Eiropas Savienība pērn nelietderīgi izšķērdējusi vairāk nekā 6 miljardus eiro
Revīzijas palāta pārbauda, vai finansējums ir izlietots atbilstoši ES tiesību normām, bet nesniedz vērtējumu par "krāpšanu, neefektivitāti vai izšķiešanu". Palāta secinājusi, ka kopumā ES bloks izsķērdējis 6,3 miljardus eiro.
Bizness un ekonomika
2015. gada 10. novembris, 13:04

Eiropas Savienība pērn nelietderīgi izšķērdējusi vairāk nekā 6 miljardus eiro

Jauns.lv

Eiropas Savienība (ES) pērn nelietderīgi iztērēja 6,3 miljardus eiro, otrdien paziņoja ES Revīzijas palāta, aicinot bloku padarīt tā smagnējo budžetu elastīgāku tādu satricinājumu, kāds ir migrācijas krīze, gadījumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Revīzijas palāta aicina ieviest "pilnīgi jaunu pieeju" veidam, kā ES izmanto savus finanšu līdzekļus, kas ļautu 28 valstu blokam būt elastīgākam un atbrīvot neiztērētos līdzekļus izmantojumam nepieciešamajiem mērķiem.

Nepamatota izlietojuma piemēri ietverti nenoslogotu lidostu finansēšana, kuras saņemšanas noteikumiem atbilda vien apmēram puse no lidostām, kā arī palīdzības maksājumi Spānijas lauksaimniecības zemju attīstībai, kas patiesībā tika izmantoti motokrosa trases izveidei, lasāms ES Revīzijas palātas ziņojumā.

"Mēs aicinām ieviest pilnīgi jaunu pieeju - mēs nevaram turpināt tādā pašā," prezentējot ziņojumu, žurnālistiem sacīja neatkarīgā ES finanšu uzrauga prezidents Vitors Kaldeira.

Viņš teica, ka ziņojums sagatavots "īpaši sarežģītā laikā", kad ES jāsaskaras ar "lieliem izaicinājumiem", sākot ar cīņu par darbavietu radīšanu un ekonomikas izaugsmi un beidzot ar Eiropā kopš Otrā pasaules kara lielāko migrācijas krīzi.

"Lēmumu pieņēmējiem vajadzētu budžetu labāk saskaņot ar ES ilgtermiņa stratēģiskajām prioritātēm un padarīt to tādu, lai tas labāk varētu reaģēt uz krīzēm," sacīja Revīzijas palātas vadītājs.

Ziņojumā teikts, ka tā dēvētais izdevumu kļūdas līmenis ES pagājušā gada budžetā, kas bija 142,5 miljardi eiro, saruka līdz 4,4% no 4,5% 2013.gadā. Tas ir krietni augstāks par pieņemamo 2,2% līmeni.

Tomēr ES budžets ilgstoši ir izraisījis debates laikā, kad ekonomika gausi atkopjas pēc gadiem ilgiem taupības pasākumiem un daudzās valstīs popularitāti iemanto eiroskeptiskās partijas.

Migrācijas krīze rada īpašu nastu ES budžetam laikā, kad dalībvalstis piedzīvo līdz šim neredzētu bēgļu un migrantu plūsmu no Sīrijas un citām konfliktu zonām.

Kaldeira teica, ka ES budžeta sistēma nespēj strauji reaģēt uz krīzēm, piemēram, migrācijas, daļēji tādēļ, ka tiek plānota septiņu gadu posmiem. Pašreizējais budžeta periods ir 2014.-2020.gadam.

"Pašreizējās migrācijas problēmas risinājums iegūtu no pieejamiem līdzekļiem, kas ir atvēlēti dažādām jomām, ja tos varētu izmantot elastīgāk," norādīja bloka finanšu uzraudzības dienesta vadītājs.

Revīzijas palāta pārbauda, vai finansējums ir izlietots atbilstoši ES tiesību normām, bet nesniedz vērtējumu par "krāpšanu, neefektivitāti vai izšķiešanu". Jebkādas aizdomas par iespējamu krāpšanu Revīzijas padome nodod izskatīšanai pretkorupcijas dienestā.

Finansējuma, kuru kopīgi pārvalda Brisele un dalībvalstis ir tāds pats izlietojuma kļūdas līmenis, kāds ir Eiropas Komisijas tieši pārvaldītajiem līdzekļiem, norādīja Revīzijas palāta.

Datus par atsevišķām dalībvalstīm tā nesniedza.

Budžets veido apmēram 1% no ES iekšzemes kopprodukta un apmēram 2% no ES dalībvalstu kopējiem izdevumiem, teikts ziņojumā.

BNS/Foto: AFP/LETA