Kaķene Sisī pazuda Šveicē, bet atradās... Vācijā
Sisī gatava mājupceļam. Viņas saimniekus atrada, pateicoties mikročipam.
Trakā pasaule
2016. gada 9. oktobris, 17:13

Kaķene Sisī pazuda Šveicē, bet atradās... Vācijā

Jauns.lv

Piecpadsmit gadu vecā kaķene Sisī pagājušā gada augusta beigās pazuda Šveices ziemeļaustrumos Sanktgallenē, bet pēc 13 mēnešiem negaidot atradusies 600 kilometru tālāk Bonnā, Vācijā.

Sisī nekad agrāk nepameta māju, tāpēc ģimene pat domāja, ka mīlule ir nolaupīta. Saimniece Julika Fitci (51) ļoti pārdzīvoja, bet pēc trīs mēnešus ikgiem veltīgiem meklējumiem samierinājās. Viņas prieks bija liels, kad pēkšņi piezvanīja no dzīvnieku aizsardzības dienesta Bonnā, paziņojot, ka kaķene atradusies – izkāmējusi, blusu un ērču apsēsta, taču sveika un vesela. Viņu nogādāja pie veterinārārsta, kurš Sisī izcelsmi noteica pēc zemādas mikročipa – mikroshēmas, kas satur valsts un paša dzīvnieka unikālo kodu.

“Kaķene bija ļoti viegla, svēra tikai ap diviem kilogramiem,” stāsta Sjūzena Vanningera no dienesta "Katzenschutz Bonn". Sisī pēc kaķu mērauklas ir sirmā vecumā, viņa slikti dzird un ir zaudējusi gandrīz visus zobus. Kā viņa mērojusi tik tālu ceļu, skaidrs nav, iespējams, ielēkusi automašīnā. Ģimene jau nogādājusi Sisī mājās un nolēmusi iegādāties viņai un savam otram kaķim Maksim kakla siksnas ar GPS – sistēmu, kas ļauj datorā vai viedtelefonā redzēt, kur dzīvnieks atrodas.

Sisī saimnieci izdevās atrast, pateicoties mikročipam. Latvijā to jau gadiem mēģina ieviest suņiem, taču vērojama spēcīga Zaļo un zemnieku savienības pretdarbība valdības līmenī. Zemkopības ministrijas ieskatā laucinieki ir ārkārtīgi trūcīgi, tāpēc nevarot atļauties suņa reģistrācijas maksu 7,11 eiro apmērā. Ministrija paziņojusi, ka plāno šo summu samazināt līdz 3,50 eiro, līdz ar to daudzi suņu saimnieki nogaida.

Ja ticēt 2014. gada statistikai, Latvijā ir 260 000 suņu. 20. jūlija datubāzē bija reģistrēti tikai 41 039 suņi. Obligātā suņu čipēšana un reģistrācija Lauksaimniecības datu centra datubāzē jāveic līdz 1. janvārim. Ja prasību neizpildīs, saimniekiem draudēs sods, fiziskajām personām no septiņiem līdz 210 eiro, juridiskajām – no 15 līdz 350 eiro.

Kaķiem čipēšana nav obligāta, tā kopā ar pasi veterinārajā klīnikā maksā, sākot no 20 eiro.

Kasjauns.lv/Foto: Facebook