Rīgas svētki kino noskaņās, Latgales festivāls Jasmuižā un "Osvalds" Baltinavā: ko darīt 13. un 14. augustā?
Slavenības
2016. gada 12. augusts, 10:22

Rīgas svētki kino noskaņās, Latgales festivāls Jasmuižā un "Osvalds" Baltinavā: ko darīt 13. un 14. augustā?

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē Pilsētas svētkus svin ne tikai Rīgā, bet arī Valmierā, Aizputē, Salacgrīvā un Ikšķilē. Jaunpils pilī notiks Lielie Viduslaiku svētki, Baltinavā – festivāls „Osvalds”, bet Jasmuižā – Latgales Kultūras festivāls. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs.

Bet tie nav vienīgie kultūras un atpūtas svētki šajās brīvdienās: Līgatnē notiek Papīra svētki, Liepājā - rokfestivāls „Fontaine Festival”, Saldū – Rozentāla ielas svētki, Saulkrastos – Lielais šlāgermūzikas festivāls, bet Ādažos – Kantrī diena. Kasjauns.lv piedāvā šīs nedēļas nogales kultūras kalendāra izlasi.

1. Rīgas svētki veltīti kino tēmai

Šajā nedēļas nogalē notiks Rīgas svētki, kuri veltīti kino tēmai, turklāt svētku pēdējā dienā – svētdienā, 14. augustā, 11. Novembra krastmala tiks pārvērsta par brīvdabas kinoteātri ar 10 000 skatītāju vietu. Rīgas svētku tēma izvēlēta, lai godinātu pirmo kino seansu Rīgā, kas notika pirms 120 gadiem, kā arī lai paraudzītos uz Rīgu kā kino cienītāju un kino veidotāju pilsētu.

Rīgas svētku laikā trīs dienu garumā – no 12. līdz 14. augustam - pilsētas ielās, skvēros, parkos un laukumos būs iespējams baudīt krāšņu un daudzveidīgu vizuālo un muzikālo programmu. Rīdzinieki un pilsētas viesi varēs iepazīties ar Rīgā uzņemtajām filmām, izsekot kino uzņemšanai un filmu demonstrēšanas procesa attīstībai no kino pirmsākumiem līdz pat mūsdienām. Un ne tikai...

Svētkus atklās piektdien, 12. augustā, kad par godu pirmajam kinoseansam Rīgā 1896. gadā Līvu laukumā atklās piemiņas zīmi, bet Vērmanes dārzā atskaņos populāras kino melodijas. Grīziņkalna apkārtnē varēs baudīt grupas „Menuets” koncertu un kino pikniku.

Sestdien, 13. augustā, Daugavas krastmalā visas dienas garumā norisināsies koncerti, skatītājus priecēs avio meistaru triki un motociklistu sacensības, kā arī vertikālo sienas dejotāju grupas „IL Posto” no Itālijas priekšnesums. Ikvienam būs iespēja piedalīties īsta kino filmēšanas procesā. Savukārt pie Akmens tilta darbosies Latvijas zemnieku un amatnieku tirdziņš. Vakara kulminācija būs lielkoncerts „Kino gars”. Koncerta noslēgumā paredzēta svētku uguņošana.

Rīgas svētku pēdējā diena – svētdiena, 14.augusts, būs veltīta latviešu kino labāko filmu kadru izrādīšanai.

Vērmanes dārza brīvdienās būs plaša estrādes programma. Tāpat Vērmanes dārzā ikviens varēs piedalīties dažādās atrakcijās un radošajās darbnīcās, kā arī vērot Prāgas cirka mākslinieku trupas „Long Vehicle Circus” priekšnesumu.

Jau tradicionāli Rīgas svētku programmu bagātinās Ostas svētki ar ūdens velosipēdu sacensībām „Kanāla regate”, diennakts basketbola turnīru un Ielu mūzikas dienu. Laukumā pie Pēterbaznīcas gaidāma viduslaiku Rīgas atmosfēra - notiks bruņinieku turnīri, tiks dejotas viduslaiku dejas, varēs uzzināt par viduslaiku modi, bet Alberta ielā varēs iepazīt jūgendstila perioda kino atmosfēru un sekot līdzi kino uzņemšanas procesam. Savukārt Kronvalda parkā norisināsies pašdarināto braucamrīku festivāls, bet Spīķeru kvartāls pārvērtīsies par „svētku restorānu”.

Šie ir tikai daži pasākumi no plašās galvaspilsētas svētku programmas.

Sīkāk internetā:

www.rigassvetki.lv

.

Rīgas svētki 2016

2. Valmiera svētkos virmos

Šonedēļ no ceturtdienas, 11. augusta, līdz svētdienai, 14. augustam, uz saviem Pilsētas svētkiem aicina arī devītā lielākā Latvijas pilsēta – Valmiera, kura svinēs savu 733. dzimšanas dienu. Šogad svētku moto ir „Valmiera virmo!”. Svētku kulminācija būs sestdien:

* Pilsētas svētki ceturtdien, 11. augustā, pulksten 20.00 sāksies ar romantisku atpūtas vakaru „Promenādes romantika” pie Dzirnavu ezeriņa. Klātesošie varēs baudīt mūziku Valmieras saksofonu kvarteta, dziedātājas Ineses Ērmanes un dziesminieka Haralda Sīmaņa izpildījumā.

* Piektdien, 12. augustā, pulksten 19.00 no Vienības laukuma līdz Hanzas sienai norisināsies gājiens „Valmiera lepojas”. Savukārt pulksten 20.00 laukumā pie Hanzas sienas notiks pilsētas svētku atklāšana. Tajā piedalīsies Valmieras Kultūras centra kori un solisti Anmary un Dainis Skutelis, bet no pulksten 21.00 skanēs grupas „Bet Bet” koncerts, kuru noslēgs balle kopā ar grupu „Coco orķestris” un DJ.

* Svētku trešajā dienā – sestdien, 13. augustā, varēs apmeklēt Svētku tirdziņu. Vecpuišu parks pārtaps par Jauniešu parku, aicinot iesaistīties radošās darbnīcās un uzzināt vairāk par zaļo dzīvesveidu. Vienlaikus pilsētā notiks gan sportiskas, muzikālas, izklaidējošas, gan arī izglītojošas aktivitātes – suņu sacensības, izbraucieni ar laivām Dzirnavu ezeriņā, pilsētas svētku orientēšanās sacensības „Atklāj Valmieru!”, tiltu skrējiens un daudzas citas aktivitātes. Uz svētku centrālās skatuves laukumā pie Hanzas sienas no pulksten 10.30 varēs vērot teātra izrādes un koncertus. Pie Kultūras centra norisināsies Siera svētki.

13. augusta vakarā, laukumā pie Hanzas sienas skanēs Latvijā populāro grupu „Musiqq” un „Lādezers” koncerts. No pulksten 23.00 Svētā Sīmaņa baznīcā notiks nakts koncerts „Laika gaismā”, bet pie Hanzas sienas norisināsies svētku balle ar grupām „MC Orķestris” un „Mākoņstūmēji”, bet pusnaktī debesīs uzziedēs krāšņi uguns ziedi – būs uguņošana.

* Svētdien, 14. augustā, ikviens varēs doties pastaigā pa pilsētu, vienlaikus izpildot īpaši sagatavotus uzdevumus un piedalīties nūjošanas pārgājienā. Tāpat 14. augustā pulksten 13.00 Svētā Sīmaņa baznīcā skanēs ērģeļmūzikas koncerts „Tūkstoš mēlēm ērģeles spēlē”.

Sīkāk internetā:

www.visit.valmiera.lv

.

3. Pilsētas svētki Ikšķilē, Salacgrīvā, Līgatnē un Aizputē

Pilsētas svētki lielpilsētās nav nobaidījušas mazpilsētas rīkot arī savus svētkus. Uz turieni doties ir lieliska iespēja izrauties no lielo pilsētu mūriem.

* Piektdien un sestdien, 12. un 13. augustā notiks Ikšķiles novada svētki 12. augustā pulksten 22.00 Ikšķilē būs muzikāls uzvedums „Teiksma par mīlestību”. Galvenie pasākumi notiks sestdien, 13. augustā: pulksten 11.00 – svētku gājiens; gadatirgus; pa dienu - aktīvās atpūtas pasākumi ģimenēm ar bērniem un ikvienam aktīvā dzīvesveida cienītājam; no pulksten 13.30 - Latvijas Antīko automobiļu kluba seno spēkratu izstāde; pulksten 15.00 sāksies 1. Ikšķiles regate; pulksten 18.00 Ikšķiles luterāņu baznīcā - koncerts „Mūzikas dievišķā stīga”; vakarā Ikšķiles pludmalē - koncertballe kopā ar grupām „Apvedceļš”, Goran Gora, „Gain Fast”, „Flame & The Rolltones” un DJ Anss, pusnaktī – svētku uguņošana. Sīkāk internetā: www.ikskile.lv.

* Sestdien, 13. augustā, Pilsētas svētki arī Salacgrīvā: sporta spēles, leļļu teātris, sadziedāšanās Bocmaņa laukumā; pulksten 18.30 – „Turaidas Rozes” koncerts, bet deviņos vakarā sāksies balle. Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv.

* Sestdien Latvijas papīrrūpniecības šūpulī – Līgatnē notiks ikgadējie Papīra svētki, kas astoņos vakarā pēc dienas pasākumiem piedāvās romantiski muzikālu vakaru pie Līgatnes ezera ar Jolantu Gulbi un Denisu Paškēviču. Sīkāk internetā: www.ligatne.lv.

* Pilsētas svētkus šonedēļ svin arī Aizputē. Visplašākā programma būs sestdien, 13. augustā: Ābeļdārzā pie Novadpētniecības muzeja - Amatnieku un mājražotāju gadatirgus „Dižandele Aizputē” un dažādi koncerti; spēka un izturības sacensības; pulksten 18.30 – svētku gājiens; pulksten 19.30 – cirks pilsētas stadionā; pulksten 22.30 – grupas „Pērkons” koncerts, kam sekos svētku uguņošana un balle. Šie ir tikai daži no Pilsētas svētku pasākumiem. Sīkāk internetā: www.aizputesnovads.lv.

Līgatnes papīra svētki 2016

4. Latgales kultūras svētki Jasmuižā

Raiņa muzejā „Jasmuiža” (Aizkalnē, Preiļu novadā) piektdien un sestdien, 12. un 13. augustā norisināsies Latgales tradicionālās kultūras un amatu svētki.

* Piektdien, 12. augustā visi tiek aicināti piedalīties īsta Latgales keramikas malkas cepļa kurināšanas pasākumā. No rīta keramiķi no Tautas lietišķās mākslas studijas „Rēzeknes apriņķa podnieki” glazēs un ievietos ceplī savus apdedzināšanai sagatavotos māla traukus. Ap pusdienlaiku meistari cepli iekurinās un trauku apdedzināšana turpināsies līdz pat dieviem naktī.

* Sestdien, 13. augustā, pulksten 11.00 ceplis tiks atvērts, un varēs vērot vēl karsto māla trauku izņemšanu, noskatīt un iegādāties kādu iepatikušos priekšmetu. Pasākumu vadīs keramiķis Andris Ušpelis, uzstāsies folkloras kopa „Turki”.

Pēc cepļa atvēršanas ap pulksten 12.00 notiks mājas siera sējēju konkurss. No pulksten 12.00 Jasmuižā darbosies amatnieki (klūgu pinēji, kalējs, skalu grozu pinēji, kokamatnieki, linu auklu un petērņu pinējs). Apmeklētājiem būs iespēja ne tikai vērot, bet arī pašiem izgatavot savu suvenīru. Darbosies amatnieku un mājražotāju tirdziņš. No pulksten 12.00 līdz 16.00 būs pieejama mobilā pirts „Gariņš”, kurā ikviens interesents varēs baudīt relaksējošu pirts garu Jašas upes krastā.

Pulksten 13.30 Jasmuižas brīvdabas estrādē izrādīs Aizkalnes teātra kopas komēdiju „Untažmolys burvesteibys” (autore un režisore Rasma Zariņa). Uzvedumā piedalīsies folkloras kopas „Turki”, „Naktineica”, „Sovvaļnīki”, Aizkalnes sieviešu vokālais ansamblis, dziesminieki Vinsents un Rihards Kūkoji, Stabulnieku vidējās paaudzes deju kolektīvs, Riebiņu deju kolektīvs „Strūga”. Izrāde stāstīs par to, kā ciemā ierodas vārdotāja mazdēls Odums un ļaudis domā, ka arī viņš prot ārstēt un pieburt. Cilvēki nāk pie burvja ar savām vajadzībām. Rodas dažādi pārpratumi un jautras situācijas.

Sīkāk internetā: www.memorialiemuzeji.lv.

5. Viduslaiku svētki Jaunpilī

Jaunpils pilī sestdien, 13. augustā, notiks Viduslaiku svētki „Jaunpils pilij 715”. Uz tiem no malu malām ir saaicināti viesi – loku šāvēji, bruņinieki, dziedoņi, mūziķi, izklaidētāji, tirgotāji un citi muižkungi. Būs svētki pilī, koncertuzvedums Jaunpils parkā un balle pils pagalmā.

