Galante Minhenē, Lūriņa strādās, bet Grigalis ar ģimeni laukos - tā Latvijas slavenības svin Līgo svētkus
Šie Līgo svētki Grigaļu ģimenē ir īpaši, jo pirmoreiz ģimene būs četratā. Savukārt Nevarauska priecājas, ka pēdējos gados viņai svētkos nav jābūt uz skatuves.
Slavenības
2016. gada 23. jūnijs, 11:36

Galante Minhenē, Lūriņa strādās, bet Grigalis ar ģimeni laukos - tā Latvijas slavenības svin Līgo svētkus

Jauns.lv

Ticējums vēsta, ka Jāņos ir jāpriecājas, jādzied un jādejo, jo tā no dvēseles var izskalot visas rūpes un raizes. Priecīgajiem priecīgs būs arī viss atlikušais gada ritums. Kasjauns.lv aptaujāja vairākus sabiedrībā zināmus cilvēkus, lai noskaidrotu, kā vasaras saulgriežu svētkus šogad atzīmēs viņi.

Operdziedātāja Galante Jāņus svinēs Minhenē

Inese Galante portālam Kasjauns.lv stāsta, ka šie Līgo svētki tiks aizvadīti aiz dzimtenes robežām, taču tik un tā līgošana būs. „Svinēšu svētkus draugu lokā un galdā tiks likts Līgo svētkiem atbilstošs ēdiens. Būs gan Jāņu siers, gan alutiņš,” teic operdziedātāja.

Viņa atklāj, ka pati svētkos labprāt iedzer aliņu: „Bez tā nevar iztikt. Alus ir jāiedzer. Galvenais, līgotājiem jādzer ar mēru, lai nav tā, ka trešajā dienā pēc svētkiem nezina, kur pats atrodas,” smaidot teic dziedātāja. Viņa ikvienam lasītājam novēlu šos svētkus svinēt no sirds. „Gribētu, lai visi Līgo svētkus svin ar pacilātu noskaņojumu,” teic Galante.

Lūriņa līgos Druvienas Silmačos

Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa-Egliena šos svētkus pavadīs uz skatuves Gulbenes novadā Druvienas pagastā Silmačos pasākumā “Latvija līgo Druvienas Silmačos”. „Tur būs viss Latvijas Nacionālā teātra kolektīvs, un visai tautai arī ir jābūt Druvienā. Tas, ka man ir jāspēlē izrādē, manā izpratnē ir daļa no svētkiem. Man jau šķiet, ka spēlēt Silmačus uz Līgo svētkiem, tā jau ir izvērtusies par īstu tradīciju,” teic aktrise.

Māris Grigalis: „Svētkus jāsvin divas dienas”

Atraktīvais šovmenis un LNT laika ziņu vīrs Māris Grigalis sarunā ar portālu kasjauns.lv stāsta, ka šogad ar ģimeni svētkus svinēs laukos Dobeles pusē. „Galdā liksim pašu marinētu gaļu, pašu sietu sieru. Taču svētkos, tāpat kā visi citi līgotāji, dziedāsim dziesmas un lēksim pāri ugunskuram,” stāsta Grigalis. Viņš uzsver, ka šie svētki tiekot svinēti divas dienas. „Obligāti,” uzver Māris.

Nevarauska līgos laukos pie kolēģa

Dailes teātra aktrise Kristīne Nevarauska atklāj, ka katru gadu svētkus atzīmē dažādās Latvijas vietās. „ Acīmredzot, kur vēji nes, tur es aizbraucu. Šogad svinēšu pie kolēģa Daiņa Gaideļa laukos. Centīsimies svētkos ievērot visas svētku tradīcijas. Nu tās pašas, ko jau visi latvieši. Gan lēksim pāri ugunskuram, gan dzersim alu un dziedāsim dziesmas,” teic aktrise.


Kasjauns.lv/foto: No Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva