Trakā pasaule
2016. gada 20. jūnijs, 15:50

Indijā grasās izveidot govju ministriju

Jauns.lv

Indijā, kur iedzīvotāju vairākums hinduisti uzskata govi par svētu dzīvnieku, kāds hinduistu grupējums aicina izveidot govīm veltītu ministriju, vēsta ASV laikraksts “Wall Street Journal” (WSJ).

Labējā hinduistu grupējuma “Pasaules hinduistu padome” (“Vishva Hindu Parishad”) govju aizsardzības atzars aicina Indijas premjerministru Narendru Modi izveidot ministriju govju saglabāšanai un aizsardzībai.

“Māte govs (gou mata) ir dzīvības simbols, mūsu kultūras dvēsele. Tā netiek uzskatīta par pietiekami svarīgu,” sacīja šī grupējuma atzara “Indijas Liellopu aizsardzības un veicināšanas padome” (“Bharatiya Govansh Rakshan Samvardhan Parishad”) amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Viņš sacīja, ka šī aicinājuma mērķis ir pasargāt govis no nokaušanas, un piebilda, ka rūpes par govīm arī palielinātu piena ražošanu valstī.

Govju kaušana Indijā jau sen ir tabu, bet mudinājumi aizsargāt šos dzīvniekus ir pastiprinājušies pēc tam, kad hinduistu pūlis pērn septembrī Deli piepilsētā Dadri nogalināja musulmaņu vīrieti pēc baumām, ka viņš esot nokāvis govi. Šī slepkavība izprovocēja vardarbības vilni un izraisīja debates par reliģisko neiecietību valstī.

Indijā nav vienota likuma pret govju kaušanu, bet dažādi štati ir ieviesuši savus noteikumus pēc Narendras Modi nākšanas pie varas. Vairāki štati arī pastiprinājuši liellopu gaļas patēriņa ierobežojumus.

Indijas minoritātes, tostarp apmēram 170 miljoni musulmaņu, ir paudušas bažas par šīm tendencēm.

Indijas Liellopu aizsardzības un veicināšanas padomes amatpersona sacīja, ka tās dalībnieki plāno tikties ar Modi partijas “Bharatiya Janata Party” (Indijas Tautas partija) biedriem un ministriem,   lai lūgtu viņus izvirzīt jautājumu par govju ministriju parlamenta sesijā, kura sāksies jūlijā.

Neraugoties uz dažādiem aizliegumiem Indija vēl arvien ir pasaulē lielākā liellopu gaļas eksportētāja. Pērn Indija eksportēja 2,4 miljonus tonnu liellopu gaļas, kas sastāda 24% globālā liellopu gaļas eksporta, bet Brazīlija – 2 miljonus tonnu.

Indija kopš 1998.gada ir arī pirmajā vietā starp pasaules piena ražotājvalstīm. 1950.gadā Indijā saražoja 17 miljonus tonnu piena, bet pērn – 146,3 miljonus tonnu.

BNS / Foto: AFP/Scanpix/LETA