"Estonian Air" jāatmaskā Igaunijai 85 miljoni; aviokompānija izbeidz darbību
Beigusi pastāvēt Igaunijas nacionālā lidsabiedrība "Estonian Air".
Bizness un ekonomika
2015. gada 7. novembris, 18:31

"Estonian Air" jāatmaskā Igaunijai 85 miljoni; aviokompānija izbeidz darbību

Jauns.lv

Eiropas Komisija (EK) pēc padziļinātas izmeklēšanas nolēmusi, ka Igaunijas sniegtais atbalsts aviokompānijai "Estonian Air" devis tai neattaisnotu pārsvaru pār konkurentiem, pārkāpjot Eiropas Savienības (ES) valsts palīdzības noteikumus, teikts sestdien publicētā EK lēmumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Estonian Air" tādējādi ir jāatmaksā jau saņemtais valsts finansējums, kas saskaņā ar EK rīcībā esošo informāciju ir aptuveni 85 miljoni eiro plus procenti un tā nevar saņemt papildus paredzētos 40 miljonus eiro restrukturizācijai.

"Estonian Air" nepārtraukti zaudējumus cieš kopš 2006.gada. EK izmeklēšanā noskaidrots, ka Igaunijas sniegtā palīdzībā neatbilst ES valsts palīdzības normām, jo vairākkārtīgais valsts atbalsts nav nodrošinājis kompānijas atgriešanos pie peļņas gūšanas un nav ierobežojis palīdzības radītos konkurences kropļojumus.

Tikmēr "Estonian Air" vadība pēc EK lēmuma publicēšanas paziņoja, ka pārtrauc visu savu uzņēmējdarbību.

Igaunija jau izveidojusi jaunu valsts lidsabiedrību "AS Nordic Aviation Group", kas pārņems nacionālās aviokompānijas lomu.

Jaunā aviokompānija sadarbībā ar piecām Eiropas aviokompānijām jau no svētdienas sāks apkalpot pasažierus astoņos maršrutos.

"Nordic Aviation" veiks tiešos reisus no Tallinas uz Amsterdamu, Briseli, Kopenhāgenu, Stokholmu, Oslo, Kijevu, Tronheimu un Viļņu. Pirmais reiss būs svētdienas rītā no Tallinas uz Amsterdamu.

Šobrīd "Nordic Aviation" ir tikai lidojumu pasūtītājs, jo tai nav savu lidmašīnu, un reisi tiks veikti sadarbībā ar aviokompānijām BMI, "Trade Air", "NextJet", "Carpatair" un "Adria Airways".

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA