Matīss: "Gada laikā īstenoti iedzīvotājiem nozīmīgi transporta un sakaru jomas projekti"
Satiksmes ministrs Anrijs Matīss.
Bizness un ekonomika
2015. gada 3. novembris, 18:31

Matīss: "Gada laikā īstenoti iedzīvotājiem nozīmīgi transporta un sakaru jomas projekti"

Jauns.lv

Atskatoties uz šīs valdības pirmo darbības gadu, transporta un sakaru jomā sekmīgi noritējis darbs pie projektiem, kuru ietekmi pozitīvi izjutīs ikviens iedzīvotājs – autoceļu sakārtošana, dzelzceļa satiksmes attīstīšana un viesabonēšanas tarifu samazināšana.

To otrdien, 3. novembrī, valdības sēdē norādīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss, uzsverot, ka viena no Satiksmes ministrijas galvenajām prioritātēm vienmēr ir bijusi un joprojām ir autoceļu joma, un 2015.gadā veikti būvdarbi uz 1098.4 km valsts autoceļu.

Nozīmīgākie autoceļu sakārtošanas remontdarbi tikuši veikti uz Liepājas šosejas - 70 km garumā, tāpat plašāki remonti notikuši uz Klaipēdas šosejas no Nīcas līdz Rucavai, Vidzemes šosejas (A2) posmā no Langstiņiem līdz Garkalnes dzelzceļa pārvadam, kā arī uz autoceļa Daugavpils – Rēzekne (A13), kur veikta 20 km gara posma rekonstrukcija.

Sekmīgi turpinājusies Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa projekta Rail Baltica īstenošana - 2014. gada oktobrī dibināts triju Baltijas valstu kopuzņēmums “RB Rail”, kura uzdevums ir jaunā dzelzceļa trases projektēšana, būvniecība un mārketings. Finansēšanai no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) pirmā EISI konkursa ietvaros apstiprināts projekts “1 435 mm standarta platuma dzelzceļa līnijas attīstīšana Rail Baltica koridorā caur Igauniju, Latviju un Lietuvu”. Tāpat pirmajā EISI konkursā ir apstiprināti vēl divi sadarbības projekti ar Latvijas dalību. Turpinās Rail Baltica Latvijas posma detalizēta tehniskā izpēte ar mērķi noteikt precīzu plānotās dzelzceļa līnijas novietojumu Latvijas Republikas teritorijā.

2015. gada 30. jūnijā Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē ietvaros tika panākta vienošanās ar Eiropas Parlamentu par telesakaru vienotā tirgus priekšlikumu, kas paredz viesabonēšanas maksu atcelšanu un pirmos atvērta interneta noteikumus Eiropas Savienībā. Tas nozīmē, ka 2017.gada 15.jūnijā ES tiks pilnībā atceltas viesabonēšanas piemaksas, kas ļaus patērētājiem, atrodoties citās dalībvalstīs, lietot mobilo sakaru pakalpojumus par to pašu samaksu kā savā valstī, līdz ar to ievērojami samazinot šo pakalpojumu izmaksas.

Regīna Zommere / Foto: Ieva Čīka/LETA