Svētku atklāšana notiks pulksten 14.00, bet jau no pulksten 13.00 darbosies amatnieku un mājražotāju tirdziņš pils laukumā. Jaunpils pils kunga un kundzes lomās iejutīsies Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs un Latvijas Nacionālās operas soliste Kristīne Zadovska.

Tuvu un tālu zemju veiklākie un precīzākie loku šāvēji ir uzaicināti piedalīties loku šaušanas sacensībās „Noslēpumainās bultas”. Bruņinieku cīņu paraugdemonstrējumi būs skatāmi vēstures entuziastu apvienības „Exercitus Rigensis” izpildījumā.

Pulksten 14:30 visus mazos svētku dalībniekus uz burbuļdanci krāsainajos Mārtiņa Burbuļos aicinās TV raidījuma „Kas te? Es te!” lupatu lelle Lupe. Būs dziesmas, dejas un, protams, burbuļošanās. Pagalmu pieskandinās mūzikas grupa „Trakula”, vokālā pedagoga Edgara Kramiņa vokālās mākslas vasaras laboratorijas „Izdziedi vasaru” dalībnieki un jauktais koris „Sonate”. Par godu mazajiem pils apmeklētājiem darbosies smilšu aplikāciju darbnīca, būs zirgu izjādes, viduslaiku spēles un radošās darbnīcas.

Astoņos vakarā sāksies koncertuzvedums „Vēlreiz pasaka sākas”, kas būs veltīts latviešu popmūzikas dziedātājas un komponistes Lolitas Vambutes 80. jubilejai. Tajā piedalīsies Jenny May, TV šova „Koru kari 3” dalībniece, dziedātāja - Kristīne Timermane, muzikants un dziedātājs Jānis Lemežis, vokālais pedagogs Edgars Kramiņš un Ventspils bigbends. Pēc tam sekos nakts balle ar Jelgavas bigbendu

Biļešu cena: dienas biļete – 10 eiro, tikai uz svētkiem pilī, koncertuzvedumu vai balli – 5 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.jaunpilspils.lv.

6. Mūzikas festivāls „Osvalds” Baltinavā

Jau 20 gadus Baltinavas novada vārds ir nesaraujami saistīts ar mūzikas festivāla „Osvalds” vārdu. Sākotnēji tas bija neliels muzikantu saiets, bet ar laiku kļuva par pamanāmu mūzikas notikumu Latgalē. Sestdien, 13. augustā festivāls ieies trešajā desmitgadē.

Katrs laiks ienes savas korekcijas, bet galvenās „Osvalda” pamatvērtības - enerģiskums un dzīvesprieks - paliek nemainīgas. Šogad tās palīdzēs nodrošināt arī tikpat pozitīvi mākslinieki, kuri ļaus padarīt „Osvalda” nakti Baltinavā par neaizmirstamu emociju pilnu notikumu. Apmeklētājus priecēs šarmantais šlāgeru un popmūzikas izpildītājs Normunds Rutulis. Vecāka gadagājuma cilvēkiem noteikti būs patīkama satikšanās ar jaunības dienu elku Žoržu Siksnu. Savukārt pasaules popmūzikas gaisotnē mūs ievedīs Kristīne Šomase. Latgales māksliniekus pārstāvēs Andris Baltacis kopā ar grupu „Baltie lāči”, kā arī vietējā grupa no Upītes – „Unknown Artist”. Jāsaka, ka šī grupa būs sagatavojusi speciālu programmu ar pagājušajā gadā aizsaulē aizgājušā „Osvalda” himnas autora Jāņa Keiša dziesmām. Vēl no Balvu puses muzikantiem uz skatuves kāps nebēdnīgi pozitīvā instrumentālās mūzikas grupa „Alu cilvēki”. Apmeklētājus gaida satikšanās arī ar „Duetu Sandra”. Visu to kopā sasaistīs aktieris Guntis Skrastiņš. Savukārt jauniešu auditoriju iepriecinās muzikālā apvienība „Olas” ar saviem grāvējiem par mūsdienu aktualitātēm. Būs arī grupa „Tranzīts”, kā arī DJ Japānis, DJ Barik, DJ Mairix un DJ Civix.

Lai padarītu daudzveidīgākas „Osvalda” nakts norises, būs iespēja baudīt arī dažādas ar mūziku nesaistītas lietas – „uzšauties” ar katapultu 20 metru augstumā, piedalīties loterijā, īpašu pārsteigumu būs sagatavojis uguns mākslinieks Alesh Walker, kurš piedāvās iespaidīgu pusnakts uguns šovu.

Festivāls sāksies sestdien astoņos vakarā un ilgs līdz svētdienas saullēktam. Biļešu cenas: 6 eiro (iepriekšpārdošanā, „Biļešu paradīzes” tīklā), 10 eiro (uz vietas).

Sīkāk internetā:

www.diogens.lv

.

„Osvalda” Mūzikas nakts

7. Izstāžu ceļvedis: bezkaunība Pārdaugavā, gruzīnu vīns Daugavpilī un māla vēsture Valmierā

* Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas (Krišjāņa Valdemāra ielā 10) Lielajā izstāžu zālē no sestdienas, 13. augusta, līdz 30. oktobrim būs skatāma šī gada jubilāra – Jaņa Rozentāla izstāde „Janis Rozentāls (1866–1916). Māksla un tehnika. Glezniecība, grafika, fotogrāfijas”.

Šādi muzejs ar plašu retrospekciju 150. jubilejā godina talantīgo un mērķtiecīgo Saldus pagasta lauku kalēja dēlu, kas 19. gadsimta 80. – 90. gadu mijā Pēterburgas Ķeizariskajā mākslas akadēmijā izskolojās par profesionālu gleznotāju, kuru Latvijas mākslas vēsturē piemin kā populārāko, iemīļotāko un vispusīgāko no nacionālās mākslas pamatlicējiem. Retrospektīvā izstāde (vairāk kā 150 darbu) ir viens no Jaņa Rozentāla jubilejas gada programmas centrālajiem notikumiem.

Sīkāk internetā:

www.lnmm.lv

.

* Savukārt fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājā (Kalnciema ielā 36/38, Pārdaugavā) projekta „#Blumbergs. Bezgalība” ceturtdien, 11. augustā, pulksten 18.00 jaunās mākslinieces Sabīnes Verneres izstādi „Bez-kaunīgs”, kurā tiks atrādīti mākslinieces pusgadu veidotie tušas zīmējumi, kuros attēlotajām figūrām, kā norāda izstādes kuratore Inga Šteimane, gara radinieces meklējamas Blumberga daiļradē. Izstāde būs skatāma līdz 21. augustam. Sīkāk internetā: www.makslaivajagtelpu.lv.

Māksliniece Sabīne Vernere un viņas izstāde „Bez-kaunīgs”

* Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pagalma izstāžu telpā vēl tikai šajās brīvdienās ir skatāma gruzīnu mākslinieka Georgija Pačkorijas keramikas darbu izstādes „Dzīres 7”.

Pašreiz mākslinieks strādā pie vīna trauku izgatavošanas, jo vīnkopības tradīcijai ir ciešas saiknes ar vissenāko keramiku un, protams, arī gruzīnu kultūru.

Sīkāk internetā:

www.rothkocenter.com

.

* Valmieras Izstāžu nama Velvju zālē skatāma izstāde „Pasaules radīšana. Māls un porcelāns”, kas būs skatāma līdz nākamā gada Muzeju naktij. Izstādē skatāmi dažāda veida keramikas materiāla – gan sarkanā māla, gan porcelāna – izstrādājumi. Tie muzeja krājumos nonākuši dāvinājuma veidā, kā arī atrasti arheoloģiskajos izrakumos.

Jāmin, ka liela daļa dāvināto priekšmetu ir pasaulē pazīstamās valmierietes, spāņu deju dejotājas Martas Alberingas Valmieras muzejam nodotās kolekcijas priekšmeti. Tāpat arī būs aplūkojami 2013.gadā Valmierā veiktajos izrakumos atrastās keramikas lauskas, no kurām dažas šovasar izdevies salīmēt, atjaunojot vairākus gadsimtus senus māla traukus. Sīkāk internetā: www.visit.valmiera.lv.

* Ventspils Pārventas bibliotēkā (Tārgales ielā 4) līdz 31. augustam skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas profesora, rektora, izcilā ainavista un plenērista Alekseja Naumova personālizstāde „Pasaules pilsētas”.

Mākslinieka gleznoto ainavu vidū atrodamas gan pasaules metropoles, gan Eiropas vēsturiskās pilsētas ar tām raksturīgo arhitektūru, īpašo gaismu un noskaņu, kā arī darbi, kas gleznoti Ventspilī un šobrīd glabājas Ventspils muzeja kolekcijā.

Sīkāk internetā:

www.biblioteka.ventspils.lv

.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Edijs Pālens/LETA