"Tam vajadzēja beigties fatāli" – Einars Repše četras reizes bijis tuvu nāvei
Pēdējā reize, kad Einars Repše skatījies nāvei acīs, bijis nesen, kad viņš nodarbojās ar savu hobiju – kalnos iešanu.
Slavenības
2016. gada 21. septembris, 15:21

"Tam vajadzēja beigties fatāli" – Einars Repše četras reizes bijis tuvu nāvei

Jauns.lv

Bijušais politiķis un kādreizējais Ministru prezidents Einars Repše atzinies, ka savos 55 gados vismaz četras reizes skatījies nāvei acīs. Pēdējā no tām bijusi salīdzinoši nesen.

Intervijā žurnālam “Ieva” Einars Repše neslēpj, ka daudz savā dzīvē riskējis, kā dēļ vairākas reizes bijis par mata tiesu no nāves, tomēr līdz šim izsprucis ar veselu ādu.

Pirmā reize bijusi agrā bērnībā, kad Einars gāja uz skolu un krustojumā viņu notrieca kravas auto. Mazais Einars pakļuva zem mašīnas, taču veiksmīgā kārtā viņš nokritis tieši starp priekšējiem riteņiem, bet auto sabremzējies, kad ar priekšējo asi bijis jau virs puikas. Aculiecinieki šausmās domājuši, ka bērns sabraukts, taču Einars, sveiks un neskarts, izrāpojis no auto apakšas un devies uz skolu.

Otrajā reizē Repše gandrīz noslīcis. Visam pie vainas bijusi Einara ziņkārība. Tas notika studiju gados Lielupē, kad Repšem interesējis, kā ir, ja aiz ātri skrejošas laivas turas pie virves ar kājām, nevis ar rokām. Einars aizkabinājies aiz drauga burulaivas, taču ātrums bijis pārāk liels, turklāt virve ap kāju sasējusies mezglā. Straume Einaru parāva zem ūdens, viņam sāka pietrūkt gaiss, iestājās panika, degunā un mutē jau bija pilns ar ūdeni... “Tomēr saņēmos, noniru zem ūdens un atbrīvoju kāju,” atceras Repše.

  Trešā reize bija Latvijas presē jau plaši aprakstītais gadījums, kad 1996. gada vasaras sākumā Repše avarēja ar pašbūvētu žiroplānu. Lidaparāts, triecoties pret zemi, bijis pilnībā iznīcināts, bet pašam pilotam – ne skrambiņas, vien mazliet apdauzīta mugura un niknums par neveiksmīgo lidojumu.

Savukārt ceturtā reize bijusi salīdzinoši nesen, kad Einars Repše nodarbojies ar vienu no saviem hobijiem – alpīnismu. Viņš, staigājot pa kalniem, pārvērtējis spēkus un nokritis no klints. “Tam vajadzēja beigties fatāli. Bet atkal – laikam Augstākie spēki man stāvēja klāt. Tur, lejā, bija tāds kā sniega plauktiņš un tālāk atkal bezdibenis. Es uz šā sniega plauktiņa aizķēros un paliku. Mazliet apdauzīts, bet bez nopietniem savainojumiem, tā vietā, kur tas varēja beigties pavisam nelāgi,” žurnālam “Ieva” atzīstas Repše, kurš šobrīd nodarbojas ar ieguldījumiem biržā, kā arī joprojām aizraujas ar gleznošanu.


Kasjauns.lv/Foto: No Izdevniecības Rīgas viļņi arhīva, facebook.com