foto: Maria Antipina/TASS
Oficiāls paziņojums: Ukraina liedz iebraukt Eirovīzijas dalībniecei no Krievijas
Krievijas izvirzītā pārstāve Eirovīzijai Jūlija Samoilova.
Slavenības
2017. gada 22. marts, 15:55

Oficiāls paziņojums: Ukraina liedz iebraukt Eirovīzijas dalībniecei no Krievijas

LETA

Ukrainas Drošības dienests (UDD) pieņēmis lēmumu uz trim gadiem aizliegt Ukrainā iebraukt Krievijas okupēto Krimu apmeklējušajai Jūlijai Samoilovai, kuru Krievija izraudzījusies dalībai Eirovīzijas dziesmu konkursā, kas šogad notiek Kijevā, pavēstīja UDD pārstāve Oļena Hitļanska.

"UDD aizliedzis uz trim gadiem iebraukt Ukrainā Krievijas Federācijas pilsonei Jūlijai Samoilovai. Lēmums pieņemts, balstoties saņemtajā informācijā, ka viņa ir pārkāpusi Ukrainas likumus," sacīja UDD pārstāve.

Līdz ar to Krievijas provokācija, deleģējot uz starptautisko dziesmu konkursu “Eirovīzija 2017” dziedātāju Jūliju Samoilovu, izdevusies. Jo, kad Krievija dalībai Eirovīzijā izvirzīja 27 gadus veco meiteni ratiņkrēslā, bija acīmredzams, ka Krievija apzināti parūpējusies par skandālu, nostādot Ukrainu neveiklā situācijā.
Proti, 2015. gada vasarā, kad Krievija jau bija okupējusi Krimu, Jūlija Samoilova piedalījās koncertā Kerčā, un Krimā ieradās, ielidojot no Maskavas. Taču Ukrainas likumdošana paredz, ka ierasties Krimas teritorijā var tikai no Ukrainas teritorijas, vai arī - no Ukrainas varas iestādēm saņemot īpašu atļauju. Jūlijai Samoilovai tāda nebija, līdz ar to viņa pārkāpa likumu. Bet par Krimas un separātistu kontrolēto Ukrainas teritoriju neatļautu apmeklēšanu Ukrainā draud gan kriminālā, gan administratīvā atbildība – atkarībā no pārkāpuma smaguma, iespējams pat cietumsods līdz trim gadiem.
Ukraina bija izvēles priekšā – uzspļaut pašas likumiem un atstāt nesodītu robežpārkāpēju (tā radot precedentu), vai arī Eirovīzijas dalībnieci neielaist uz konkursu, tā radot pamatīgu skandālu. Nu un Ukraina ir izlēmusi – ņemot vērā gan to, ka Jūlija Samoilova ir neatļauti šķērsojusi Ukrainas robežu, gan arī viņas izteikumus par Ukrainas teritoriju okupāciju, Jūlija Samoilova iekļauta Ukrainas “melnajā sarakstā”.

Krievijas pārstāve Eirovīzijā Jūlija Samoilova

Krievijas izvirzītā dalībniece konkursā “Eirovīzija 2017” Jūlija Samoilova, kura ir 1. grupas invalīde.

gallery icon
11

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls 9.-13.maijā notiks Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, jo pērn Stokholmā notikušajā konkursa finālā uzvarēja Džamala no Ukrainas.

Eirovīzijas rīkotāja ir Eiropas Raidorganizāciju savienība (EBU).

 

kasjauns.lv,LETA