"Nodokļus vairs nemaksāšu!" – Juris, kuram atteikts bezdarbnieka pabalsts
Jura bezdarbnieka pabalsts būtu bijis aptuveni 570 eiro.
Bizness un ekonomika
2015. gada 9. novembris, 06:10

"Nodokļus vairs nemaksāšu!" – Juris, kuram atteikts bezdarbnieka pabalsts

Jauns.lv

Rīdzinieks Juris, kurš pašreiz ir bezdarbnieks, informē par patiesi neapskaužamu situāciju, kurā nonācis. Valsts atzinusi, ka viņam, neskatoties uz lielo darba stāžu, nepienākas bezdarbnieka pabalsts. Izrādās, bez jebkādiem ienākumiem viņu atstājusi dažu likuma nianšu nepārzināšana.

Juris pēc izglītības ir mūziķis. Viņš kopš 1999.gada bijis saksofonists Nacionālo bruņoto spēku (NBS) orķestrī, taču pēc desmit gadu ilgā dienesta, bijis spiests to pamest 2009.gadā. „Esmu spēlējis neskaitāmos valstiskas nozīmes pasākumos, protams, arī 18.novembrī, krastmalā daudzas jo daudzas reizes esmu sagaidījis prezidentu runas un muzikāli pavadījis svinīgos notikumus,” ar prieku atceras Juris. Iemesls garās karjeras beigām bijuši krīzes gadi – Juris zaudējis savu vietu orķestrī dēļ tajā gadā veiktajiem taupības pasākumiem. Kā apgalvo pats mūziķis, vadība vienkārši atlaidusi tos, kuriem ticis maksāts vairāk. Tolaik Jura alga bijusi 650 lati (924 eiro) pēc nodokļu nomaksas.

Atteikuma iemeslu Jurim nepaskaidro

2009.gadā Juris attiecīgi pirmo reizi vērsies Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), lai viņam piešķirtu bezdarbnieka pabalstu, kas arī izdarīts, iztiekot bez problēmām un pārpratumiem. Viņš, turklāt, turpinājis saņemt arī izdienas pensiju, kas viņam likumīgi piešķirta pēc 10 gadus ilgās profesionālās darbības NBS orķestrī. „Es nesēdēju mājās un man nebija plāns pēc iespējas ilgāk dzīvot uz valsts pabalstiem,” saka Juris, kurš darbu atradis jau tajā pašā gadā.

„Tā ir zagšana!”

Atkārtoti bez darba Juris palicis vien šogad, 8.oktobrī iegūstot bezdarbnieka statusu un otro reizi dzīvē pieprasījis bezdarbnieka pabalstu, taču šoreiz tas viņam atteikts. Juris par šādu VSAA atbildi ir neizpratnē: „Visu šo laiku, strādājot, maksāju nodokļus, taču bezdarbnieka pabalstu man neiedeva. Iemesls, kā man paskaidroja, bija izdienas pensija, kas man joprojām tika maksāta. Es šajā sakarā vērsos Aizsardzības ministrijā un no savas pensijas oficiāli atteicos, taču arī pēc šāda soļa man atkārtoti nepiešķīra bezdarbnieka pabalstu, kā rezultātā šobrīd esmu palicis bez ienākumiem. Manā uztverē tā ir zagšana!” Atteikties no izdienas pensijas Juris nolēmis tādēļ, ka tā būtu sanācis izdevīgāk. Pirms atteikšanās no tās, Jura izdienas pensija bijusi 217 eiro apmērā, savukārt bezdarbnieka pabalsts būtu bijis aptuveni 570 eiro.

Izdienas pensiju Juris saņēmis nepamatoti

Kā šo atteikumu skaidro VSAA? Aģentūras vecākā eksperte pabalstu metodikas daļā Dzidra Vanaga, iedziļinoties situācijā, izgaismo svarīgas detaļas. Laika posmā līdz 2009.gada 15.septembrim, kad Juris zaudējis darbu, par viņu kā NBS dienējošu personu veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas pēc pilnas likmes – apdrošinot arī bezdarba gadījumam. Juris tad likumā noteiktajā kārtībā arī ticis pie bezdarbnieka pabalsta, taču, kā atklāj VSAA eksperte, Jura izdienas pensijas izmaksāšana līdz ar to bija jāpārtrauc, tomēr tas  tā nenotika.

„Šai personai ir bijusi piešķirta izdienas pensija, ko nodrošina un izmaksā Aizsardzības ministrija (AM). Militārpersonu izdienas pensiju likuma 10.panta 2.daļā ir noteikts, ka izdienas pensijas izmaksu pārtrauc, ja izdienas pensijas saņēmējs saņem bezdarbnieka pabalstu,” informē VSAA pārstāve. Šī paša likuma 10.panta 3.daļā, turklāt, ir arī noteikts, ka ziņot AM par bezdarbnieka pabalsta saņemšanu ir paša saņēmēja pienākums.

Valsts, to nezinot, pārmaksā pabalstus

Neskatoties uz to, ka Juris nav rīkojies likumā paredzētajā kārtībā, nākas tomēr secināt, ka dažādas valsts iestādes savstarpēju koordināciju un sociālā budžeta līdzekļu efektīvu administrēšanu atbilstoši likumam vismaz zināmā mērā uzticējušas šo līdzekļu saņēmējam. Valsts, to pat nenojaušot, Jurim maksājusi dubultus pabalstus, kas pēc likuma viņam nav pienākušies. Izrādās, izdienas pensija, kas radījusi šo izšķērdīgo pārpratumu, vainojama arī pie VSAA nesenā atteikuma atkārtoti piešķirt Jurim bezdarbnieka pabalstu.

Darba devējs nav maksājis apdrošināšanu bezdarba gadījumam

Pamatojot aģentūras lēmumu, VSAA eksperte norāda uz likumu Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam. Likuma 5.panta pirmā daļa nosaka, ka tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu un par viņu veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā deviņus mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā: „Bezdarbnieka pabalsts tika atteikts, jo par šo personu pēdējos 12 mēnešos pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas nebija veiktas iemaksas bezdarba gadījumam nevienu mēnesi.”

Tā gan nav bijusi darba devēja vaina. VSAA skaidro notikušo šādi: „Saskaņā ar likumu Par valsts sociālo apdrošināšanu šis cilvēks nebija pakļauts bezdarba apdrošināšanai un par viņu tika veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas pēc mazākas likmes – kā par darba ņēmēju, kurš saņem izdienas pensiju. Līdz ar to, šajā gadījumā nav tiesiska pamata piešķirt bezdarbnieka pabalstu.” Glābiņš no situācijas tomēr ir iespējams – lai arī pats atteicies, Juris drīkst atkārtoti pretendēt uz izdienas pensiju. „Ja iepriekš persona bijusi izdienas pensijas saņēmējs ir iespējams vērsties ministrijā ar pieprasījumu šo pabalstu atjaunot. Tiesa gan, pirms tam nepieciešams atkārtots izvērtējums par tās piešķiršanu,” informē AM preses nodaļas vadītāja Anete Gnēze.

Kasjauns.lv/Foto: Vida Press