foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Lilitas Ozoliņas dzīve bildēs. Izcilajai aktrisei 70
Filmā "Ilgais ceļš kāpās" Marta (Lilita Ozoliņa) ar Artūru (Jozu Kiseļu).
Slavenības
2017. gada 19. novembris, 07:26

Lilitas Ozoliņas dzīve bildēs. Izcilajai aktrisei 70

Kasjauns.lv

Tautā mīlētā Marta no filmas "Ilgais ceļš kāpās", Velta no kinolentes "Kad lietus un vēji sitas logā", neskaitāmas lomas teātrī – tāds ir bijis 19. novembra jubilāres Lilitas Ozoliņas dzīves un darba ceļš. Lilita lieku nerunā, ja vajag pateikt asu vārdu – pasaka, ja vajag uzmundrināt – uzmundrina. Tāda viņa ir arī attiecībā pret sevi – nežēlo, nepārspīlē un runā tiešu valodu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lilitas Ozoliņas dzīves ainiņas

Lilitas Ozoliņas dzīves ainiņas.

gallery icon
26

Lilita Ozoliņa piedzima Rīgā. Līdz karam viņas māte Albertīna strādāja par režisora palīgu vācu kinostudijā, tēvs Arvīds bija lidotājs-izmēģinātājs. Lilita, izturot uzņemšanas konkursu, veiksmīgi iestājās Rīgas Kinostudijas tautas kinoaktiera studijā.
Paralēli mācībām 1966. gadā viņa sāka strādāt J. Raiņa Latvijas PSR Valsts Akadēmiskajā Dailes teātrī. 1969. gadā Lilita beidza kinoaktiera studijas, bet 1971. gadā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas aktieru fakultāti.

Lilita Ozoliņa teātra lomās

Lilita Ozoliņa teātra lomās.

gallery icon
44

Lilitas pirmā kinoloma ir Velta spēlfilmā "Kad lietus un vēji sitas logā" (1967), kuru uzņēma viens no viņas studiju pasniedzējiem, režisors Aloizs Brenčs. Par Lilitas populārāko kinolomu tiek uzskatīta Marta filmā "Ilgais ceļš kāpās" (1981).

Pēc PSRS sabrukuma Lilita pameta darbu Rīgas Kinostudijā, bet palika strādāt teātrī. Ozoliņa ir piedalījusies arī Latvijas Nacionālā teātra un M. Čehova Rīgas Krievu teātra izrādēs.
Saņēmusi Lilitas Bērziņas balvu (2008). "Spēlmaņu nakts" balva kā gada labākajai aktrisei par Alises lomu A. Strindberga lugas „Nāves deja" iestudējumā M. Čehova Rīgas Krievu teātrī (1996). Par lomām M. Bogavacas lugas "Ka tavu tēti!" iestudējumā nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kā gada aktrise otrā plāna lomā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Lilita Ozoliņa ar meitu Liliānu.


Lilitai Ozoliņai ir meita Liliāna Ozoliņa, kas ir bijusi televīzijas kanāla MTV Latvija direktore un tagad darbojas sabiedrisko attiecību jomā.