foto: AP
Pēc 9 nedēļu cīņas uzveikts gigantiskais Londonas kanalizācijas "monstrs"
Trakā pasaule
2017. gada 4. novembris, 11:11

Pēc 9 nedēļu cīņas uzveikts gigantiskais Londonas kanalizācijas "monstrs"

Kasjauns.lv

Pēc deviņu nedēļu cīņas speciālistiem beidzot izdevies uzveikt par Londonas kanalizācijas monstru dēvēto drazu kalnu. BBC vēstī, ka 250 metru garais un 130 tonnu smagais tauku un citu atkritumu korķis, kas Lielbritānijas galvaspilsētas austrumos nobloķēja kanalizāciju, nu ir uzvarēts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Gigantiskais "taukbergs" (angliski: fatberg) sastāvējis no sacietējušiem taukiem, mitrajām salvetēm, autiņbiksītēm, eļļas un prezervatīviem, kanalizācijas šahtā konstatēts septembrī. Lai no tā atbrīvotos, uzņēmuma "Thames Water" asenizatoriem nācās strādāt vairāk nekā divus mēnešus.

Tauku "monstrs" Londonas kanalizācijā

Tauku "monstrs" Londonas kanalizācijā

gallery icon
15

"Monstra" uzveikšanas komandā darbojās astoņi cilvēki, kuriem noslēguma fāzē nācās strādāt ar lāpstām, burtiski rokot kanalizāciju nobloķējušās drazas.

"Thames Water" vadītājs Alekss Sonders ar gandarījumu paziņoja, ka "briesmonis beidzot ir uzveikts", vienlaikus neslēpjot, ka šie darbi bijuši vieni no pretīgākajiem.

Kā rodas "monstri"?

Atbilde ir visai vienkārša - iedzīvotāju bezatbildīgo paradumu rezultātā.

Pirmkārt, ieradums cept ēdienu eļļā, bet vēlāk liekās taukvielas noskalot izlietnē ļoti palīdz šādiem korķiem augt, jo šī masa, nonākot kanalizācijā, sastingst un sāk bloķēt caurules.

Otrkārt, paradums mest podā dīvainus atkritumus - mitrās salvetes, tamponus un vecās zeķubikses, tikai pielej eļļu ugunij. Gala rezultātā visi šie atkritumi iesprūst kanalizācijā, kuru papildina arvien jaunas un jaunas drazas.

Amatpersonas norāda, ka šādos gadījumos katrs iedzīvotājs var dot savu artavu, saprotot, ka pods nav bezdibenis, kurā samest savas mājsaimniecības atkritumus.

Padoms mums visiem: ko nemest podā? 

Higiēnas piederumi

Pie tiem pieskaitāmi ne tikai higiēniskie tamponi, bet arī mitrās salvetes ādas tīrīšanai, vates plāksnītes kosmētikas noņemšanai, vates kociņi, zobu diegs u. tml. Tamponi un vates izstrādājumi slapjumā gan piebriest, gan piepūšas, gan saķep un līdz ar to ātri vien aizdambē notekas.

Medikamenti

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tualetes podā nav vietas itin nekādiem medikamentiem – nedz tabletēm, nedz tinktūrām, nedz citām šķidrām zālēm. Lai arī cik modernas būtu sadzīves atkritumu attīrīšanas iekārtas, tās nespēj pilnīgi likvidēt medikamentos esošās vielas, līdz ar to zāļu atliekas beigu beigās nonāk gruntsūdeņos un, ļoti iespējams, arī dzeramajā ūdenī.

Ēdienu atliekas

Pirmkārt, lielāki produktu gabali bieži vien sablīvējas turpat notekas sākumā – it sevišķi jaunāko modeļu tualetes podiem – un ievērojami palēnina, pat aizsprosto noteci. Otrkārt, ēdienos esošās eļļas un taukvielas aizķepina caurules. Jebkurā gadījumā visas šīs atliekas sāk smirdēt, ar laiku smaka izplatās arī telpās. Un vēl – tās pievilina visādus neradījumus, arī žurkas.

Dažādas ķimikālijas

Krāsu pārpalikumi un šķīdinātāji piesārņo ūdeni un vēlāk arī augsni un ne tikai – tie kanalizācijas sistēmā var izveidot bīstamas gāzes. Šo pašu iemeslu dēļ tualetes podā nedrīkstētu nonākt arī dažādi balināšanas līdzekļi, kaitēkļu apkarošanas un augu aizsardzības līdzekļi.