Mistērija par čali, kurš pamanījies nomirt jau trijos teroraktos. FOTO
Viņš ir upuru attēlos visās lielākajās nelaimēs, kas pāršalca pasauli šogad. Divas žurnālistes izpētīja, kas varētu būt šis jaunietis, kurš pamanās tik regulāri mirt.
Trakā pasaule
2016. gada 6. jūlijs, 15:22

Mistērija par čali, kurš pamanījies nomirt jau trijos teroraktos. FOTO

Jauns.lv

Ja vien esi uzklikšķinājis uz jebkuru pasaules medija rakstu par cietušajiem, pazudušajiem, mirušajiem teroraktu upuriem laika posmā no šī gada janvāra, šī jaunā cilvēka seja šķitīs pazīstama.

Viņš pamanījies nomirt gan „EgyptAir” lidmašīnas avārijā, gan Orlando geju kluba slaktiņā, gan arī Stambulas lidostā nograndušajos sprādzienos.

Nesenākais no teroraktiem notika Ataturka lidostā Turcijā, un, kā jau ierasts, sociālajos tīklos „Facebook” un „Twitter” zibenīgi sāka ceļot ieraksti, kuros noraizējušies tuvinieki, būdami neziņā, meklē savus mīļos un cenšas uzzināt vismaz kādu informācijas kripatu par viņu likteni. Tvītu plūsmā izleca arī simpātiskā bruneta foto, kurā kāds lietotājs vēstīja „palīdziet, mans brālis Alfonso bija Ataturka lidostā, un mums par viņu šobrīd vairs nav nekādu ziņu”. Izmisums acīmredzams. Retvītu skaits mērāms vairākos simtos.

Dienā, kad ASV Orlando notika apšaude geju klubā, kurā dzīvību zaudēja 49 cilvēki un pats šāvējs, kā gadījies, kā ne, upuru skaitā arī bijis šis cilvēks. Viņš pavīdēja upuru piemiņai veltītā video, kuru publiskoja ziņu vietne „New York Times”. Atkal viņš, atkal beigts.

Izskatīgais jaunietis pamanījies būt arī starp sešdesmit sešiem „Airbus A320” pasažieriem nelaimīgajā „EgyptAir” reisā, kas 19. maijā lidoja no Parīzes uz Kairu, bet iekrita Vidusjūrā. Arī tad sociālajos tīklos izleca jaunieša fotogrāfija ar pavaddtekstu, kurā kāds Čārlijs viņu nosaucis par brāli un ziņo, ka brālis lidojis šajā reisā. Šoreiz fotogrāfija bija cita, bet var redzēt, ka persona ir tā pati, kas iepriekš jau vismaz divreiz gājusi bojā.

Vēloties noskaidrot, kas gan ir šis cilvēks un kā viņam izdodas tik veiksmīgi būt pasaules karstākajos punktos, lai no tiem pievienotos debesu valstībai, divas franču žurnālistes posās izpētīt aizdomīgo mistēriju. Hloja Lavergnera un Aleksandre Kaprona uzzināja, ka visu šo sociālajos tīklos palaisto vēstījumu saknes meklējamas Meksikā, raksta portāls observers.france24.com.

Sazinoties ar fotogrāfiju publiskotājiem, tie visi teica apmēram vienu un to pašu, proti, viņi zina šo cilvēku personiski un viņš esot krāpnieks, kurš no naiviem ļaudīm izmango naudu, turklāt visai lielu – katrs no cietušajiem runāja par četrciparu summām. Izrādījies, ka apkrāptie sazvērējušies „sabojāt tam kretīnam dzīvi tā, lai visā pasaulē, katrā zemē sejā zinātu šo krāpnieku”. Vai gan iedomājams vēl pateicīgāks veids, kā ar vienu seju iepazīstināt visu planētu? Protams, teroraktu un citu nelaimju brīžos miljoni visā pasaulē klikšķina uz aktualitāšu ziņām masu medijos. Tieši tāds bijis apkrāpto cilvēku plāns – ar iežēlinošiem tvītiem  no vairākiem kontiem regulāri rādīt krāpnieka ģīmi.

Uzzinot šo informāciju, žurnālistes lūdza ietekmīgajiem medijiem BBC uz „New York Times” dzēst šī cilvēka fotogrāfiju no rakstiem par nelaimēs bojā gājušajiem. Tas nav ticis izdarīts, e-pasta vēstules ignorētas, raksta pētnieces. Fabriss Lorvo, advokāts, kurš specializējas mediju likumos, stāsta, ka sekas šādai rosībai interneta vidē atkarīgas no katras konkrētas valsts. Meksikā, kur, domājams, dzīvo šis daudzreiz it kā mirušais puisis, viņa foto ievietotājiem par indivīda dzīves graušanu un iespējamo apmelošanu draudētu cietumsods no 6 mēnešiem līdz diviem gadiem. Francijā cilvēks, kurš pirmais vēstījumu „palaidis” sociālajos tīklos, tiktu nekavējoši tiesāts. „Šobrīd sociālajos tīklos valda situācija, ka jūs varat vienā momentā atriebties jebkuram, kam vēlaties,” par sociālo tīklu varu un visatļautību saka Lorvo.

Tradicionālie mediji arvien biežāk informāciju ņem no sociālajiem tīkliem, taču jāatceras, ka tajos publicētā informācija ne vienmēr atbilst patiesībai un ir ļoti svarīgi informāciju izvērtēt kritiski. Gadījums ar bruneta fotogrāfiju to apliecina, raksta žurnālistes, - šī seja nozibēja arī valsts televīzijas kanālu ziņu izlaidumos.

Pagaidām nav noskaidrots, kas ir šis cilvēks un vai viņš patiešām ir krāpnieks.

Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmumi no france24.com