Tūristu ar Budu uz kājas izdzen no Mjanmas
Tūristu ar Budas tetovējumu izraida no Mjanmas
Trakā pasaule
2016. gada 12. jūlijs, 09:13

Tūristu ar Budu uz kājas izdzen no Mjanmas

Jauns.lv

Ja arī tev kaut kur uztetovēts garīgais līderis Buda, uz Mjanmu labāk nebrauc.

Spāņu tūrists ir izraidīts no Mjanmas, jo Budas tetovējums uz viņa kājas ir aizvainojis budistu mūkus, vēstīja ziņu portāls “The Local”, atsaucoties uz vietējo policiju.

Spānijas pilsonis vispirms tika aizturēts senajā Baganas pilsētā, kas ar tūkstošiem tempļu un pagodu ir populārs tūrisma objekts.

“Mūki Baganā redzēja Budas tetovējumu uz viņa labās kājas, jo viņš valkāja šortus. Viņi mūs informēja, jo tas nav piedienīgi,” paziņoja policists Baganā, piebilstot, ka aizturētais spānis tika nosūtīts atpakaļ uz Jangonu.

Policijas ierēdnis Jangonas lidostā pirmdien apstiprināja ziņu par Spānijas pilsoņa aizturēšanu un paziņoja, ka šis vīrietis pirmdienas vakarā tiks izraidīts uz Taizemes galvaspilsētu Bangkoku, jo ir pārkāpis noteikumus, kas viņam kā tūristam bija jāievēro.

Mjanmā, kur iedzīvotāju vairākums ir budisti, pēdējos gados ir notikušas politiskas pārmaiņas, kad gadu desmitiem valdījusī hunta atdeva varu civilai valdībai un savulaik izolētā valsts atvērās ārvalstu investīcijām un tūrismam.

Vienlaikus ar šīm pārmaiņām Mjanmā ir pieaugusi nacionālistiskas budistu kustības ietekme. Šī kustība vēršas pret pieciem procentiem valsts iedzīvotāju, kas ir musulmaņi, un pret samaitājošu Rietumu ietekmi Mjanmā.

Budas attēlošana nepiedienīgā veidā var radīt problēmas ārzemniekiem Mjanmā. Pērn bāra menedžeris no Jaunzēlandes Mjanmā pavadīja 10 mēnešus cietumā par “reliģijas apvainošanu”, jo bija izmantojis Budas tēlu, reklamējot ballīti ar lētiem dzērieniem.

2014.gadā Mjanmā tika aizturēts Kanādas tūrists, kurš bija pievērsies budismam, par Budas tetovējumu uz kājas.

Lai gan daudziem budistiem, sevišķi Rietumos, ir uztetovēts šīs reliģijas dibinātājs, šie tetovējumi var aizvainot budistus dažās valstīs, kur šī reliģija ir izplatīta.

2014.gadā no Šrilankas tika izraidīta britu medicīnas māsa par Budas tetovējumu uz rokas, lai gan viņa uzstāja, ka šis tetovējums apliecina viņas cieņu pret Budu.

Taizemes lidostās ir plakāti ar brīdinājumu viesiem atturēties no Budas tetovējumiem un pat no Budas statuešu pirkšanas.

Tādās valstīs kā Mjanma un Taizeme pastāv uzskats, ka cilvēka ķermenis kļūst mazāk svēts virzienā no galvas uz leju, tāpēc Budas tetovējumi uz kājas ir sevišķi nepiedienīgi.

BNS