Bankas ekonomists Kazāks: "80 miljonu eiro aizdevums "airBaltic" nav liela nauda"
"Swedbank" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.
Bizness un ekonomika
2015. gada 10. novembris, 09:38

Bankas ekonomists Kazāks: "80 miljonu eiro aizdevums "airBaltic" nav liela nauda"

Jauns.lv

80 miljoni eiro aizdevums "airBaltic" valsts budžeta kontekstā nav liela nauda, šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" teica "Swedbank" galvenais ekonomists Latvijā Mārtiņš Kazāks.

Latvijas valsts budžets ir gandrīz septiņi miljardi eiro, un pēc būtības 80 miljoni eiro, ko ieguldīt nacionālajā aviokompānijā ''airBaltic", nav tik liela nauda, uzsvēra ekonomists.

"Tas ir jautājums par vienu uzņēmumu. ''airBaltic" ir sistēmistiki svarīgs uzņēmums, nodrošina citu uzņēmumu eksistenci," skaidroja Kazāks.

Pašlaik koalīcijas partneri nav pauduši atbalstu 80 miljonu eiro aizdevuma izsniegšanai nacionālajai lidsabiedrībai "airBaltic", līdz ar to būtu jāmeklē cits situācijas risinājums.

Vienošanās paredz, ka vācu investora īpašumā nonāks 20% aviokompānijas akciju. Atlikusī daļa saglabāsies Latvijas valsts īpašumā. Ralfs Dīters Montāgs-Girmess "airBaltic" investēs 52 miljonus eiro. Arī Latvijas valdība aviokompānijā investēs 80 miljonus eiro. Kopējais Latvijas aviokompānijas jaunais kapitāls 132 miljonu eiro apmērā veicināšot biznesa plānu un flotes modernizēšanu.

Valdība pagājušajā nedēļā atbalstīja finanšu konsultanta "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" finanšu investoru.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA