduma „Tobāgo!” pirmizrāde Valmierā

2017. gada vasarā brīvdabas estrādēs viesojas Māras Zālītes un Ulda Marhileviča atjaunotais koncertuzvedums „Tobāgo!”, kuru režisējis Valdis Liepiņš.

gallery icon
62


4. februārī izrāde notiks Rīgas Kongresu namā, bet par godu Olgas Dreģes 80. jubilejai marta sākumā “Tobāgo!” būs skatāma uz Dailes teātra skatuves.