Vidējā alga maskē patieso nabadzību valstī
Bizness un ekonomika
2017. gada 1. marts, 17:55

Vidējā alga maskē patieso nabadzību valstī

Jauns.lv

Analītiskās žurnālistikas darbnīca 6K ir apkopojusi datus par ekstrēmi lielo algu ietekmi uz vidējām statistiskajām algām valstī. Kāpēc vidējais atalgojums valstī aug, bet ierindas darba devēju un ņēmēju kontos labklājības pieaugumu tikpat kā nemana?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izrādās, ka izredzēto superalgas, kas tiek maksātas arī valsts un pašvaldību kontrolētajos uzņēmumos - līdz pat 70 000 eiro mēnesī, vidējo atalgojuma rādītāju paceļ 1,3 reizes. Dažu cilvēku ekstrēmi lielās algas uz papīra vidēji bagātākus padara visus Latvijas iedzīvotājus, taču realitātē no teju 900 tūkstoš eiro lielās gada algas vienīgais ieguvējs ir pats air Baltic šefs – Martins Aleksandrs Gauss. 6 K pētījumā konstatēts, ka tādējādi vidējās algas radītājs valstī tiek “mākslīgi” palielināts par apmēram 200 eiro. Objektīvais rādītājs ir ievērojami zemāks. Piemēram, 2015. gada decembrī vidējais aritmētiskais atalgojums ir 877 eiro, bet mediāna – vien 648. Un tas, jāatgādina ir bruto – tātad uz papīra.

Atbildīgās institūcijas sola, ka taps superalgu vadlīnijas valsts uzņēmumos, bet tikmēr dzīvojam ar greizu priekšstatu par mūsu visu labklājības pieaugumu.

Imants Vīksne, analītiskās žurnālistikas darbnīca 6K / Foto: Edijs Pālens/LETA