Slavenības
2016. gada 7. jūnijs, 16:30

Grāvelis un Puzikovs iesilda "Skroderdienas", bučojot Brīvdabas muzeja apmeklētājas

Jauns.lv

Pirms Jāņiem, 17. jūnijā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā tiks dots starts izrādei „Skroderdienas Silmačos”, kas tālāk ceļos pa Latvija brīvdabas estrādēm. Par godu šim notikumam vairāki izrādes aktieri sestdien omulīgi iejutās Brīvdabas muzeja Gadatirgū.

Protams, ka andele vislabāk no rokas gāja Ābramam jeb Zigurdam Neimanim. Viņu pavadošajā svītā devās arī Pindaks (Gints Grāvelis), Kārlēns (Nikolajs Puzikovs), Aleksis (Edgars Pujāts) un Ieviņa (Zane Aļļēna). Kā jau katru gadu, tirgū valdīja sirsnīga atmosfēra, kurai ļāvās ne vien tirgotāji un pircēji, bet arī aktieri. Pamanījuši, ka Skroderdienu tēlos iejutušies populāri mākslinieki, daudzi stājās nofotografēties vai vienkārši apmīļoties un aprunāties, izrādīt, ko nopirkuši, par ko pretī saņēma dāsnas bučas. Visvēlīgākais bija Ābrams, kam līdzi uz tirgu bija paņēmusies blašķīte stipras dziras, tā tika cilāta gan pie iepazīšanās, gan veiksmīgiem pirkumiem.

Gadatirgu apmeklēja arī daudzas sabiedrībā pazīstamas personas, tostarp – aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis ar ģimeni, Dailes teātra aktrise Akvelīna Līvmane, kas, ieraugot kolēģus, bija patīkami pārsteigta, demogrāfs Ilmārs Mežs ar bērniem, uzņēmējs Aivars Zvirbulis jeb Čiris, „Labvēlīgā tipa” mūziķis Zirgs jeb Ģirts Lūsis ar sievu, modes blogeris  Deniss un modelis Jaroslavs, žurnāliste Daina Jāņkalne un citi.

Pirmo reizi Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā tiks uzvesta dižizrāde “Skroderdienas Silmačos”, apvienojot izcilu aktieru ansambli no Dailes, Nacionālā, Liepājas un Valmieras teātriem. Šis visbiežāk iestudētais latviešu orģināllugas iestudējums skatītājus lutinās ar izcilu aktieru ansambli: Ģirts Ķesteris, Zigurds Neimanis, Ieva Puķe, Dārta Daneviča, Regīna Devīte, Elīna Vāne, Gints Grāvelis, Imants Strads, Inta Tirole, Edgars Pujāts, Inese Ramute un Kārlis Neimanis. Lomās iejutīsies arī dziedātāji Nikolajs Puzikovs un Ieva Sutugova. Katru iestudējumu kuplinās arī vietējie deju un koru kolektīvi.

“Neiedomājami, bet nevar atcerēties laikus, kad profesionālu aktieru izpildījumā Skroderdienas būtu izrādītas Brīvdabas muzejā – vietā, kas tik ļoti piestāv šai lugai. Šķiet, pats Blaumanis Skroderdienas sarakstījis kādā no Brīvdabas muzeja sētām,” atzīst uzveduma producents Niks Volmārs. “Latvietis bez “Skroderdienām” nevar – tās iestudē atkal un atkal jau vairāk kā 100 gadus.”.

Blaumaņa lugas pirmsākumi nebūt nebija tik spoži – tā pirmoreiz uzvesta 1902. gadā Latviešu Biedrības namā un kritiķi tai veltīja skarbus vārdus, sagādājot autoram ne vienu vien vilšanās pilnu brīdi. Tomēr īpašais Jāņu svētku gars, attiecību smalkumi un latviskā dzīvesziņa bijuši aktuāli cauri laikiem, iekarojuši skatītāju sirdis, un nu to varam saukt jau par tradīciju, kas liek mums dziedāt, pārdzīvot un smieties līdz asarām Jāņu ielīgošanas laikā.

Izrādes notiks 17. jūnijā Rīgā, Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā, 18. jūnijā Valmieras estrādē, 21. jūnijā Liepājā, Pūt vējiņos, 22. jūnijā Jelgavā, Pasta saliņas estrādē un 23. jūnijā tieši Līgo vakarā Jēkabpilī, Saliņas estrādē.

 


Kasjauns.lv / Foto: Agrita Grosbarte