Lāga zēnu Edu Šīranu iesūdz tiesā par 20 miljoniem! Ko viņš tādu izdarījis?
Eds Šīrans iesūdzēts tiesā par to, ka viņa dziesma „Photograph” esot nots notī nokopēta no Mārtina Haringtona un Tomasa Leonarda pirms sešiem gadiem sacerētā skaņdarba „Amazing”.
Slavenības
2016. gada 10. jūnijs, 04:20

Lāga zēnu Edu Šīranu iesūdz tiesā par 20 miljoniem! Ko viņš tādu izdarījis?

Jauns.lv

Britu dziesminieka Eda Šīrana (25) fani un miljoniem klausītāju visā pasaulē ārkārtīgi iemīļojuši viņa skaņdarbu „Photograph”. Dziesmu slavējuši arī citi populāri mūziķi, to skaitā kantri dziedātājas Kīts Urbans. Bet nu pret Šīranu uzsākta dārga tiesas lieta, apsūdzot viņu plaģiātismā. „Photograph” esot nokopēta nots notī...

Britu dziesminieks Eds Šīrans iesūdzēts tiesā par 20 miljoniem ASV dolāru. Lietu pārstāv advokāts, kurš nesen kā vinnēja Mārvina Geija lietā, par leģendārā mūziķa sacerētas mūzikas fragmenta nelikumīgu izmantošanu Robina Tika populārajā skaņdarbā „Blurred Lines”.

Lāga zēns Eds Šīrans vainots plaģiātismā. Izdodot dziesmu „Photograph”, viņš esot „nots notī” nokopējis Mārtina Haringtona un Tomasa Leonarda sacerēto skaņdarbu „Amazing”. To pirms sešiem gadiem ieskaņoja britu talantu šova „The X Factor” uzvarētājs Mets Kārdls.

Šīrana skaņdarbs „Photograph” pie klausītājiem nonāca 2014. gadā, un ir iekļauts viņa otrajā studijas albumā „x”. Šī dziesma kā skaņu celiņš iekļauta arī nesen iznākušās romantiskās drāmas „Me Before You” skaņu celiņā.

Dziesmas „Amazing” autori Haringtons un Leonards šobrīd uzsākuši tiesas prāvu pret „Photograph” autoriem Edu Šīranu un grupas „Snow Patrol” mūziķi Džoniju Makdeidu, kurš norādīts, kā šīs dziesmas līdzautors.

Mets Kārdls, kurš iedziedāja dziesmu „Amazing” uzvarēja talantu šovā „The X Factor” 2010. gadā. Tajā pat gadā tika formēta mega popularitāti iemantojusī puišu grupa „One Direction”. Kārdla debijas singls „When We Collide” sasniedza pirmo vietu Lielbritānijas singlu tabulā, bet šobrīd tiesas lietā „ierautais” skaņdarbs „Amazing” viņa izpildījumā spēja sasniegt vien 84. vietu.

Pats Mets Kārdls tiesas prāvā nav iesaistīts, to uzsākuši mūzikas autori Haringtons un Leonards. Viņi lūguši savas tiesības aizstāvēt talantīgajam advokātam Ričardam Bušam, kurš uzvarēja 7 miljonus ASV dolāru vērtajā prāvā, aizstāvot mūziķa Mārvina Geija ģimenes intereses. Tā uzskatīja, ka Robins Tiks un Farels Viljams bez atļaujas izmantojuši leģendārā mūziķa komponētas mūzikas fragmentu savā skaņdarbā „Blurred Lines”. Advokāts Bušs šajā prāvā vinnēja 2015. gada martā.

Jaunajā lietā mūziķis Eds Šīrans tiek vainots piedziedājumā esošu 39 nošu kopēšanā. Britu dziesminiekam tiek pārmesta arī teksta līdzība un līdzīgs vokālais izpildījums, nemaz nerunājot par melodiju un ritmu.

Haringtons iepriekš sarakstījis meiteņu grupas „Spice Girls” dziedātājas Emmas Bantones solo singlu „What Took You So Long”, kas sasniedza singlu čārta pirmo vietu. Viņš arī sakomponējis puišu grupas „5ive” skaņdarbu „Let’s Dance”, Kailijas Monogas izpildīto „Love at First Sight” un producējis mūziku dziedātājas Natālijas Imbruglijas plašu popularitāti iemantojušajam albumam „Counting Down The Days”.

Tiek norādīts, ka Haringtons nav spējis panākt vienošanos ar Šīranu, neuzsākot juridisku tiesas prāvu.

Eds Šīrans – „Photograph”

Mets Kārdls – „Amazing”


Kasjauns.lv / Foto: Vida Press