Vaira draugu lokā prezentē piekto grāmatu par sauli. FOTO
Apsveikumus ar grāmatu iznākšanu Vairai izsaka dēls Kārlis.
Slavenības
2016. gada 29. aprīlis, 14:52

Vaira draugu lokā prezentē piekto grāmatu par sauli. FOTO

Jauns.lv

Latvijas Nacionālajā kultūras centrā 28. aprīļa vēlā pēcpusdienā pulcējās eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas un viņas kunga Imanta Freiberga radi, draugi un paziņas, lai sveiktu abus jaunāko grāmatu atvēršanas svētkos.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eksprezidentes grāmatas „Trejādas saules. Mitoloģiskā Saule” un Imanta Freiberga sastādītās tautas dziesmu izlases „Laima. Mūža licējiņa” atvēršanas svētki notika sirsnīgā gaisotnē. Freibergus grāmatu atklāšanas svētkos sveica viņu bērni – Kārlis un Indra, mazdēls Ivars, aktrise Ausma Kantāne, dzejniece Māra Zālīte, aktieris Imants Skrastiņš un dziedātāja Rita Trence, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Labklājības ministra Jāņa Reira kundze Gunda ar meitu Sofiju, komponists Raimonds Tiguls ar sievu Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidenti Kitiju Tiguli un daudzi citi. Savukārt muzikālo priekšnesumu sniedza folkgrupas „Raxtu raxti” dalībnieki Kristīne Kārkle-Kalniņa ar brāli Edgaru Kārkli.

Šī ir Freibergas kundzes noslēdzošā – piektā – grāmata par mitoloģisko sauli, un uzrunā klātesošajiem viņa atklāja savu redzējumu par sauli dažādos aspektos, ko pētījusi vairāk nekā 40 gadus. „Uzsākot darbu pie Saules dainām, kurā jau sākotnēji, dziesmu tekstus publicējot, atklājās vajadzība tos konceptuāli iedalīt trīs krasi atšķirīgās kategorijās. No šīm „Trejādām Saulēm” kosmoloģiskā saule bija viena, fiziskā saule – otra, bet mitoloģiskā jeb teiksmainā saule – trešā. Ļoti plašajā fiziskās saules dziesmu korpusā savukārt bija saskatāmi trīs atšķirīgi fiziskās saules aspekti: hronoloģiskā saule kā debesu pulkstenis, siltā saule – saistīta ar meteoroloģiskiem laika apstākļiem un gaišā saule kā dienas gaismas parādība. Katrā šajā fiziskās saules kategorijā bija tik daudz dziesmu, ka par katru no tām nācās izdot atsevišķu sējumu, līdz ar ko šis „Mitoloģiskās Saules” sējums būtībā ir piektais, sākotnēji paredzētās triloģijas vietā,” stāsta Vaira Vīķe-Freiberga.

Imanta Freiberga sakārtotajā izlasē „Laima. Mūža licējiņa” publicētas 2220 tautas dziesmas, kurās parādās Laimas, Laimes vai laimes vārds, sniedzot plašu pārskatu par šo tēlu un tā izpausmēm.

Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders