Bizness un ekonomika
2016. gada 14. septembris, 17:37

Biznesa inkubatoriem tagad arī atbalsts no ALTUM un LIAA

Jauns.lv

Valstij piederošā Attīstības finanšu institūcija ALTUM un Latvijas Investīciju attīstības aģentūra (LIAA) sadarbosies, sniedzot atbalstu jaunu uzņēmumu tapšanai jaunizveidotajos reģionālajos biznesa inkubatoros un radošo industriju inkubatorā.

Līgumu par sadarbību šā gada jūlija beigās parakstīja LIAA direktors Andris Ozols un

ALTUM

valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Vadoties pēc šī līguma nosacījumiem, ALTUM palīdzēs jaunajiem komersantiem izmantot biznesa inkubatoru piedāvātās iespējas, gan sniedzot konsultācijas, gan arī, palīdzot sameklēt mentorus un piedaloties dažādos informatīvajos pasākumos, kuros uzņēmējiem tiks sniegta informācija par dažādām svarīgām uzņēmējdarbības tēmām.

Attīstības finanšu institūcijas ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš ir gandarīts, ka, sadarbojoties ar LIAA, būs iespējams dalīties pieredzē ar jaunizveidotajiem reģionālajiem biznesa inkubatoriem un radošo industriju inkubatoru Rīgā. “ALTUM pieredze, darbojoties ar biznesa uzsācējiem, ir kļuvusi daudzpusīga, tādēļ augstu novērtējam iespēju savas zināšanas nodot tālāk, lai palīdzētu tiem, kuri vēlas attīstīt savu uzņēmējdarbību. Jaunajos biznesa inkubatoros būs dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu uzņēmumu radīšanai labvēlīga vide. Šie uzņēmumi varēs darboties ne tikai vietējā tirgū, bet arī ārpus tā. Tā kā ALTUM rīcībā ir ļoti daudzveidīgs valsts atbalsta finanšu instrumentu piedāvājums, šos uzņēmumus varēsim atbalstīt dažādos veidos, turklāt tas būs iespējams arī turpmākajos to attīstības posmos.”

ALTUM šobrīd piedāvā aptuveni 20 valsts atbalsta programmas: aizdevumus investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem jaunas uzņēmējdarbības uzsākšanai un jau esoša biznesa attīstīšanai; aizdevumus zemes iegādei, garantijas eksporta kredītiem. Savukārt, sadarbojoties ar komercbankām, ALTUM piedāvā mezanīna aizdevumus, garantijas kredītiem, kā arī īsteno mājokļu galvojumu programmu ģimenēm ar bērniem. Šīs programmas ietvaros ALTUM ir piešķīrusi vairāk nekā 2600 galvojumu. Tāpat tiek atbalstīti arī start-up jeb iesācējuzņēmumi – īpaši šim mērķim ir radīta vides attīstības veicināšanas programma. ALTUM arī iegulda līdzekļus riska kapitāla fondos. Tiem, kuri vēlas uzsākt biznesu un meklē papildus informācijas avotus, ALTUM sniedz nefinanšu atbalstu, mentorējot, konsultējot utt.

Šā gada 3.maijā Ministru kabinetā tika apstiprināta atbalsta programma, kas paredz jauno uzņēmēju darbības atbalstīšanu reģionālajos biznesa inkubatoros un radošo industriju inkubatorā. Programma veidota, lai atbalstītu jaunu komersantu rašanos, kā arī attīstību Latvijas reģionos, nodrošinot šiem atbalsta saņēmējiem nepieciešamo vidi, telpas, konsultācijas, apmācības un pasākumus, kuros tiek pārrunāti vispārīgi uzņēmējdarbības jautājumi. Tāpat atbalsta programmas ietvaros tiek piedāvāts mentoru atbalsts un grantu līdzfinansējums uzņēmējdarbības izmaksām.

Eiropas Savienības jaunajā plānošanas periodā (2014.-2020.) reģionālajiem biznesa inkubatoriem ir pieejami 25,7 miljoni eiro, ko veido Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) finansējums – aptuveni 21,9 miljoni eiro un valsts budžeta finansējums – 3,8 miljonu eiro apmērā. Savukārt radošo nozaru inkubatoram Rīgā piešķirts finansējums - 7,1 miljons eiro, ko veido ERAF finansējums – 6 miljoni eiro un valsts budžeta finansējums – vairāk nekā 1 miljons eiro.  Atšķirībā no iepriekšējā plānošanas perioda (2007.-2013.), kad inkubācijas pakalpojumus sniedza komersanti, šajā plānošanas periodā tos veiks LIAA.

 LIAA ir atbildīga par projekta iesniegšanu, savukārt Ekonomikas ministrija darbojas kā atbildīgā iestāde, sadarbojoties ar Kultūras ministriju, radošo industriju inkubatora gadījumā. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ierobežotu projektu iesniegumu atlasi plāno izsludināt tuvākajā laikā. Paredzēts, ka ALTUM un LIAA radītās programmas ietvaros līdz 2023.gada decembra beigām tiks atbalstīti vismaz 250 uzņēmējdarbības veicēji, 180 fiziskas personas un 148 jaunizveidoti uzņēmumi.

Jaunie biznesa inkubatori tiks veidoti: Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī, kā arī Kuldīgā, Ogrē un Madonā, bet Radošo industriju inkubators atradīsies Rīgā. Ņemot vērā inkubatoru atrašanās vietas, tie būs pieejami 100 kilometru attālumā no jebkuras pilsētas vai ciema Latvijā

Savukārt pašvaldībās, kurās šādi inkubatori netiks veidoti, komersantiem būs iespēja saņemt “virtuālās inkubācijas” pakalpojumu, tostarp līdzfinansējumu telpu nomai ikvienā pašvaldībā u.c. inkubācijas pakalpojumus. Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai biznesa inkubatoros ir pieejams mikro, mazajiem un vidējiem komersantiem, kā arī fiziskajām personām.

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto