foto: Nancy Kaszerman / ZUMA Press / S/ Vida Press
Skandāls mākslas aprindās. Milzu skulptūra Ņujorkas centrā ir plaģiāts
Amerikāņu mākslinieka Džefa Kūnsa milzīgā balerīnas skulptūra Ņujorkā.
Slavenības
2017. gada 30. maijs, 13:55

Skandāls mākslas aprindās. Milzu skulptūra Ņujorkas centrā ir plaģiāts

Kasjauns.lv

Ņujorkas Rokfellera centrā uzstādīta milzu balerīnas skulptūra, ko radījis mākslinieks Džefs Kūnss. Atklājies, ka šis darbs ir plaģiāts. Tāds darbs jau reiz ir radīts, tikai mazākā izmērā.

Ukraiņu mākslinieces Oksanas Žnikrupas porcelāna figūriņa „Balerīna Ļenočka”.

Amerikāņu mākslinieks Džefs Kūnss tagad ir spiests atzīt, ka viņa veidotā 14 metru augstā piepūšamā skulptūra ir ukraiņu mākslinieka darba kopija.

Publicitātes materiālos teikts, ka Džefs Kūnss savam darbam „Sēdošā balerīna” iedvesmojies no porcelāna figūriņas, kas „atrasta Krievijas fabrikā 20. gadsimta mijā”.

Vērīgie novērotāji ātri vien secinājuši, ka mākslinieks Kūnss savam darbam nav tikai iedvesmojies no atpazīstamās ukraiņu skulptores Oksanas Žnikrupas darba „Balerīna Ļenočka”, bet gan ir radījis precīzu viņas darba kopiju. Ukraiņu māksliniece dzimusi 1931. gadā un strādājusi Kijevas eksperimentālajā mākslas keramikas fabrikā.

Pēc tam, kad žurnāla „Art Dependance” reportieris vērsies pie Kūnsa pēc paskaidrojuma par apbrīnojamo līdzību, mākslinieka studijas pārstāve apstiprinājusi to, ka Džefs Kūnss zinājis par darba izcelsmi.

Mākslinieka Džefa Kūnsa „Sēdošā balerīna”

Ņujorkas Rokfellera centrā uzstādīta milzu balerīnas skulptūra, ko radījis amerikāņu mākslinieks Džefs Kūnss. Atklājies, ka šis darbs ir plaģiāts. Darbs ...

gallery icon
22

„Mēs zinām Oksanas Žnikrupas darbu un esam ieguvuši licenci, lai to varētu izmantot Krūnsa kunga darbā,” norādījusi amerikāņu mākslinieka preses pārstāve.

62 gadus vecais Džefs Krūnss ir pazīstams ar savu kiču un ikdienas priekšmetu interpretējumu lielizmēra darbos.

Kūnss jau agrāk bijis apsūdzēts plaģiātismā. Šā gada martā viņam nācies maksāt naudas sodu par kādas franču fotogrāfijas interpretējumu skulptūrā. Pirms tam viņš vēl trīs reizes apsūdzēts citu autoru darbu kopēšanā un divas reizes atzīts par vainīgu.

foto: Neil Rasmus/BFA/REX/ Vida Press
Mākslinieks Džefs Kūnss, kurš vairākkārtīgi apsūdzēts plaģiātismā.