foto: REUTERS
Kopā jau 70 gadus. Karalienei Elizabetei un princim Filipam īpaša diena
Savā kāzu dienā un tagad, ar īpašu fotosesiju atzīmējot savu 70. kāzu gadadienu.
2017. gada 20. novembris, 17:08

Kopā jau 70 gadus. Karalienei Elizabetei un princim Filipam īpaša diena

Kasjauns.lv

Lielbritānijas karaliene Elizabete II (91) un princis Filips (95), 20. novembrī, svin savu 70. kāzu gadadienu. Abi viens otram jāvārdu teica tālajā 1947. gadā, kad Elizabete vēl bija princese. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šīs kāzas tolaik izraisīja milzīgu uzmanību visā pasaulē. Abi precējās piecus gadus pirms Elizabetes tēva karaļa Džordža VI nāves, pēc kā viņa mantoja troni. 

Atzīmējot šo zīmīgo datumu, karaliskās ģimenes pārstāvji publicējuši īpašu portretu sēriju, kas uzņemta novembra sākumā. Tajā karaliene tērpusies krēmkrāsas kleitā, kuru papildinājusi ar brošu, ko Filips viņai pasniedza 1966. gadā. 

Kopā jau 70 gadus. Karaliene Elizabete un princis Filips vēsturiskos foto

Kopā jau 70 gadus. Karaliene Elizabete un princis Filips vēsturiskos foto

gallery icon
68

Interesants stāsts par viņas saderināšanās gredzenu

Izdevums „Town & Country” informē, ka Viņas Majestātes saderināšanās gredzens ir ar vienu lielāku briljantu, ko ieskauj desmit mazāki briljantiņi. Karaliene šo rotu nēsā uz kreisās rokas zeltneša kopā ar zelta laulības gredzenu.

Karalienes Elizabetes II saderināšanās gredzens

Karalienes Elizabetes II saderināšanās gredzens.

gallery icon
25

Ar šo saderināšanās gredzenu saistās skaists un romantisks stāsts. Viss sākās ar prinča Filipa mātes diadēmu. Princese Alise no Batenbergas atdeva dēlam savu diadēmu, ar kuru pati bija rotājusies kāzu dienā. Viņa Filipam to uzdāvināja ar domu, lai to pārstrādātu un darinātu saderināšanās gredzenu, kāds „būtu piemērots karalienei”.

Patiesībā šai diadēmai ir vēl vēsturiskāka vērtība. Dažādos dokumentos pieminēts, ka šo galvasrotu prinča Filipa mātei uzdāvinājis „cars Nikolajs II un cariene Aleksandra, pēdējie Krievijas impērijas valdnieki, ar kuriem viņai bija attāla radniecība”.

Karaliene Elizabete II jaunībā

gallery icon
20

Karalienei Elizabetei ir šikas cepurītes un plaša rotaslietu kolekcija – izcilas kaklarotas un diadēmas, kā arī pasakaini briljanti, ko izvēlēties, taču šo gredzenu Viņas Majestāte nekad nenovelk no pirksta.

Interesanti, ka par oficiālo saderināšanās dienu pasludināts 1947. gada 9. jūlijs. Taču princis Filips Elizabetes tēvam vecākās meitas roku bija lūdzis jau 1946. gadā.

Tēvs devis piekrišanu, taču ar piebildi, ka oficiāli par to drīkstēs paziņot pēc Elizabetes 21. dzimšanas dienas, kas bija nākamā gada aprīlī.

Starp citu, Elizabete iemīlējusies Filipā jau, būdama 13 gadu veca. Pāris aizsācis apmainīties vēstulēm. To, ka Filips un Elizabete apprecēsies, augstākās sabiedrības kuluāros runājuši jau 1941. gadā, – vēstīts tā laika dokumentos.
 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās