Vai esat strādājuši ārzemēs? Neaizmirstiet atgūt nodokļus
Bizness un ekonomika
2016. gada 27. aprīlis, 08:00

Vai esat strādājuši ārzemēs? Neaizmirstiet atgūt nodokļus

Jauns.lv

Daudziem cilvēkiem, kuri ir strādājuši ārvalstīs, rodas grūtības atgūt nodokļus no ārzemēm. Daži domā, ka nāksies saskarties ar dažādām sarežģitām situācijām, savukārt citi ir pārliecināti, ka ieguldītais laiks nav tā vērts. Ir arī tādi cilvēki, kuri pat nezina, ka ir iespējams atgriezt nodokļus. Šeit ir galvenā informācija, kas katram būtu jāzina par nodokļu atgriešanu.

Nodokļu atgriešana ir lieliska iespēja, kā iegūt papildus ienākumus

Katra persona, kas strādā ārzemēs, saņem algu un maksā nodokļus. Taksācijas gada beigās (taksācijas gads var atsķirties), vai pēc darba beigšanas un izbraukšanas no valsts, varat atgriezt samaksātos nodokļus. Pamatojoties uz ārvalstī spēkā esošajiem likumiem, katrai personai ir jāaizpilda nodokļu deklarācijas forma. Šo dokumentu izsniedz attiecīgās valsts nodokļu iestāde, kura pārbauda informāciju par nodokļu maksātāju un samaksātajiem nodokļiem. Pēc dokumenta aizpildīšanas, atbildīgā instance aprēķina pārmaksāto nodokļu apjomu. Tad ja tiek noskaidrots, ka nodokļu maksātājs ir pārmaksājis nodokļus, viņam vai viņai tiek atgriezti šie nodokļi.

Nodokļu atgriešanas procesam nav noteikta termiņa. Kāpēc?

Nodokļu iestādes lēmuma pieņemšanas termiņš ir atkarīgs no vairākiem faktoriem. Gan no Valsts kurā ir strādājusi persona, gan no attiecīgās nodokļu iestādes, kas izskatīs iesniegtos dokumentus. Piemēram, tiem, kas strādājuši Vācijā jārēķinās ar to, ka nodokļu atgriešanas procedūra var aizņemt līdz pat 6 mēnešiem, tiem, kuri strādājuši Lielbritānijā jārēķinās ar 75-120 dienām, savukārt Kanādā strādājošajiem ar 90-180 dienām. Ir gadījumi, kad procesu var izskatīt arī ilgāk, tas ir atkarīgs no attiecīgās nodokļu iestādes noslogojuma un no tā, vai nodokļu maksātājs ir iesniedzis visus nepieciešamos dokumentus. Nodokļu maksātājam ir jābūt pārliecinātam, ka iesniegtā informācija ir pareizi aizpildīta. Ir divi iespējamie varianti: izdarīt to pašam vai ar profesionāla asistenta palīdzību.  Pirmajā variantā var rasties vairāki neskaidri jautājumi, savukārt otrajā variantā ietaupīsiet gan laiku, gan neskaidrības gadījumos Jums visu izskaidros profesionālis. 

Vidējās pārmaksāto nodokļu summas

Atgriežamo nodokļu summas katrā valstī ir atšķirīgas, kā arī summa ir atkarīga no valstī nostrādātā laika posma, ienākumiem utt. Piemēram, vidējā atgriežamo nodokļu summa cilvēkam, kurš strādājis Vācijā ir 748 EUR, vidējā summa Holandē ir 816 EUR, un Lielbritānijā UK – 753 GBP, Īrijā – 752 EUR, Kanādā – 925 CAD, ASV – 800 USD, Austrālijā - 2550 AUS, Jaunzēlandē – 511 NZD, Norvēģijā – 5822 NOK. Jāņem vērā, ka šīs summas ir tikai aptuvenas un tās ir atkarīgas no vairākiem faktoriem un katram nodokļu maksātājam ir citādākas.

Galvenie sarežģījumi ar kuriem cilvēki saskaras nodokļu atgriešanas procedūrā

Jāpievērš uzmanība, ka šis process ir sarežģīts. Pirmais solis (dokumentu iesniegšana) šķiet vienkāršs un saprotams, tomēr tālākās darbības bieži vien izraisa nesapratni un vairākiem cilvēkiem šķiet ļoti sarežģītas. Vislabākais ieteikums ir izvēlēties profesionālu palīdzību, kas atvieglos procesu un ietaupīs laiku. Tomēr, ja cilvēks pats vēlas iesniegt dokumentus un kontaktēties ar attiecīgās valsts nodokļu iestādi, vairākas lietas var tapt neskaidras. Visbiežākās problēmas ar ko cilvēki saskaras, ir nepareizi aizpildīta deklarācija, kā arī valodas barjera komunikācijā ar nodokļu inspektoriem. Personai ir ļoti labi jāpārzina visa galvenā informācija par nodokļiem un dokumentiem kuri ir jāiesniedz, lai viss noritētu gludi un bez aizķeršanās. Ko darīt, ja nav šādu zināšanu? Ieteicams, izvēlēties profesionālu palīdzību. Ir vairākas kompānijas, kuras piedāvā palīdzību

nodokļu atgriešanā

. Vadošā ir RT TAX, kura nodrošina visu vajadzīgo palīdzību nodokļu atgriešanas procesā. 

Nodokļu atgriešanas procedūra

Visbiežākais jautājums tiem, kuri ir strādājuši ārzemēs ir: „Cik lielu apjomu no ienākuma nodokļiem varu atgūt?” Kā, jau iepriekš bija minēts, summas, katrā valstī ir atšķirīgas. RT TAX iesaka izmantot viņu tiešsaistes

bezmaksas kalkulatoru

, lai uzzinātu aptuveno naudas summu, kuru nodokļu maksātājs var atgūt. Nodokļu atgūšanas process sākas ar reģistrēšanos mājas lapā vai sazināšanos ar RT TAX komandu.

RT TAX sniedz profesionālu palīdzību, sadarbojoties ar ārvalstu nodokļu institūcijām. Kompānija nodrošina ātru un efektīvu nodokļu atgriešanu. RT TAX palīdz atgūt nodokļus tiem, kuri strādājuši ASV, Lielbritānijā, Īrijā, Holandē, Norvēģijā, Vācijā, Dānijā, Austrālijā, Jaunzēlandē ,Kanādā.

Reklāmas raksts sadarbībā ar RT TAX / Publicitātes foto

Tēmas