foto: Juris Vaidakovs
Mākslīgie ziedi, fanu vēstules un atkritumu kaudze. Tā izskatās pie Viktora Coja pieminekļa
Mūziķa Viktora Coja nāves vietā autoceļa Sloka–Talsi 35. kilometrā, netālu no Ķesterciema iekārtota piemiņas vieta.
Slavenības
2017. gada 28. aprīlis, 12:01

Mākslīgie ziedi, fanu vēstules un atkritumu kaudze. Tā izskatās pie Viktora Coja pieminekļa

Kasjauns.lv

21. jūnijā slavenajam krievu mūziķim, dzejniekam un aktierim Viktoram Cojam paliktu 55 gadi. Ja vien 1990. gada 15. augustā, 28 gadu vecumā viņš neietu bojā autoavārijā. Viktora Coja nāves vietā netālu no Ķesterciema jau trīs gadus slejas iespaidīgs piemineklis. Lūk, kā tur izskatījās šajā pavasarī!

Tā izskatās piemineklis Viktora Coja nāves vietā

Mūziķa Viktora Coja nāves vietā autoceļa Sloka–Talsi 35. kilometrā, netālu no Ķesterciema iekārtota piemiņas vieta.

gallery icon
22

Viktors Cojs ir viens no populārākajiem 80. gadu Krievijas mūziķiem. Dzimis Ļeņingradā, ātri pievērsies mūzikai, un ar savu grupu “Kino” kļuva slavens visā plašajā Padomju Savienībā. Diemžēl 1990. gada jūnijā Lužņiku Lielajā sporta arēnā Maskavā notika grupas "Kino" pēdējais koncerts, pēc kura Cojs uz diviem mēnešiem devās atpūsties uz Latviju, taču mājās atgriezās jau zārkā.

Viņš vasarās ar ģimeni īrēja mājiņu Plieņciemā pie jūras, bet liktenīgajā 1990. gada 15. augustā Cojs ar savu auto bija devies makšķerēt uz Talsu pusi. Cojs auto vadīja tikai gadu un nesen bija nopircis “Moskvič-2141” automašīnu.  Ar to tad arī autoceļa Sloka–Talsi 35. kilometrā viņš, atgriežoties mājās no copes, iebrauca pretējā joslā un saskrējās ar autobusu "Ikarus".

Milicijas protokolā bija rakstīts: "Tumši zilas krāsas automašīnas "Moskvič 2141" sadursme ar maršruta autobusu "Ikarus 280" notika 1990. gada 15. augustā pulksten 12.28 šosejas Sloka–Talsi 35. kilometrā. Automašīna brauca pa šoseju ar ātrumu 130 kilometri stundā, vadītājs — Cojs Viktors Roberta dēls. Nāve iestājusies momentāni, autobusa vadītājs nav cietis... Cojs nebija lietojis alkoholu pēdējās 48 stundas. Smadzeņu šūnu analīze liecina, ka viņš aizmidzis pie stūres, acīmredzot no pārpūles."

Sadursmē trieciens bijis tik spēcīgs, ka “Moskviča” motors aizlidojis tālu no sadauzītā auto vraka, bet paša auto vadītāja ķermenis bija pamatīgi sakropļots – sašķaidīts galvaskauss, neskaitāmi kaulu lūzumi...

Viktors Cojs tika apbedīts Krievijā kapsētā Bogoslovskoje, bet 2002. gada 15. augustā dziedātāja bojā ejas vietā pēc biedrības "Pareiza lieta" iniciatīvas tika uzcelts piemineklis, kura autori bija mākslinieks Ruslans Vereščagins un skulptors Amirans Habelašvili. Bet 2014. gada 21. jūnijā, Viktora Coja 52. dzimšanas dienā, par fanu saziedotajiem līdzekļiem piemineklis tika atjaunots. Tas ir lielāks nekā iepriekšējais, no melna granīta un izgatavots Lietuvā. Pieminekļa autors ir Aleksejs Blagovestnovs.

Kasjauns.lv Viktora Coja piemiņas vietu apmeklēja vēl pirms Lielās talkas 22. aprīlī. Ik pa laika pie pieminekļa piestāja garāmbraucoši auto, tostarp ar Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas numurzīmēm. Ļaudis aplūkoja pieminekli, uz kura gulst gan mākslīgie ziedi, gan arī dabīgie, un, kas apbērts ar dažādu valstu monētām, izlasīja informāciju par leģendāro mūziķi, aizgāja līdz tiltam pāri Teitupītei, uz kā margām atrodas dažādi plakāti par Viktoru Coju.

foto: Juris Vaidakovs
Diemžēl blakus piemiņas vietai vēl pirms Lielās talkas acīs dūrās atkritumu kaudze ar izlietotām vāzēs, veciem puķu podiem un sakaltušiem ziediem.

Viktora Coja  piemiņas vieta ir populārs apskates objekts, diemžēl labo iespaidu par to sabojā atkritumu kaudze blakus piemineklim –  pie nozāģētā koka celma mētājas veci ziedi, izlietotas puķu vāzes un visādas citas drazas, ko atstājuši mūziķa fani.