Jānis Streičs 80. jubilejā baznīcā atklāj savu gleznu izstādi. FOTO
Savā 80. jubilejā kinorežisors Jānis Streičs ar draugiem atklāja savu darbu izstādi "Streičs un draugi".
Slavenības
2016. gada 26. septembris, 23:09

Jānis Streičs 80. jubilejā baznīcā atklāj savu gleznu izstādi. FOTO

Jauns.lv

Kinorežisoram, scenāristam, aktierim un gleznotājam Jānis Streičs savā 80 dzimšanas dienā Rīgas Svētā Pētera baznīcā atklāja izstādi "Streičs un draugi". Uz pasākumu ieradās daudz sabiedrībā zināmu ļaužu, daudziem no viņiem bija pārsteigums, cik labs mākslinieks ir Streičs.

Izstādē apskatāma Streiča glezniecība, kā arī darbi no viņa draugu un domubiedru mākslinieku daiļrades. Glezniecībā Streičs rod sirdsprieku un nu jau vairāk nekā desmit gadus kopā ar saviem draugiem māksliniekiem piedalās izstādēs un plenēros.

Izstādes dalībnieku vidū ir arī  Džemma Skulme, Uldis Zemzaris, Alvis Zemzaris, Osvalds Zvejsalnieks, Aleksejs Naumovs, Kārlis Dobrājs, Anna Heinrihsone, Vēsma Ušpele un daudzi citi.

Tāpat izstādē eksponēti arī Streiča draugu, kas devušies jau viņsaulē, darbi - tostarp Laimdoņa Grasmaņa, Aleksandra Stankeviča, Alberta Terpilovska, Daiļa Rožlapas, Andra Merkmaņa, Nikolaja Karagodina, Jāzepa Pīgožņa, Paula Šenhofa, Antona Megņa un Vitolda Svirska.

Izstāde Rīgas Svētā Pētera baznīcā būs skatāma no 27. septembra līdz 20. novembrim. Izstāde baznīcā izveidota, jo Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā Rīgas domes simpātiju balvas ieguva Jānis Streičs ar izstādi "Streičs un draugi".

 

Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā tika iedibināta 2015.gadā, lai veicinātu mākslinieku interesi glezniecībā atveidot Latvijas dabu un izceltu ainavu glezniecības nozīmi Latvijas mūsdienu mākslā.

Šajā pavasarī Rīgas Svētā Pētera baznīcā konkursa izstāde "Jāzepa Pīgožņa balva Latvijas ainavu glezniecībā" bija apskatāma jau otro reizi. Tās atklāšanas pasākumā tika piešķirtas arī specbalvas - Rīgas domes simpātiju balva, ko saņēma kinorežisors un mākslinieks Streičs, Preiļu novada domes simpātiju balva, ko saņēma mākslinieks Uldis Zuters, žūrijas specbalva, ko saņēma mākslinieks Ansis Butnors, kā arī tika nosaukti galvenās balvas pretendenti.


Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders