Bizness un ekonomika
2015. gada 2. janvāris, 00:57

Šogad jaunu auto tirgus stagnēs; pieaugumu lēš 5% apmērā

Jauns.lv

Šogad jaunu auto tirgus Latvijā stagnēs un tā pieaugums prognozējams līdz 5%, aģentūrai LETA prognozēja Auto asociācijas viceprezidents Inguns Rūtiņš.

Viņš domā, ka vieglo pasažieru automobiļu un vieglā komerctransporta klasēs šogad varētu tikt pārdoti aptuveni 15 000-16 000 jaunu vienību.

"2015.gadu jaunu automašīnu tirgū joprojām prognozējam konservatīvi, neskatoties uz 2014.gadā prognozētajām pieauguma tendencēm. Tam par iemeslu ir gan autoparka nomaiņas cikliskums korporatīvajā segmentā, neskaidrības ar valsts un pašvaldību iepirkumiem, kas atstāj būtisku efektu tik mazā tirgū kā Latvija, gan dažādi ģeopolitiskie riski, gan arī stagnācijas pazīmes tirgū," norādīja Rūtiņš.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas ekonomikā nav notikušas būtiskas pozitīvas izmaiņas, lai patērētājs spētu iegādāties jaunu auto. "Nav mainījusies ne domāšana, ne pirktspēja, nav jaunu labi apmaksātu darbvietu, nav jaunu ražotņu, kas veicinātu Latvijas ekonomikas attīstību," piebilda eksperts.

Savukārt komerctransporta ar masu virs 3,5 tonnām reģistrācijas apjomu 2015.gadā asociācijai ir grūti prognozēt. "Vairāk nekā 90% no jaunu automobiļu virs 3,5 tonnām tirgus veido segments virs 16 tonnām, kas ir pilnībā atkarīgs no starptautiskās kravu kustības, kas patlaban ir ļoti problemātiska un grūti prognozējama. Vairums šī segmenta auto tirgotāju ir ļoti piesardzīgi tirgus prognozēs, paredzot nākamo gadu vairāk vai mazāk šī gada otrā pusgada līmenī," norādīja Rūtiņš.

LETA

Tēmas