Timrots, Ēlerte, Belokoņs un citi. Prominenču vasarīgais stils operas pirmizrādē. FOTO
Latvijas pilsētu tūrisma dzīves kritizētājs Pauls Timrots kopā ar sievu, kostīmu mākslinieci Ilzi Vītoliņu saposušies uz operas pirmizrādi.
Slavenības
2016. gada 20. maijs, 15:44

Timrots, Ēlerte, Belokoņs un citi. Prominenču vasarīgais stils operas pirmizrādē. FOTO

Jauns.lv

19. maijā pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā piedzīvoja komponista Ērika Ešenvalda un libretistes Ineses Zanderes opera „Iemūrētie”. Lūk, kā uz šo nozīmīgo notikumu bija saposušies Latvijā pazīstami ļaudis – politiķi, miljonāri, kultūras darbinieki!

Ērika Ēšenvalda “Iemūrētie” ir opera par bibliotēkas uzcelšanu un upuri, bez kura nav iespējams radīt neko patiesi lielu. Visā Eiropā pazīstamas leģendas par cilvēkiem, kas dzīvi iemūrēti dažādu celtņu pamatos vai sienās, lai ēkas varētu tikt uzceltas un iegūtu dvēseli. Šī opera ir mūslaiku leģenda, kuras avoti ir dažādu Eiropas tautu folklora un mūsdienu Latvijas sabiedrība. Šā stāsta varoņi ir mākslinieki un mūrnieki, bibliotekāri un politiķi, viņu mīlestība un nodevība, ticība un pienākums. Operas pamatā ir Ineses Zanderes ideja un dzejā rakstītais oriģināllibrets; autore to kā cieņas apliecinājumu velta izcilajam dzejniekam un atdzejotājam Knutam Skujeniekam, Eiropas tautu folkloras latviskotājam.  Librets ieguva 2. vietu Latvijas Nacionālās operas rīkotajā libretu konkursā 2008. gadā.

Jauniestudējumu veido diriģents Māris Sirmais, režisore Laura Groza-Ķibere, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, video mākslinieks -8 , kustību režisore Liene Grava un gaismu mākslinieks Jevgeņijs Vinogradovs. Galvenajās lomās Inga Šļubovska-Kancēviča vai Elīna Šimkus, Laura Grecka vai Ieva Parša, Raimonds Bramanis vai Mihails Čuļpajevs, Jānis Apeinis vai Rihards Millers.

   

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, Agnese Zeltiņa