t.A.T.u. soliste Jūlija Volkova uzvarējusi vēzi
2014. gadā Jūlija publiskoja foto no slimnīcas Seulā, kur viņai atjaunoja balss saites.
Slavenības
2016. gada 20. maijs, 05:55

t.A.T.u. soliste Jūlija Volkova uzvarējusi vēzi

Jauns.lv

Kādreiz tik slavenajā duetā t.A.T.u. tieši Jūlija Volkova izcēlās ar visskanīgāko un spēcīgāko balsi, taču pirms četriem gadiem viņa gandrīz to zaudēja. Dziedātājai konstatēja vairogdziedzera vēzi.

Pēc tam kad Krievijas supergrupa t.A.T.u. pārstāja eksistēt, Jūlija Volkova arvien retāk parādījās uz skatuves. Pat vēl vairāk – viņa ne tikai nevarēja padziedāt, bet arī runāja ar grūtībām. Taču tagad dziedātāja atkal darbojas mūzikas lauciņā, tiesa gan, dzied sēcošākā balsī nekā savos slavas gados. Un, ja slimības laikā Jūlija nevienam īsti nestāstīja, kas ar viņu notika, tad nu intervijā Krievijas žurnālam Hello! atklāja, kā tikusi galā ar šo dzīves drāmu – onkoloģisko slimību.

Nosapņo diagnozi

Vairogdziedzera vēzi Jūlijai Volkovai konstatēja 2012. gadā, lai gan pirms tam nekas par šo slimību neliecināja. Pēc ikgadējās veselības pārbaudes, kurā nekādus sarežģījumus viņai nekonstatēja, Jūlija naktī nosapņoja, ka ārsts saka: „Jūlija, jums ir vēzis.” Dziedātāja nekavējoties vēlreiz devās pie mediķiem, lai izietu padziļinātu pārbaudi, un diemžēl meitenes aizdomas apstiprinājās – vairogdziedzera audzējs.

Jūlija gan panikā nekrita, asarās nemirka un nemocījās pārdomās, kāpēc viņai tāds liktenis. Dziedātāja nedomāja par nāvi, bet gan saprata, ka visiem mēdz gadīties problēmas ar veselību un baidīties no šādas diagnozes nevajag. „Labāk visu uzzināt laikus un cīnīties, ārstēties. Ja ir iespēja kaut ko darīt, kāpēc sevi jau priekšlaikus apglabāt?” apņēmīga bija Volkova.

Operācijā ārsts kļūdās

Vēža skartos audus Jūlijai Volkovai izoperēja Krievijā jau mēnesi pēc diagnozes noteikšanas. Operācija nebija sarežģīta, vēzis tika likvidēts, taču trakākais notika pēc tam.

„Kad atmodos no narkozes, ārsts man uzdeva jautājumus, taču es nespēju neko atbildēt. Mēģināju parunāt, taču nesanāca – skaņu vietā tikai kaut kāda šņākoņa. Biju palikusi pilnībā bez balss. Izrādās, operējot ārsts bija skāris balss saites. Un tieši tas man bija vislielākais pārbaudījums. No vienas puses, esmu dzīva, atbrīvojusies no milzīgas problēmas – vēža –, bet, no otras – pazaudējusi balsi, savu galveno darba instrumentu. Ārsta kļūda man izvērtās par elli,” atceras Jūlija.

Ārsts dziedātāju mierinājis ar lakonisku norādi: „Gaidi!” Taču arī pēc pusgada gaidīšanas nekas nav mainījies. Tad Volkova nav izturējusi, devusies pie ārsta un savā sēcošajā balsī strikti teikusi: „Ja jums tagad nejauši nogrieztu pirkstus, kā jūs pēc tam spētu pastrādāt? Jūs taču solījāt, ka ar manām balss saitēm rīkosieties pēc iespējas saudzīgāk!” Ārsts tikai atbildējis, ka Jūlijai ir īpaša rīkles uzbūve – balss saites pārāk tuvu vairogdziedzerim –, tāpēc neskart tās nav bijis iespējams.

„Bet ko citu viņš varēja teikt? Ne visi spēj atzīt savu vainu. Vācijā līdzīgās operācijās papildus uzstāda ļoti precīzu aprīkojumu, lai operējot neaizķertu balss saites. Tikmēr Krievijā, kā noskaidroju, tādu aparatūru nemaz neizmanto,” dusmīgi stāsta grupas t.A.T.u. bijusī dalībniece.

Izglāba ārsts Korejā

Jūlija Volkova ar balss problēmām mocījās gadu, līdz viņai veica divas balss saišu atjaunošanas operācijas Vācijā. Diemžēl arī tās nepalīdzēja. Dziedātāja devās uz konsultācijām Izraēlā, kur viņai piedāvāja izmēģināt eksperimentālu metodi – kaklā ievietot balss saišu implantu. Taču, tā kā ārsti nedeva garantijas, ka organisms to neatgrūdīs, Jūlija nolēma neriskēt.

„Pēc kāda laika atradu klīniku Seulā, kur operē balss saites transseksuāļiem. Un tieši dienvidkorejiešu ārsts man atdeva balsi. Protams, es tagad skanu ne tā, kā agrāk, balss ir nedaudz čerkstoša, bet atzīšos – man dziedāt pat ir vieglāk nekā runāt,” laimīga ir Jūlija, kura trīs gadus pēc vairogdziedzera operācijas atsāka savu skatuvisko darbību.

Viņa tagad sevi uzskata par unikālu dziedātāju, jo dzied ar vienu balss saiti. „Tai pašā laikā koncertos dziedu tikai dzīvajā. Bet, kad labi ļaudis runāja, ka esmu savu balsi nodzērusi vai nopīpējusi, tas gan man bija ļoti nepatīkami,” piebilst Volkova.

Draugi novēršas

Lai arī tagad Jūlija Volkova ir pilnvērtīgi atgriezusies dzīvē un uz skatuves un audzina savus divus bērnus, viņa atzīst, ka daudz ko nācies pārciest. Arī to, ka slimības laikā no viņas pēkšņi novērsās daudzi draugi.

Vieni Jūliju jau uzreiz “noraka” kā dziedātāju, citi – kā dzīvotāju. „Daudzus, kurus līdz šim uzskatīju par ļoti tuviem, zaudēju. Viņi nolēma – esmu slima, tāpēc ar mani nav jēgas kontaktēties. Ne es koncertēju, ne ballējos – jēgas no manis nekādas. Taču ne es raudāju, ne gribēju mesties ārā pa logu. Gluži pretēji, pat zināmā mērā pateicos Dievam par šādu pārbaudījumu. Nomainīju telefona numuru un no vecās adrešu grāmatiņas izdzēsu pusi kontaktu. Atskatoties uz šo laiku, varu teikt – viss, kas ar mani notika, padarīja mani tikai stiprāku. Esmu kļuvusi par pavisam citu cilvēku. Dzīvoju harmonijā ar sevi un vairs neesmu tā Jūlija, kas agrāk,” atklāti saka dziedātāja.

Ļubova Novoselova, Juris Vaidakovs / Foto: Foto: Instagram, Vida Press, no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva

Tēmas