Skrastiņš pēta radurakstus un uzzina savu īsto uzvārdu
Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš.
Slavenības
2017. gada 14. septembris, 06:15

Skrastiņš pēta radurakstus un uzzina savu īsto uzvārdu

Žurnāls "Kas Jauns"

Dailes teātra spožais aktieris Artūrs Skrastiņš, izzinot savas saknes, tikai nesen atklājis, ka viņa vecāki, kas agri aizgāja viņsaulē, nekad nav bijuši precējušies.

Par to, ka aizvien ir savas identitātes meklējumos, jo pats vēl neapjauš, kas viņš īsti ir, Artūrs Skrastiņš atzinis VSIA "Latvijas Televīzija" raidījumā "Personība. 100.g kultūras. Artūrs Skrastiņš" (autori: režisore Zita Kaminska, operatori Aldis Šēnbergs un Harijs Katlapa un žurnāliste Ilze Strenga).

Artūrs Skrastiņš dzīvē un lomās

Aktieris Artūrs Skrastiņš dzīvē un lomās teātrī, kino un TV seriālos.

gallery icon
63

No Skrastiņa varētu pārtapt par Šleiceru

Pētot savus radurakstus, skatuves mākslinieks uzzinājis, ka patiesībā viņa uzvārdam vajadzētu būt nevis Skrastiņš, bet Šleicers. LTV raidījuma sižetā, stāvot pie dzimtas kapavietas, Artūrs skaidro, ka pēc viņa vectēva Kārļa Šleicera nāves vecāmamma apprecējās otrreiz un viņas jaunais vīrs Skrastiņš aktiera tēvu Jāni adoptēja, dodot viņam arī savu uzvārdu. Ja aktieris vēlētos, viņš uzvārdu oficiāli varētu nomainīt.

Skrastiņš raidījumā arī atklāj, ka uzzinājis – viņa mammas uzvārds bija Atvare, nevis Skrastiņa, un, ka tēvs ar māti nav bijuši precēts pāris. Runājot par tēvu, aktieris neslēpj, ka pusaudža vecumā devies ar viņu tikties. Viņa mērķis bijis izdibināt, vai tētim mamma ir bijusi lielā mīlestība. Saņemtā atbilde viņu samulsināja, jo tēvs bija atbildējis, ka mīlējis visas sievietes, kas viņam bijušas...

Jau agrāk Artūrs ir stāstījis, ka viņa jaunības sapnis bija kļūt par ķirurgu, jo vecāki bija mediķi: tēvs - ginekologs, bet mamma – neiropatoloģe. Skrastiņa vecāki izšķīrās, kad puika bija vien pāris gadu vecs, taču, kad Artūram bija 13 gadu, māte nomira. Ar tēvu, kurš, izrādās, bijis brunču mednieks, viņam tā arī nekad neizdevās izveidot ciešu saikni.

Atkārto tēva likteni

Tēva nozīmīgumu paša dzīvē Skrastiņš neapšauba, lai arī uzauga bez viņa klātbūtnes. Ejot gadiem, Artūrs arvien skaidrāk atskārtis, cik liela ietekme bijusi viņa vecākiem. Jau pirms vairākiem gadiem aktieris bija spiests atzīt, ka arvien vairāk kļūst līdzīgs tēvam, par kuru gandrīz neko nezina. „Es viņu esmu redzējis tikai pāris reižu.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Kopš dvīņu Marata un Emīlijas nākšanas pasaulē Skrastiņš ir mīlošs un gādīgs tētis. Vecākā dēla Dāvja audzināšanā gan viņam nebija lemts iesaistīties.

Un vienā no tām es pie viņa biju aizgājis ciemos. Viņš sēdēja tādās zilās treniņbiksēs, maikā, plāniem matiņiem, viss nokasījies tāds kā es... Un viņā bija tāda kā vīpsna par visu, tāds nedaudz cinisms. Un es esmu piefiksējis, ka tagad tieši tāpat sēžu mājās uz dīvāniņa tādā pašā pozā. Un manī ir tas pats vecišķums, tāds kā ģeķīgums. Es to esmu ievērojis arī pie saviem draugiem, kuru tēvus es pazīstu, – ka ar laiku vīrieši kļūst līdzīgi saviem tēviem,” Artūrs savulaik stāstīja intervijā "Rīgas Laikam".

Lai gan tagad Skrastiņš dzīvo saskanīgu ģimenes dzīvi ar aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un ar prieku un aizrautību nododas kopīgo dvīņu Emīlijas un Marata audzināšanai, aktierim ir vēl viens bērns, ar kuru izvērties līdzīgs liktenis, kā kādreiz ar paša tēvu.

Jaunībā ar Latvijas Kultūras akadēmijas studenti Daci Koceri dzimušā kopīgā dēla Dāvja audzināšanā Artūrs nav piedalījies. Tāpat kā Artūra, arī Dāvja vecāki nebija precējušies. Dace jau ilgus gadus vairs nedzīvo Latvijā, viņa izveidojusi jaunu ģimeni Norvēģijā. Interesanta sakritība – arī dēls Dāvis, līdzīgi kā kādreiz Artūrs, vismaz pusaudža gados meklēja iespēju uzturēt kontaktu ar tēvu un pat ciemojās pie viņa Rīgā. Par to, kādas attiecības un cik cieša saikne tagad aktierim ir ar vecāko dēlu, kurš nu jau ir sasniedzis pilngadību, Artūrs Skrastiņš nav izteicies.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Šoziem apritēs deviņi gadi, kopš Artūrs Skrastiņš ir precējies ar aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu.