Bizness un ekonomika
2015. gada 1. janvāris, 20:01

Lietuvas Bankas vadītājs: Pāreja uz eiro norisinās gludi

Jauns.lv

Lietuvas pāreja no litiem uz eiro Jaunā gada pirmajā dienā tehniski norisinās gludi, pastāstījis Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks.

"Banku sistēma apliecinājusi labu sagatavotību eiro ieviešanai. Lielākā daļa bankomātu jau izdod eiro banknotes, sekmīgi norit arī norēķini ar maksājumu kartēm," viņš paziņojis, pateikdamies Lietuvas Bankas darbiniekiem, inkasatoriem un visiem, kas palīdzējuši nodrošināt raitu pāreju uz eiro.

Pēc Vasiļauska teiktā, Lietuvas komercbanku bankomātu tīkls ieslēgts pusstundu pēc pusnakts, arī maksājumu karšu un karšu nolasītāju darbībā nav bijis ilgu pārtraukumu - pirmie maksājumi fiksēti jau dažas sekundes pēc gadumijas. Bankas intensīvi atjaunina arī internetbanku pakalpojumus. Paredzams, ka visu komercbanku internetbankas pilnībā atsāks darbu līdz 2.janvārim.

Ceturtdien litus pret eiro maina 40 komercbanku nodaļās visos desmit Lietuvas apriņķos, bet no pusdienlaika atvērtas Lietuvas Bankas kases Viļņā un Kauņā.

Lietuvas pastā litus pret eiro pēc fiksēta kursa - 3,4528 liti par vienu eiro - sāks mainīt 2.janvārī un bez komisijas maksas mainīs divus mēnešus, komercbankās - pusgadu, bet dažās komercbanku nodaļās - visu 2015.gadu. Lietuvas Banka litus pret eiro mainīs bez termiņa ierobežojuma. Kopumā darbosies gandrīz 700 apmaiņas punktu, to tīkls aptvers visu Lietuvas teritoriju, norādījis Vasiļausks.

Ieskaitot eiro iepazīšanās komplektus, šobrīd apgrozībā Lietuvā ir aptuveni 622 miljoni eiro, kas veido gandrīz 28% no visas skaidrās naudas masas.

LETA