foto: Mārtiņš Ziders
Kulakovs jau gadu nedzer alkoholu: "Es noteikti vēl lietošu..."
Juris Kulakovs nākamā gada pavasarī atzīmēs sešdesmito jubileju. “Ļoti nesmuks cipars. Tad jau nebūs ilgi līdz pensijai, bet kāda man pensija... Es nekur nestrādāju. Varbūt man būs kaut kāda vecuma pensija,” prāto komponists.
Slavenības
2017. gada 22. jūlijs, 05:21

Kulakovs jau gadu nedzer alkoholu: "Es noteikti vēl lietošu..."

Kasjauns.lv

Mūziķis Juris Kulakovs (59) atklāj, ka pagājis gads, kopš viņš atturas no grādīgajiem dzērieniem: “Es noteikti lietošu, bet vairs nepārspīlēšu," teic mākslinieks.

Pagājušā gada sākums Kulakovam pagāja smagā cīņā ar alkohola atkarību un arī par savu dzīvību. Komponists divas nedēļas ārstējās slimnīcā, jo mediķi viņam konstatēja smagu saindēšanos – toksisko hepatītu.

foto: Mārtiņš Ziders
Mākslinieks kādu laiku pabija slimnīcā tajā pašā nodaļā, kur nomira Mārtiņš Freimanis, Jānis Grodums un citi dižgari.

Divas nedēļas slimnīcā

“Man tās bija sekas jau esošajām problēmām ar aknām, kas ir daudz cietušas, un visu pastiprināja arī tas, ka laikam biju par daudz iedzēris. Divas nedēļas nogulēju tajā pašā nodaļā, no kuras ar kājām pa priekšu aizgāja Freimanītis, Grodums, Stabulnieks, Rozenbergs... Tagad kategoriski nedrīkstu dzert vispār nekādu alkoholu. Tad draud nāves spriedums,” pērn pēc nokļūšanas slimnīcā žurnālam "Kas Jauns" atzina Kulakovs, kurš apjautis situācijas nopietnību un sācis ārstēties.

Savdabīga terapija

Nu mūziķis jau gadu sevi sauc par nedzērāju, bet pirms tam dzēra vismaz četrus litrus alus katru dienu un dažkārt arī ko stiprāku.

Kulakovs arī agrāk mēģināja ārstēties, bet terapija bija ļoti savdabīga, izmantojot elektrošoku un akupunktūru. 2015. gadā mūziķis pavadīja arī dažas dienas Zemgales līdzenumos mājās pie daktera, kurš pats dzēra alu un vēl brūvēja šmakovku. Pa dienu sirdzējs ārstēts ar vieglu strāvu, bet vakaros veldzējušies ar alu un reizēm arī kandžu. Rezultāts – Kulakovam iegaršojās alus, kas agrāk viņam nepatika.  

Ēd veselīgi

Tagad, taujāts, vai ir izdevies uzveikt atkarību, Kulakovs sev raksturīgajā humorā saka: “Sliktā ziņa ir tā, ka es jau gadu nedzeru. Esmu atjaunojies. Es noteikti lietošu, bet vairs nepārspīlēšu. Tagad es atpūšos. Ir nepieciešams apmainīt šķidrumus, lai ūdens šūnās apmainās. Pirms tam es biju pārāk atkarīgs no alkohola. Biju smagi slims.”

Nelietojot alkoholu, dzīve ir mainījusies. “Nedzerot ir savi jaukumi. Ir labi atgriezties no lidojuma izplatījumā...” Kulakovs veselību saudzē, ne tikai nelietojot grādīgos dzērienus, bet arī izvēloties veselīgu uzturu.

“Es vienmēr esmu uzturējis veselīgu dzīvesveidu, arī tad, kad regulāri dzēru pa divām, trim pudelēm dienā. Jau kādus trīsdesmit gadus esmu veģetārietis. Šad tad kaut ko ieēdu no cita ēdienu klāsta, bet ļoti minimāli. Pamatā ēdu riekstiņus, augļus, dārzeņus un sieru, kas man ir gaļas vietā. Pa reizei arī zivtiņu,” stāsta komponists, kurš tagad par pašsajūtu nesūdzas.

Beidzot sakārtojis mājvietu

Kulakovs atklāj, ka ne tikai uzlabojis veselību, bet arī ķēries klāt dzīvokļa sakārtošanai: “Gads bija ļoti darbīgs. Apzināju šīs katastrofas sekas un nolēmu rīkoties. Es savā dzīvoklī neko sen vairs nevarēju atrast, bet šā gada laikā to esmu savedis kārtībā. Pat atradu savas notis, veselu bibliotēku. Atradās tāāāādi arheoloģiskie izrakumi!”

Uz jautājumu, vai atrastās notis liks lietā, komponists atbild: “Ar jaunu dziesmu radīšanu gan necenšos pārspīlēt. Ko es darīšu? Staigāšu visiem nopakaļus un teikšu – nodziedi man šo dziesmiņu, varbūt nospēlē šo skaņdarbu? Man ir jāraksta, ja tas kādam ir vajadzīgs un ja man ir ko teikt, un ja tas kaut kādā ziņā var papildināt kopainu vai arī tas ir kāds pasūtījums. Ne – tāpat vien.”