foto: Publicitātes foto
Krista pamet Latviju, Sintija beidz dzert. Ko tagad dara "Caur ērkšķiem uz..." dalībnieces?
"Caur ērkšķiem uz..." pirmās vietas ieguvēja panku meitene Krista (no kreisās), otrās vietas ieguvēja Laura un trešās vietas īpašniece Inese gadu mijā – pēc sociālā projekta beigām.
TV
2018. gada 5. janvāris, 06:29

Krista pamet Latviju, Sintija beidz dzert. Ko tagad dara "Caur ērkšķiem uz..." dalībnieces?

Kasjauns.lv

Sociālā raidījuma “Caur ērkšķiem uz...” dalībnieces pēc projekta noslēguma atzīst, ka viņu dzīvē ienākušas pozitīvas pārmaiņas. Žurnāls “Kas Jauns” vēsta, kas mainījies šo likteņa sisto sieviešu dzīvē.

Raidījumā piedalījās desmit sievietes, kuras dzīves līkloči nav žēlojuši. Sievietes cietušas no vardarbības, atkarībām, nav spējušas rūpēties par ģimeni un šovā pieteikušās, jo ticēja, ka pārmaiņas var notikt. Un tās arī ir notikušas! Vairums no projekta dalībniecēm tagad kļuvušas par sevi pārliecinātākas un uzlabojušas dzīves apstākļus.

Sociālā šova "Caur ērkšķiem uz…" fināls

“STV Pirmā!” sociālā raidījuma “Caur ērkšķiem uz…” finālā žūrija un dalībnieces lēma, ka no visām trim finālistēm uzvaru ir pelnījusi ...

gallery icon
8

Sintija tikusi vaļā no zaļā pūķa
Sintija, kas bērnību pavadījusi vairākos bērnunamos un krīzes centros, kopš 18 gadu sasniegšanas astoņus gadus periodiski uzturējās bezpajumtnieku patversmē un dzīves rūgtumu noskaloja ar alkoholu. TV raidījuma skatītāji noteikti pamanīja, ka jau pirmajā sērijā, ierodoties uz tikšanos, jauniete bija piedzērusies un stāstīja, ka tāda ir viņas ikdiena.
Nu Sintija apmeklē psihologa un karjeras konsultanta nodarbības, meklē darbu un uz grādīgajiem dzērieniem pat neskatās. „Gada sākumā vēlos nokārtot visus dokumentus, lai iestātos skolā, kurā apgūst friziera profesiju. Paralēli meklēšu kādu darbu, ko varētu savienot ar mācībām,” “Kas Jauns” stāsta Sintija, uzsverot, ka dalība sociālajā projektā lika pašai uz sevi palūkoties no cita skatupunkta.

Daiga atradusi darbu
Rīdziniece Daiga (43) ir trīs bērnu māmiņa, bet diemžēl jau piecus gadus viņas atvases audzina SOS ciemata audžumamma.
Daiga “Kas Jauns” atklāj, ka soli pa solim tuvojas saviem mērķiem. Sieviete jau atradusi darbu, viņa strādā par bufetnieci teātrī, tikusi pie dzīvokļa. „Vēlos sakārtot savu dzīvi, lai diendienā varētu būt kopā ar saviem bērniem. Viegli nav, bet vairs neļaujos sevi žēlot. Spēku dod arī tas, ka ir atbalsts, kā, piemēram, sociālie darbinieki. Šova laikā man radās pārliecība par sevi, un uzskatu – visu, ko gribu, varu sasniegt,” optimistiski bilst Daiga.
Agrāk Daiga mēģināja aizbēgt no savām likstām, nerisināja samilzušās problēmas, bet tagad stājas pretī tām un ir ceļā uz to, lai kādu dienu abas meitas (15 un 10 gadi) un dēls (7 gadi) būtu pie viņas labā aprūpē.


Laura iestājusies skolā un strādā
Trīs bērnu mamma Laura (24) no Rīgas uzskata, ka raidījums mainījis viņas dzīvi uz labāko pusi.
„Esmu kļuvusi pašpārliecinātāka. Iestājos skolā, 11. klasē, vēlos iegūt vidusskolas izglītību un paralēli strādāju,” tā jaunā māmiņa. Arī Lauras vīrs atradis darbu, un tagad abi vecāki var gan pienācīgi rūpēties par bērniem, gan uzturēt labas attiecības. „Pirms raidījuma man nebija pārliecības, ka kaut ko dzīvē varu sasniegt. Biju iegrimusi ģimenes dzīvē un neredzēju sevi. Nedomāju par to, kā būt skaistai sievai savam vīram, kā iedvesmot viņu. Bija vienalga, kā izskatos, uzvedos. Vīrs sēdēja mājās, bieži ķīvējāmies, bet tagad attiecības ir uzlabojušās, abi strādājam, paši ar visu tiekam galā un atbalstām viens otru,” par pārmaiņām stāsta Laura.

Linda beidzot tiek pie pases
Transseksuālis Linda (47), kas piedzima un 30 gadu dzīvoja kā vīrietis, pēc šova sadūšojās un tika pie jaunas pases.
„Šovā pieteicos, lai atbrīvotos no kompleksiem un uzsāktu jaunu, pilnvērtīgu dzīvi. Varu teikt, ka lielāko daļu lietu savā dzīvē esmu sakārtojusi un zinu, pie kā vēl jāstrādā,” atzīst Linda. Agrāk viņa strādāja par tirdzniecības menedžeri, bet sievietes izskatā savām vēlmēm atbilstošu darbu nav spējusi atrast un iztiku pelnīja video čatā, kā arī piedāvāja eskorta pakalpojumus.
Linda ir ļoti priecīga, ka četrus gadus pēc iepriekšējās pases termiņa beigām viņa ir ieguvusi jaunu dokumentu, lai gan tas nebija viegli. „Beidzot man ir pase ar jaunā izskata fotogrāfiju. Iepriekšējā pase tapa pirms 14 gadiem, kad izskatījos kā vīrietis,” saka Linda, kura vēl nav veikusi dzimummaiņas operāciju. „Pasu daļā man bija vairāki pārbaudījumi, lai darbinieks patiešām būtu pārliecināts, ka vīrietis iepriekšējā pasē un es esmu viena un tā pati persona. Bija jāatbild uz jautājumiem par visu radinieku vārdiem, un, kad šķita, ka viss jau ir galā, man palūdza atvest uz pasu nodaļu kādu radinieku, kurš var apliecināt manu identitāti,” tā Linda, kura līdzi bija paņēmusi savu 20 gadu veco dēlu, kurš ar viņas lēmumu kļūt par sievieti jau sen ir samierinājies.

Krista pamet Latviju
Panku meitene un projekta uzvarētāja Krista par savu tagadējo dzīvi stāstīt nevēlas. Zināms, ka meitene aizbraukusi uz ārzemēm pelnīt naudu, lai varētu savam bērnam nodrošināt laimīgāku dzīvi.

foto: Publicitātes foto
Panku meitene Krista un lesbiete Laima projekta "Caur ērkšķiem uz..." laikā bija ļoti satuvinājušās.

Inga vēlas pārcelties uz Itāliju
Ingai (51) iekrāto parādu dēļ nav iespējams uzsākt laimīgu dzīvi dzimtenē, tāpēc viņa plāno pārcelties uz Milānu.
Sieviete gan pirms šova, gan pēc tā mita bezpajumtnieku patversmē. Viņai nav algota darba un savas dzīvesvietas. Inga “Kas Jauns” stāsta, ka pirms desmit gadiem dzīve sagriezās kājām gaisā. Mēģinādama meitai, kura tobrīd mācījās 4. klasē, nodrošināt labākus dzīves apstākļus, aizņēmās bankās kredītus. Drīz vien sieviete zaudēja darbu un nespēja vairs ne aprūpēt meitu, ne nomaksāt ikmēneša rēķinus. Sieviete devās peļņā uz Londonu, tad Milānu, bet meita palika Latvijā, sākumā draudzenes aprūpēta, vēlāk bērnunamā. Šobrīd Ingas meita ar māti nevēlas sazināties, un sievietei sāp, ka nevar satikt ne savu mazmeitu, ne mazdēlu. „Netieku galā ar parādiem, braukšu prom uz ārzemēm,” saka sieviete. Milānā viņai esot paziņas, kas varot vajadzīgā brīdī palīdzēt, arī naudu aviobiļetei atsūtīt.

Laima atradusi darbu Rīgā
Lesbiete Laima pēc raidījuma uzreiz pameta dzīvi laukos un pārcēlās uz galvaspilsētu.
Raidījumā Laima saprata, ka var spert lielus soļus, lai mainītu esošos apstākļus. Meitene nāk no nelabvēlīgas ģimenes, kurā mātei tīk lietot alkoholu. Līdz šim viņa dzīvoja laukos pie mātes, jo nevēlējās atstāt vienu par sevi gados jaunāku māsu. Laima sākusi veidot savu patstāvīgu dzīvi, atradusi darbu un dzīvesvietu.

Mirkļi no projekta "Caur ērkšķiem uz...."

Kadri no sociālā TV raidījuma “Caur ērkšķiem uz...”.

gallery icon
13

Bumbulītis Inese kaļ kāzu plānus
Inese (35) ir divu bērnu māmiņa un šova laikā pārsteidza savu mīļoto, viņu bildinot.
Inese, kura jau vairāk nekā desmit gadus ir mājsaimniece un pilna laika mamma diviem dēliem, mainījusi matu sakārtojumu, kļuvusi atvērtāka un pārliecinātāka par sevi. Tā kā laukos, kur Inese dzīvo, darba nav, viņa ir gatava to meklēt attālāk no dzīvesvietas.

Deivija pēc šova nomira
TV pārraides “Caur ērkšķiem uz...” pirmizrādi televīzijā nesagaidīja viena no tā dalībniecēm – Deivija. Viņa 17 gadus bija narkomāne. Lai gan raidījuma veidotājiem un mentoriem bija cerības, ka sieviete izārstēsies no atkarības, Deivija vairākas nedēļas pēc raidījuma filmēšanas beigām pārdozēja narkotikas un aizgāja mūžībā.

Alla spēcina garīgo pusi
Savukārt Alla atzīst, ka pēc šova turpina sadarboties ar psihologiem un kļūst emocionāli spēcīgāka.